spot_img
Ana SayfaHaberlerGündemKULİS | AK Parti sokak hayvanları ve öğretmenlik düzenlemelerini erteleme...

KULİS | AK Parti sokak hayvanları ve öğretmenlik düzenlemelerini erteleme planı yapıyor

TBMM’yi 1 Ağustos’tan sonra tatile çıkarmayı planlayan AK Parti, meclis gündeminde görüşülecek konular üzerinde muhalefetle pazarlığa girişti. AK Parti, muhalefetin öğretmenlik meslek yasası teklifi ile sokak hayvanları yasa teklifinin geri çekilmesi önerisine “hayır” dese de, bu teklifleri TBMM gündeminin en sonuna bırakarak meclis kulislerini hareketlendirdi. AK Parti kulislerinde “Önceliğimiz sokak hayvanları ve öğretmenlik mesleği düzenlemesi değil” sesleri yükseliyor. CHP ise AK Parti’nin “kafasına göre” TBMM gündemi belirlediğinden yakınıyor, toplumun beklentisinden öte milletvekillerinin tatil planını öne çıkardığını savunuyor.

AK Parti; siyaset ve eğitim çevrelerinde tepkiyle karşılanan öğretmenlik mesleği ile ilgili yeni yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerini durdurdu. 

AK Parti cephesinden gelen bu hamle muhalefet kulislerine “Tepkilerimiz sonuç verdi. Böyle bir düzenleme olamaz. Zaten kabul edilemez. Teklif geri çekildi.” olarak yansıdı. 

TBMM Genel Kurulu’nda öğretmenlik mesleği ile ilgili yasa düzenlemesinin görüşülmesini durduran AK Parti, genel kurulda kamuda tasarruf tedbirlerini içeren düzenlemeyi görüşmeye başladı. 

Genel kurulda bu gelişmeler yaşanırken AK Parti kulislerine; öğretmenlik mesleği ile ilgili yasa teklifi ile sokak köpeklerine ötanazi de öngören hayvan haklarıyla ilgili yeni yasa düzenlemesinin görüşmelerinin 1 Ağustos’a yetişmeyeceği, görüşmelerin TBMM’nin yeni yasa dönemine kalabileceği bilgisi yansıdı. Hayvan haklarıyla ilgili düzenlemenin ertelenmesinde düzenlemeye AK Parti içinden yükselen itirazların da etkili olduğu konuşulmaya başlandı. 

AK Parti’nin, hayvan hakları ile ilgili düzenlemeyi meclis tarım komisyonunda görüşmeyi ancak sonrasında meclis genel kurulunun gündemine taşımamayı planladığı öğrenildi.

AK Parti’den CHP’ye takvim ve gündem önerisi 

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun CHP grubunu ziyaret ettiğini ve bu ziyarette CHP’ye TBMM’nin çalışma ve gündem takvimine ilişkin bir öneride bulunduğunu açıkladı. 

Günaydın’ın verdiği bilgiye göre AK Parti 16-17 Temmuz’da TBMM’de tasarrufla ilgili düzenlemeleri, 18 Temmuz’da yargı paketini bitirmeyi, aynı gün ayrıca Kıbrıs’la ilgili iki sözleşmeyi meclisten geçirmeyi planlıyor. 

AK Parti, CHP’ye Kıbrıs’la ilgili iki düzenlemeyi geçirip Kıbrıs konusunda ortak bir bildiride anlaşmayı da planladığını CHP grubuna iletti. AK Parti; TBMM çalışma ve gündem takvimine ilişkin sonraki günlere ilişkin de CHP’ye önerisini şöyle aktardı:

“Sayın Numan Kurtulmuş bütün grup başkan vekillerini Kıbrıs’a davet ediyor. Mümkünse hep beraber Kıbrıs’ta olalım. Dönelim. 22, 23, 24 Temmuz’da TBMM’de vergi düzenlemelerini görüşüp, bitirelim. 25, 26 Temmuz’da Milli Eğitim ve öğretmenlikle ilgili düzenlemeleri görüşelim, tamamlayalım. 27, 28 Temmuz’da sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenlemeyi tamamlayalım.”

CHP’nin itirazı: Toplumla uzlaşma arayın

AK Parti’nin bu önerisine CHP ittiraz etti. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AK Parti’ye nasıl itiraz ettiğini gazetecilere şöyle aktardı: 

“Ne için bekliyorsunuz bu işbirliğini? Kamu yararı adına mı? CHP adına mı, ülke adına mı? Nedir yani? Bunlardın hangisi acil? Önce bir bunu konuşalım. Yerel seçimlerden bu yana meclis doğru dürüst çalışmadı. Ve biz her konuşmamızda bunu eleştirdik. Yani sadece ulusal sözleşmelerle geçirdiğiniz hafta oldu. Meclisi bile çalıştıramaz haldesiniz. Şimdi 15 gün kalmış. 15 günde 5 tane yasal düzenleme getirip, geçiriyorsunuz. Onların tamamının içinde bizim taban tabana zıt olduğumuz konular var. Bizden uzlaşma aramayın. Toplumla uzlaşma arayın.

Bakın öğretmenler meclis kapısındaydı. Onlar gitti, hayvan hakları savunucuları geldi kapıya, onlar gidecek başkaları gelecek.”

Bu itirazın üzerine AK Partili Akbaşoğlu, CHP’li Günaydın’a “Sizin öneriniz nedir” diye sordu. Günaydın da, “Biz bunların hiçbirinde sizle beraber uzlaşma aramıyoruz. Eğer derseniz ki, -şu konu devletin yürümesi için acil, beni ikna etmen lazım. İkna olursam geçireyim” yanıtını verdi. 

Günaydın, Akbaşoğlu’na önerilerinin hayvan haklarıyla ilgili düzenlemenin ve 9. Yargı paketinden kadının soyadıyla ilgili düzenlemenin tamamen geri çekilmesini önerdiğini aktardı. 

Günaydın gazetecilere “Eğer bizim dediklerimizi yapmazlarsa biz 25’er kişilik milletvekili grupları halinde Ağustos’ta da, Eylül’de de çalışırız. Onlar da 200 kişi ayarlar. 225 vekille meclis yasama faaliyetlerine devam eder. Nasıl geçireceğimize hep beraber bakarız” derken, bu görüşünü Akbaşoğlu’na da aktardığını söyledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti tarafından Meclis’e sunulan sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısının uygulanamayacağını savundu.

İmamoğlu, X hesabından yaptığı paylaşımda, gerekçeleri maddeler halinde sıralayarak şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut yasa bile tam uygulanmamış”

“’TBMM gündemine gelen, sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısı neden uygulanamaz?

-Mevcut yasa bile tam uygulanmamış, ilgili yönetimler tarafından yeterli sayıda barınak açılmamış, kısırlaştırma yapılmamış, personel ve kaynak ayrılmamıştır. İlgili bakanlıklar da bu konuda gerekli desteği vermemiştir.

-Özellikle bazı bölgelerde sahipsiz sokak hayvanları tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlarımız olduğu bir gerçektir ancak bu vakaların hangi bölgelerde yoğunlaştığının analizi yapılmadan her yere aynı uygulama dayatılmak istenmektedir. Hayvan ve insan refahının sağlandığı, bu yaşam dengesinin çok başarılı bir şekilde sağlandığı birçok bölgemiz, ilimiz, ilçemiz mevcuttur.

-Sahiplendirme çalışması bugüne kadar yeterince yapılmamıştır. Bu konuda başarılı birçok örnek olmasına rağmen yaygın ve etkili bir teşvik çalışması yapılmamıştır.”

“Hedeflenen sürede toplanması hem olanaksız hem de popülasyonu daha da artırır”

“-Yasa tasarısında hedeflenen sürede sokak hayvanlarının barınaklara toplanması hem olanaksızdır hem de bu tarz toplamanın popülasyonu daha da artıracağı bir gerçektir.

-Bazı bölgelerde kedi ve köpek popülasyonunun azaltılması ya da bitirilmesi biyolojik dengeyi bozup başka kemirgen ve vahşi hayvanların çoğalmasına yol açacaktır. Dünyada bunun birçok örneği mevcuttur.

-İllegal ya da denetimsiz evcil hayvan satışı ve üretimi kontrol altına alınmamıştır.

-Bu konuda gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimlere yönelik denetim ve uygulama yapılmamış, gerekli durumlarda bakanlık devreye girmemiştir.

-Yeni yasa tasarısının uygulanması için gerekli bütçe mevcut yasanın uygulanması için gerekli bütçeden çok daha büyüktür.”

“En önemlisi de yaşamımızın parçası olmuş canlıların uyutulmasının vicdanlarda oluşturacağı derin tahribat”

“-En önemlisi de uzun bir tarihsel sürede evcilleştirdiğimiz, yaşamımızın bir parçası olmuş bu canlıların yasa gereği milyonlarcasının uyutulmasının vicdanlarda oluşturacağı derin tahribattır.

Çözüm; bu konuda ortak akılla hareket etmek, pratikte başka sorunlara yol açan adımlar yerine uygulanabilir bir yasa hazırlamak. Mevcut yasada tanımlanmış ama bir türlü pratikte uygulanmamış adımları tek tek hayata geçirmektir. Sosyal olarak topluma uyum sağlamış, rehabilitasyonu yapılmış canlıların gönüllüler işbirliği ve desteğiyle alındığı yere bırakılması, takibinin yapılması, kayıt altına alınması, çip takılması, ‘bakımını yap, aşıla, kısırlaştır ve sahiplendir’ yaklaşımı temel olmalıdır. Sorun yaşanan bölgelere özel olarak eğilmek, Bakanlığın da dahil olduğu altyapı, personel ve kaynak ile kültürümüze, geleneklerimize, canlılığımıza, insanlığımıza yakışan pratik uygulamaları hayata geçirmektir.”

CHP’li Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş da “Sokak hayvanları konusunda tavrımız net” diyerek düzenlemeye tepki gösterdi:

Üsküdar Belediyesi olarak düzenli ve kontrollü şekilde sokak hayvanlarının bakımı, kısırlaştırılması ve sonrasında sahiplendirilmesinden yanayız.

Şu an tartışılan ve meclis gündemine gelen sorun ülkemizin her bölgesinde farklı şekillerde kendini göstermekle beraber; sağlıklı geçici hayvan bakımevlerinin olmayışı, bu konuda yeterli ve eğitimli personelin olmayışı, yeterli kaynak ayrılmaması, petshoplardan satın alınan canlıların sokağa terk edilmesi gibi birçok şekilde açığa çıkmakta.

Tüm bu saydığım konularla ilgili yeterli çalışma yapılmadan ortaya atılan “ithal öneriler” bu ülkenin ortak aklına ve vicdanına sığmamaktadır.https://www.instagram.com/p/C9e6zyggIRp

- Advertisment -