İslam’ın Selefi yorumuna yakın görüşleriyle bilinen, Tevhid ve Sünnet Cemaati Lideri Halis Bayancuk ve Tasavvufi yönleriyle bilinen, Nakşibendiliğe bağlı İsmailağa Cemaati’nden, yazar Ömer Faruk Korkmaz “Allah nerededir?” konulu bir tartışma yapmak için anlaştılar.
Tartışma, hocaların X hesaplarından yaptıkları paylaşımlardan sonra kararlaştırıldı.
Ömer Faruk Korkmaz: “Allah gökte değildir, mekândan münezzehtir. Allah göktedir inancı bir haşevî akîdesidir. Çocukların masumluğu üzerinden bu tür videolarla aşılanmaya çalışılan böylesi itikatların bizim coğrafyamızda yayılmaya çalışılması bir felâkettir!”
Halis Bayancuk: “Ömer hocam! Sosyal medyada birbirimize laf atmak yerine, iki ilim talebesi olarak bir araya gelip konuyu delilleriyle konuşabilir, ben hatalıysam siz beni tashih etmiş olursunuz, siz hatalıysanız ben sizi tashih etmiş olurum.
Benim iddiam şudur: Sahabeler, tabiin, etba-ı tabiin, dört mezhep imamı, başta Kutub-i Sitte olmak üzere ehli sünnetin ilk hadis kaynaklarını derleyen hadis imamları, İmam Eşari de dahil ilk dönem eşarileri, hepsi bu itikat üzeredir. Ayrıca sizin gibi inananların saptıklarını, cehmi ve mutezili olduklarını söylemişlerdir. Siz aksi olduğunu düşünüyorsanız, buyurun beni aydınlatın. İddiam odur ki; insanlara itikat diye anlattığınız şeyler yukarıda saydığım alimler tarafından sapkınlık olarak görülmüştür. Siz de bilerek veya bilmeyerek insanları saptırmakta, sonradan ortaya çıkmış bidatleri din diye insanlara anlatmaktasınız. Buyurun kitaplar üzerinden konuşalım.
İddiamızı bir adım ileri taşıyor ve diyorum ki; sizin tasavvuf büyükleriniz de bu akidededir. Siz tasavvuf yolunun öncülerine de bu konuda muhalefet etmektesiniz. Benim oğluma öğrettiğim akide bütün imamların çocuklarına ve ümmete öğrettiği akidedir. Tüm bu imamlara haşevi demekle büyük bir cürüm işlediniz. Sizi iddialarımı çürütmeye veya hakka teslim olmaya davet ediyorum. Ben hazırım, siz hazır mısınız?”
Ömer Faruk Korkmaz: “Şu anda yurt dışındayım. Bu konuyla ilgili bahsini yaptığınız çerçevede meseleyi deliller müvacehesinde ele alabiliriz. Bu konularda elbetteki çekineceğimiz bir durum yok.
Ne varki sosyal medyada ilmî tartışmaları münazara sahasından çıkarıp mahza cedele dönüştüren bir algı ve çevre var.
Beyler, ilim böyle bir şey değil, münâzara hiç değil. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu vesileyle memlekete döndüğümde müştereken mutabakat sağlayacağımız şartlar çerçevesinde konu bağlamında bir münazara celsesi gerçekleştirebiliriz inşaallah.”
Ömer Faruk Korkmaz: “Memlekete döndüm elhamdülillâh. Gerekli olan irtibat sağlandı. İnşaallah en yakın zamanda münazara celsesini gerçekleştireceğiz.”