Arkada New York manzarası gözüken bu fotoğraf 1915’te Rhode Island’da çekildi. 20. yüzyılın başında verem hastalığı salgını, felç ettiği Amerika’nın doğusunda eğitimcileri farklı yollara itmişti. Bazı öğrenciler çatı katında, bazıları terk edilmiş bir geminin güvertesinde, bazıları da metruk bir binanın pencereleri boydan boya açık kapalı alanlarında ders işlemişti.
New England’ın çetin soğuklarına karşı açık havada ders gören çocuklara Eskimo battaniyeleri giydirilmiş, ayaklarının altına da ısıtılmış sabun taşı yerleştirilmişti.
Rhode Islandlı iki doktorun “açıkhava dersi” fikrinin ilham kaynağı, aynı yıllarda salgınla boğuşan Almanya’daki uygulamaydı.
Bir asır sonra 5,5 milyon insanın enfekte olduğu, 200 bin insanın hayatını kaybettiği yeni bir salgınla mücadele eden ABD’de, ülkenin başkanının bu defa çocukların dört duvar arasındaki sınıflara dönmesi için örnek gösterdiği ülke yine Almanya:
“Almanya, Danimarka, Norveç, İsveç ve birçok ülkede OKULLAR AÇILIRKEN HİÇBİR PROBLEMLE KARŞILAŞILMADI.”
Serbestiyet’in ‘okula dönüş’ dosyasının ikinci bölümünde ABD var.
“Dersleri mezarımdan öğretemem”
Bugünlerde Iowa, Arizona, Detroit, Alabama, Philadelphia, New Jersey ve New York başta olmak üzere ABD’nin birçok eyaletinde öğretmenler ve okul çalışanları irili ufaklı protesto gösterileri düzenliyor.
Öğretmenler, ekonomiyi canlandırmak ve “çalışan ebeveynlerin gözünü arkada bırakmamak” için hükümetin okulları açma aceleciliğinin ağır faturaları olacağını savunuyorlar.
Sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılmasını, sürekli test yapılmasını, uygun sayıda hemşire ve danışman gönderilmesini isteyen öğretmenler bu güvenlik protokolleri uygulanana kadar yüz yüze eğitime geçilmemesini istiyor.
“Güvenli açılma” (safe opening) yanlısı onlarca gruptan biri olan AQE New York’un hesaplamasına göre bu tedbirler için eyaletteki okullara ayrılması gereken kaynak 4,1 milyar Dolar.
Trump bastırıyor, hükümet okulları bir an önce açmak istiyor
Son haftalarda vaka sayılarının artmasına rağmen Trump yönetimi, okulları tamamen açma konusunda ısrarcı.
Haziran sonuna doğru, Amerika Çocuk Sağlığı Akademisi (AAP) otoritelere, “öğrencilerin okulda öğrenim görmesi”ni tavsiye etti.
Georgia, Indiana, Louisiana, Mississippi ve Tennessee eyaletlerinde okullar yüz yüze eğitimle faaliyet göstermeye başladı.
Fakat Georgia’da açılan birçok okul, çok kısa sürede artan vakalardan ötürü kapılarını bir kez daha kapatmak zorunda kaldı, 1200’e yakın öğrenci/ öğretmen karantina altına alındı.
Buna rağmen ardından New Jersey ve Connecticut eyaletlerinde de öğrenciler okullara davet edildiler.
New York Valisi Andrew Cuomo da New York eyaletin tüm bölgelerindeki okullara sonbaharda yüz yüze eğitim konusunda yeşil ışık yaktı.
7 Ağustos’ta yaptığı açıklamada “Enfekte oranına bakılırsa, eyalet genelindeki okullarımız açılabilir” diyen Cuomo, tüm bölgelerdeki enfekte oranının tehlike eşiğinin altında olduğunu söyledi.
Sağlık uzmanlarına göre de New York, okulları yeniden açmanın güvenli olduğu nadir eyaletlerden biri. Ama sınıf mevcutlarının azaltılması ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin sosyal mesafe kurallarına riayet edilmesi için, öğrencilerin okula dönüşü yarı zamanlı olacak.
New York: Bir sınıfta 12 kişi, zorunlu maske, haftada üç gün
New York’ta uygulanacak, uzaktan ve yüz yüze karma eğitim planında alınacak tedbirleri New York Belediye Başkanı Bill de Blasio açıkladı:
- Eylül’de açılması planlanan okullara öğrencilerin sınıfta derslere katılımı üç gün ile sınırlanacak.
- Sınıflarda 12 kişi limiti bulunuyor. Öğretmenler de bu sayıya dahil.
- Ücretsiz dağıtılacak olan maskelerin kullanımı zorunlu.
- Okul yönetimi çocukların hangi günlerde okula gideceğini velilere bildirecek.
New York’un öğretmen sendikaları ise, testlerdeki pozitif vaka oranı yüzde 3’ün altında olsa da belediye başkanından okul açılış gününü ertelemesini talep ediyor.
New York’taki bu kurallar, okulları yakın zamanlarda açan eyaletlerin tecrübelerinden faydalanarak belirlenmiş.
Bununla birlikte okulları tam zamanlı açan ve açmayı planlayan eyaletler de var.
Florida Eğitim Departmanı’nın “ani” bir şekilde getirdiği düzenlemeyle haftada 5 gün tüm öğrencilerin hizmetine açılan okullar, koronavirüs vakalarının rekor sayılarda seyrettiği eyalette büyük bir tepki gördü, öğretmen sendikaları yürütmenin durdurulması için dava açtı. Florida’da okula dönüş için korumalı sıraların bulunduğu 15 kişilik derslikler hazırlandı.
Koronavirüsün ABD’deki merkez üssü olarak tabir edilen Texas’ta da bu sonbahar öğrenciler haftada 5 gün derslere girecek.
Vali Abbott açıklamasında bölge okullarına uzaktan eğitim opsiyonunun da tanındığını açıkladı.
Kaliforniya’da ise durumlar karışık. Vaka sayılarına göre bir planlama yapıldı.
Eyaletteki 58 bölgenin 25’inde dersler yüz yüze yapılırken, diğer 33’ü ‘yakın takip’ altında olacak. Buradaki okullar döneme uzaktan eğitimle başlayacak, ilerleyen süreçte iyileşme olduğu takdirde eğitim kurumları fiziki olarak açılacak. Karar, hastaneye kaldırılma, vaka/ölüm ve test/vaka oranları göz önünde tutularak alınacak.
Donald Trump son olarak kapılarını öğrencilere açmayacak okulları kaynaklarını kesmekle tehdit etti.
Eğitim Bakanı Betsy DeVos da okulların açılması konusunda Trump’la hemfikir. “Okullar tam kapasite çalışacak şekilde hazır olmalı” diyen DeVos, uzaktan eğitim planları yapan yerel yönetimleri eleştirenler arasında.
Fauci ne diyor?
Buna karşılık birçok tıp uzmanı önlemi şart koşuyor. Ülkenin en önde gelen enfeksiyon uzmanı Dr. Anthony Fauci, Mayıs ayında Senato’da “okulların açılmasına ilişkin karar alacak olan yetkililer, çocukların virüsten etkilenmediği gibi yanıltıcı bir kabulle hareket etmemeli” uyarısında bulunmuştu.
Trump itiraz etti, Bilim Kurulu raporu değişti
Hastalık Kontrol Merkezi’nin (CDC) kılavuzunda yer alan bilgilere göre tüm okullarda şu kurallara uyulacak:
- Sıralar arasında 2 metre mesafe.
- Kantinde değil, sırada yemek yenecek.
- 2 yaşından büyük herkes (personel dahil) bez maske takacak.
- Okul servislerinde koltuk sıralarının her birinde en fazla bir kişi oturabilecek.
Trump bu tedbirleri “zor, pahalı ve elverişsiz” olarak niteledi. CDC’nin Temmuz ayına ait ek raporu ise başkanın fikirlerine biraz daha paralel bir görünüme sahipti. “Amerika’daki okulları yeniden açmanın önemleri” başlıklı metinde bu sefer yüz yüze eğitimin en doğru tercih olacağı yazıyordu.
Güvenli açılma için 245 milyar Dolara ihtiyaç var
Eğitim uzmanları sosyal mesafe tedbirlerinin, pandemi nedeniyle zaten ekonomik sıkıntı yaşayan okullar için oldukça masraflı olacağı görüşünde. Eyalet Okulları Müdürler Konseyi yetkililerine göre, ‘güvenli açılma’ için ülke genelinde okulların toplamda 245 milyar Dolara ihtiyacı var.