Ana SayfaHaberlerDünyaLübnan’da adalet: Liman patlamasının savcısı ‘evi hasar gördü, tarafsız olamaz’ diye görevden...

Lübnan’da adalet: Liman patlamasının savcısı ‘evi hasar gördü, tarafsız olamaz’ diye görevden alındı

Geçtiğimiz yaz Beyrut’taki liman patlamasıyla sarsılan Lübnan’da bir mahkeme, yürüttüğü soruşturmada başbakan ve eski bakanları sorumlu tutan savcıyı ilginç bir gerekçeyle görevden aldı: Beyrut’taki evinin patlamadan zarar görmesi. Karar için İnsan Hakları İzleme Örgütü “hakaret gibi” dedi.

Geçtiğimiz yaz tarihte nükleer olmayan en büyük patlamalardan birinin yaşandığı Beyrut’ta 200’den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 7 bin 500 kişi yaralanmış, yaklaşık 300 bin kişi evsiz kalmıştı. 3.3 büyüklüğünde deprem etkisi yaratan patlama, 240 km uzaklıktaki Kıbrıs dahil çevre ülkelerde de hissedilmişti.

Üzerinden aylar geçen olayı soruşturan savcı Fadi Savan, Aralık ayında üç eski devlet bakanı ve Başbakan Hasan Diyap’ı ihmalle suçlamıştı.

Ne var ki üst mahkeme Çarşamba (17 Şubat) günü verdiği bir kararla, soruşturmadaki tarafsızlığı üzerinde “makul şüphe” oluştuğu gerekçesiyle savcı Savan’ı görevden aldı. Karar metnine ulaşan The Daily Star Lebanon, Savan’ın görevden alınmasının gerekçelerinden birinin de “Beyrut’taki evinin patlamadan zarar görmesi” olduğunu yazdı.

Kurban ailelerinden ses getiren protesto

Fadi Savan

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) yetkilileri, dava sürecini etkileyecek nitelikte olan görevden almaya tepki gösterdi, “patlamanın kurbanlarına hakaret gibi” yorumunda bulundu.

Kurbanların aileleri, Savan’ın soruşturmadan azledilmesini protesto etmek için Perşembe gecesi Beyrut’taki Adalet Sarayı’nın önünde toplandı. Siyaha bürünen aileler, hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını ve “Soruşturmaya ne oldu?” yazılı pankartları taşıdılar. https://twitter.com/NaderDurgham/status/1362442498363244549?s=20

fadi sawan ile ilgili görsel sonucu

Reuters’a konuşan Lübnanlı hukukçular, hiçbir şeyden sorumlu tutulamayan iktidar ortaklarının ülkeyi yönettiği bir ortamda Savcı Fadi Savan’ın cesur bir davranış gösterdiğini söylediler. Savan, eski Sünni Başbakan Saad Hariri ve Hizbullah kanadından sert eleştirilerle karşılaşmıştı.

“Ne istiyorlar? Başkentin yarısını yok eden bir patlamaya kayıtsız kalan bir yargı mı?”

Fadi Savan’ın görevden alınması Twitter’da da büyük tepkiyle karşılaştı:

“Bunu fark etmeleri 6 ay mı sürdü?”

“Patlamaya karşı tarafsız mı? Ne istiyorlar? Başkentin yarısını yok eden bir patlamaya kayıtsız kalan bir yargı mı?”

“Beyrutta yaşayan herkesin patlamadan etkilendiğini göz önüne alırsak, Lübnan’da bu davaya bakacak tarafsız bir hâkim bulunamayacağı anlamına gelir ve bu mantık da bizi mahkemenin yakında uluslararası bir soruşturma çağrısı yapacağını varsaymaya yöneltir.;)”

“Savan gerçeğe çok yakın bir yerde olmalıydı ki, onu yerinden ettiler. Şirketlerine yaptırım uygulanan Esad yanlısı Suriyeli işadamlarının bağlantılarını araştırdığını unutmayalım.”

Bir kullanıcı da Beyrut patlamasının etki alanını gösteren bir haritayla kararı alaya aldı.

- Advertisment -