7 Ekim’deki Hamas saldırıları ve İsrail’in Gazze’de başlattığı savaşın başından bu yana, İspanya ve İrlanda, AB’nin Filistin’e verdikleri destekle bilinen ülkeleri haline geldi. Perşembe günü Brüksel’de Harris, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı toplantıda İrlanda’nın acil ateşkes ihtiyacı konusundaki tutumunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Ayrıca iki ay önce İspanya’yla birlikte bulundukları, İsrail-AB ortaklık anlaşmasının gözden geçirilmesi yönündeki resmi talebi de yineledi.
Simon Harris salı günü yemin etmiş ve yeminin akabinde yaptığı konuşmada, “Gazze’de bir insani felakete tanık oluyoruz. Masum çocukların, kadınların, erkeklerin aç bırakıldığını, katledildiğini görüyoruz. Hamas’ın 7 Ekim’de yaptığı mazereti olmayan terör eylemlerine sessiz kalmadık; İsrail hükümetinin orantısız tepkisine de sessiz kalamayız. Ateşkesin ve kalıcı sulhün tesis edilmesinde ülke olarak üzerimize düşeni yapacağız” demişti.
Buna karşılık İsrail’den, “Holokost’tan sonra en büyük Yahudi katliamını yaşadık. İrlanda’da tarihin yanlış tarafında olmaya devam edenler var. İrlanda’nın yeni başbakanı Simon Harris, yemin sonrası konuşmasında Gazze’deki savaştan bahsetmeyi tercih etti ancak son altı aydır Hamas tünellerinde çürüyen 133 İsrailli rehineden bahsetmeyi unuttu” karşılığı gelmişti.
İrlanda ve İspanya, Avrupa Komisyonu başkanına, İsrail’in insan hakları yükümlülüklerine uyup uymadığının “derhal tetkik edilmesini” isteyen bir mektup yazdı fakat henüz hiçbir ülkeden bu mektuba bir cevap gelmedi.
Perşembe günü Harris, Sánchez’i Dublin’de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını söyledi: “Pedro Sánchez, hükümet binasında karşılayacağım ilk başbakan olacak ve Pedro ile Filistin devletinin tanınması konusunu ve bahsi geçen mektup da dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir fikir alışverişi yapmayı sabırsızlıkla bekliyorum.”