Ana SayfaManşet“Kamala, bir koşunun son adımı...”

“Kamala, bir koşunun son adımı…”

Kamala’nın böyle bir göreve gelmesinin arkasında uzun bir insan hakları, ırkçılıkla mücadele, kadın hakları kavgası yatıyor. Seçim öncesinde Kamala’ya destek amacıyla hazırlanan afişlerden birinde üç resim ve bir slogan yer alıyordu: “Rosa oturdu, Ruby yürüdü, Kamala koştu...” Bir uzun yolculuğun üç kadın öncüsü…

 “ABD tarihinde en yüksek yönetici düzeyine gelen ilk siyah kadın benim ama bu son olmayacak.” Kamala Harris, ABD Başkanlık seçimlerini kazandıkları gece sözlerine bu cümleyle başladı. Dünyanın bu en zengin ülkesinin tarihi, kadınların, siyah kadınların mücadeleleriyle dolu.

Kamala’nın böyle bir göreve gelmesinin arkasında uzun bir insan hakları, ırkçılıkla mücadele, kadın hakları kavgası yatıyor. Seçim öncesinde Kamala’ya destek amacıyla hazırlanan afişlerden birinde üç resim ve bir slogan yer alıyordu: “Rosa oturdu, Ruby yürüdü, Kamala koştu…” Bir uzun yolculuğun üç kadın öncüsü…

Rosa Parks

Yıl 1954. ABD Federal Anayasa Mahkemesi, kamu kurumlarında ve toplu taşımada siyahların da beyazlarla aynı haklara sahip olduğunu karara bağladı. Rosa Parks, ABD’nin Alabama eyaletinde Montgomery’de otobüse bindi. Bir beyaz, beyazlara ayrılan yerde yer bulamayınca, siyahlara ait bölümde oturmakta olan Rosa Parks’tan kendisine yer vermesini istedi. Şoför uyardı, Parks yerinden kalkmadı.

Tutuklandı ve hapse girdi. Olaydan sonraki bir yıl siyahiler otobüslere binmedi, her yere yürüyerek gittiler. ABD Federal Mahkemesi, otobüslerdeki uygulamayı değiştirdi. Rosa Parks direnişin sembolüne dönüştü. 1999’da Time dergisince 20. yüzyılın insan hakları savunucusu seçildi. Ödülü Bill Clinton’un elinden aldı.

Ruby Bridges

14 Kasım 1960… Louisiana’da yalnızca beyazların gittiği William Frantz İlköğretim Okulu’na kayıt olmak isteyen Ruby Nell Bridges 6 yaşındaydı. Anayasa Mahkemesi, siyah çocukların beyaz çocuklardan ayrılmasını anayasaya aykırı ilan etmişti.

Güney buna rağmen direniyordu. Bridges’in girmek istediği okul, siyahları engellemek için giriş sınavı düzenledi. Bridges, testi geçen altı siyah çocuktan biriydi. Bir siyah olarak okula tek başına polis gözetiminde gitti. Bir yasak da böyle aşıldı.

Kamala

Kamala Harris, Hint bir doktor annenin, Jamaikalı akademisyen siyah bir babanın kızı. Anne-baba o 7 yaşındayken ayrılıyor. “Annem benim rol modelim” diyerek, eylemci bir kadın olan annesini Hillary Clinton’a anlatıyor. Hukuk okuyor. Dinamik bir eyalet olan California’da doğan Kamala, o bölgenin başsavcılığına yükseliyor (başsavcılık döneminden ötürü şu an kendisine bazı eleştiriler de yöneltiliyor, fazla katı bir savcı olduğu söyleniyor.) 2017’de California eyalet senatörü seçiliyor.

Demokrat Parti’nin aday adayları arasında yer alıyor. Ama az farkla Biden kazanıyor ve Biden başkan adayı oluyor. Kamala da başkan yardımcısı adayı oluyor. Uzun bir yolculuğun, siyahi kadınların var olma kavgasının en üst düzeydeki temsilcisi. Ama son değil. Siyahi bir kadın ABD Başkanlığının ilk basamağını aşmış bulunuyor.

- Advertisment -