Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, CNN Türk, A Haber ve TRT ortak yayınında muhalefetin “128 milyar dolar nerede?” kampanyası başta olmak üzere gündemdeki ekonomik/siyasi/sosyal birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Ekonomistler ise, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarla Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na adeta ekonomi dersi verdi.
İktisatçıların Kavcıoğlu’nun açıklamalarına dair yaptıkları sosyal medya paylaşımları şöyle:
Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara:
“Merkez Bankası Başkanı canlı yayına Atatürk’ün milli egemenliğin finansal egemenlikten geçtiği konusundaki sözünü hatırlatarak başladı. Gazetecilerden birisi de rezervlerin eritilmesinin finansal egemenliğin zayıflaması anlamına geldiğini hatırlatır mı acep?”
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: “Tam AKP’li bir politikacı gibi konuştu”
“Mesleğim gereği Naci Ağbal, Murat Uysal, Murat Çetinkaya, Erdem Başçı AKP dönemi MB başkanlarının açıklamalarını yakından izledim. İçeriğinden bağımsız, üslupları oturdukları mevkiye aykırı değildi. Şahap Kavcıoğlu ise tam AKP’li bir politikacı gibi konuştu.”
Prof. Dr. Yalçın Karatepe: “Bu kadarını siz de tahmin etmiyordunuz sanırım”
“Yok artık! İHA, SİHA bedavaya uçmuyormuş… Sanırsın Bayburt’ta bir kahvehanede seçmene hitap ediyor.”
Merkez Bankası eski başkan yardımcısı ve Gelecek Partisi Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Turhan: “Sözün bittiği yerdeyiz”
“Keşke Türkiye’nin en kutlu bayramlarından 23 Nisan’a denk gelen bugün, Merkez Bankası tarihi için böyle kara bir gün olmasaydı. Hiçbir şey yazmaya elim varmıyor… Sözün bittiği, anlamını yitirdiği yerdeyiz.
“Bir merkez bankası yöneticisinin ‘kâr’ ile övünmesi komik olacak kadar acıklı bir durumdur.”
Ekonomi yazarı Uğur Gürses: “Hiç ekrana çıkmasaymış daha iyiymiş…”
“Merkez Bankası Başkanı TV’lere konuşan ekonomistlerin kasıtlı olarak konuları bilerek çarpıttığını söylüyor; madem öyle, çıkıp onlarla tartışsa ya bu konuları? Anlatsa ya neyin yanlış olduğunu?
“İktisat öğrencilerine not: Bir merkez bankasının bankalardan farkı ‘para basma’ imtiyazının olmasıdır. Para basma imtiyazını kime verseniz kâr yaratır. Kârı katlanan MB varsa hane halkı ve reel kesim kaybediyordur. Kârı ile övünen merkez bankacı görürseniz hemen oradan uzaklaşın.”
Gelecek Partisi Sözcüsü Finans Uzmanı Serkan Özcan: “Tarihte ilk kez…”
“Yine tarihte ilk kez bir Merkez Bankası Başkanı, yönettiği kurum kâr amaçlı bir ticari kurummuş, Merkez Bankasının kârlılığı ile övünüyor”
ANAP eski başkanı ve ekonomist Nesrin Nas: “Sürekli söylüyoruz ama anlatamıyoruz…”
“Bunu sürekli söylüyoruz ama anlatamıyoruz. Merkez bankası kâr ediyorsa, o ülkede birçok şey yanlış gidiyordur.”
Ekonomist Uğur Konuk: “Merkez Bankası’nın kâr etmesi ekonomi için iyi midir?”
“Merkez Bankası nasıl kâr eder?
“Bankacılık sistemine kredi verir, faiz gelirinin neredeyse tamamı kârdır. Kur artışından dolayı döviz ve altın rezervinden kâr yazar. Özetle yüksek faiz ve artan kurlardan dolayı Merkez Bankası kâr elde eder. Peki bu ekonomi için iyi midir?”