Ana SayfaHaberlerMB’nin faizi 750 baz puan artırmasına ekonomistlerden destek: “Türkiye ekonomi modeli denen...

MB’nin faizi 750 baz puan artırmasına ekonomistlerden destek: “Türkiye ekonomi modeli denen şey bugün itibariyle bitti”

Uğur Gürses: “Merkez Bankası'nın yeni atanan üyeleri işlerini yapma niyetini ortaya koymuş.” Serkan Özcan: “Her şeye rağmen bu yeni adımlar kıymetli.” Özgür Demirtaş: “Türkiye Ekonomi Modeli denen şey bugün itibariyle bitti!”, Nesrin Nas: “Bunu yeni ekonomi yönetimi ilk başta yapsaydı daha farklı olabilirdi.” İbrahim Kahveci: “The end” İbrahim Turhan: "Şimşek'in para politikası adımlarını desteklemesi politikanın sürdürülebilirliği ve öngörülebilirlik açısından önemli." Kerim Rota: "28 Temmuz'da yapılan atamalar sonrası TCMB'nin karar mekanizmaları bu kez enflasyona odaklı yönde değişmiş görünüyor."

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından politika faizinin yüzde 17,5’tan %25’e yükseltilmesi kararı çıktı.

Kararın açıklanmasının ardından bir tweet atan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kararlıyız, fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…” dedi.

Ekonomistler de yaptıkları paylaşımlar ile Merkez Bankası’nın kararını değerlendirdi.

Uğur Gürses: “’Bu yıl gitti, gelecek yıla odaklandık’ demişler”

“Merkez Bankası’nın yeni atanan üyeleri işlerini yapma niyetini ortaya koymuş. Eski metinlerdeki palavra kısımlar tamamen atılmış. Ancak ‘bu yıl gitti, gelecek yıla odaklandık’ demişler. (“Enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin  üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki  (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret  etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının  etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis  edileceğini öngörmektedir.”)

Serkan Özcan: “Her şeye rağmen bu yeni adımlar kıymetli”

“Türkiye seçim sonrası muhtemel bir ödemeler dengesi krizine çok yaklaşmışken, yeni ekonomi yönetimi attığı adımlarla bu riski önemli ölçüde azaltıyor.

Seçim öncesi uygulanan politikalardan dönüşün topluma maliyeti oldukça yüksek olacak ancak her şeye rağmen bu yeni adımlar kıymetli.

Dilerim oluşacak bedelin ‘adil bir biçimde’ bölüştürülmesi için gerekli program bir an önce açıklanır.”

Mahfi Eğilmez: “Yeterli olmasa da olumlu bir adım”

“MB politika faizinin % 25’e yükseltilmesi, faiz hala enflasyonun çok altında olsa da, insanlarda doğru politikalara dönüş umudu yarattığı için kurda gerilemeye yol açtı. Yeterli olmasa da olumlu bir adım. Yapısal reformlarla desteklenmesi gerekir.”

Özgür Demirtaş: “Türkiye Ekonomi Modeli denen şey bugün itibariyle bitti!”

“Türkiye Ekonomi Modeli denen şey bugün itibari ile bitti! Merkez Bankasını tebrik ederim.”

İbrahim Kahveci: The End!

Nesrin Nas: “Bunu yeni ekonomi yönetimi ilk başta yapsaydı daha farklı olabilirdi”

“Politika faizi 750 baz puan artırıldı. 25’e çıktı. Bunu yeni ekonomi yönetimi ilk işe başladığında yapsaydı, bugün daha farklı olabilirdi.”

Kerim Rota: “28 Temmuz’da yapılan atamalar sonrası TCMB’nin karar mekanizmaları bu kez enflasyona odaklı yönde değişmiş görünüyor.”

“‘Birkaç kişi ne fark yaratacak?’ dense de, 28 Temmuz’da yapılan atamalar sonrası TCMB’nin karar mekanizmaları bu kez enflasyona odaklı yönde değişmiş görünüyor. Şimdi anlıyoruz ki, bir önceki enflasyon raporu hazırlığına bu ekip dahil olsaymış, o toplantıda yapılan hatalar da azalacakmış. Son yıllarda uygulanan akla zarar politikaların ardından, seçim sonrası maalesef 2 ay daha kaybedilmişti. Enflasyonla mücadelede kaybedilecek zaman artık yok. Enflasyonu ve beklentilerini düşürmek için öncelikle siyasetin ve iş dünyasının eski hatalarından vazgeçmesi gerekiyor. ‘Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ deyip %100’e yaklaşan enflasyonu sorun olarak görmeyen, iş dünyası kapıya dayandıkça Merkez Bankasından faizi düşürmesini isteyen siyaset anlayışını terk etmek gerekiyor. İş dünyasının da ihracat yapabilmek için gereken kur seviyesini, batmamak için gereken kredi faiz seviyesini, rekabetçi olabilmek için gereken ucuz işçilik maliyetini talep etmek yerine tek haneli enflasyonu talep etmesi gerekiyor. Atılan bu adımın arkasından enflasyonu ve bölüşüm sorununu dert edinen bir ekonomi programı gerekmekte. 2017’den bu yana çift haneye çıkarak sabit ve dar gelirlileri ezen enflasyonun faturasının artık daha ‘adil’ bölüşümü için maliye politikasının bu yönde değişmesi gerekiyor.”

İbrahim Turhan: “Şimşek’in para politikası adımlarını desteklemesi politikanın sürdürülebilirliği ve öngörülebilirlik açısından önemli”

“TCMB yasayla araç bağımsızlığına sahip olduğundan uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisi belirler. Bununla birlikte hükümetin TCMB’ye desteği büyük önem taşır. Sn. Bakanımızın paylaşımı bu bakımdan çok değerli.

Para politikası kararlarını değerlendirirken ekonomi politikasında atılan diğer adımları ve alınan kararların toplu etkisini dikkate almak gerekir. Para politikası ile sonuç alabilmek için parasal aktarım mekanizmasının etkili bir biçimde işlemesini sağlamak da şart.

Sn. Mehmet Şimşek’in fiyat istikrarı hedefine vurgu yapması, fiyat istikrarını sağlamaya yönelik para politikası adımlarını desteklemesi politikanın sürdürülebilirliği ve öngörülebilirlik açısından önemli. Geçmişte yaşananları hatırlarsak ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.”

- Advertisment -