Yeni internet yasasında, internet üzerinden yayıncılık yapan platformların Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) lisans alması gerektiği karara bağlanmıştı. RTÜK, önceki gün aralarında Spotify’ın da bulunduğu bazı platformlara başvuru için 72 saat süre tanıdığını açıklamıştı. Spotify’ın başvurusunu yaptığı RTÜK tarafından açıklandı. Açıklama şöyle:
“Mevzuatımız gereği müzik alanında isteğe bağlı yayın hizmeti veren uluslararası bir kuruluş olan Spotify yasal süre içerisinde müracaatını yapmış ve lisanslama süreçleriyle ilgili hazırlıklara başlamıştır. Gerek ulusal gerekse uluslararası medya kuruluşları ile daima yasal çerçevede yapıcı ve diyaloga açık bir iletişim yürüten üst kurulumuz bundan sonra da aynı tavrını korumaya devam edecektir. Görsel ve işitsel medyaya destek olmayı misyon edinen RTÜK, yayıncılara rehber olmayı daima sürdürecektir.”
Bir milyondan çok kullanıcısı olan sosyal ağlara Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getiren sosyal medya yasası 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girmişti. Facebook Türkiye’de temsilci bulundurmayacağını açıklamıştı. Yasaya göre bu kurala uymayan teknoloji devlerine kademeli olarak yaptırımlar uygulanacak. Para cezalarıyla başlayan yaptırımları, internet bant aralığını düşürme ve erişim engeli izleyecek.
“Türkiye bir kurallar devleti”
Artvin Yusufeli Barajı ziyaretinin ardından Hürriyet’e konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da sosyal ağları uyardı:
“Önümüzde aşamalı bir süreç var. Biz ne gerekiyorsa yapacağız. Farklı beklentilere girmek çok yanlış. Neden böyle yapıyorlar anlamıyorum ama burası da bir kurallar devleti. Yasa yürürlüğe girdi ve uymayanlara bazı yaptırımlar var. Temsilci bulundurmak zorundalar. Şimdi bekleyeceğiz. Her aşama ne gerektiriyorsa birer birer yapacağız. Yani yasanın getirdiklerini sonuna kadar uygulayacağız. Umarım iş oraya kadar gitmez. Aynı zamanda da arkadaşlarımız bu platformlarla görüşmelerini hala sürdürüyorlar. O konuda devam eden bir süreç var. İletişim sürüyor.”