Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin, Sur mahallesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünde yaptığı basın açıklamasının ardından çıkan çatışmada öldürülmesinin üzerinden tam beş yıl geçti. Faillerinin yargılandığı davada hiçbir ilerleme sağlanamadı.
Türkiye’nin önde gelen insan hakları savunucularından Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Sur’da o dönem yaşanan yoğun çatışmalar sırasında tarihi eserlerin zarar görmesiyle ilgili basın açıklaması yapmıştı. Basın açıklamasını yaptığı Dört Ayaklı Minare’nin önünde bir anda meydana gelen çatışma sırasında ise kafasına isabet eden kurşunla hayatını kaybetti.
Tahir Elçi meslek hayatı boyunca faili meçhul davalarının meçhul kalmaması için cezasızlıkla mücadele etti. Bunların en önemlilerinden biri, Koçağılı ve Kuşkonar köylerinin uçaklarla bombalanması sonucu 33 sivil insanın öldürülmesi olayıydı. Elçi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdığı olayda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni rekor bir tazminata mahkûm ettirmişti.
Yine Cizre-JİTEM davasının açılması ve delillerin toplanması için yoğun bir çaba harcamış, uzun bir adalet mücadelesi vermişti.
Adalet Akademisinde hâkim ve savcı adaylarına insan hakları ile ilgili eğitimler vermişti. Yargının cezasızlık politikasına karşı ömrünün sona erdiği güne dek mücadeleye devam etmişti.
Şimdi ise kendisinin öldürüldüğü dosya cezasızlıkla karşı karşıya. Olayın üzerinden tam beş sene geçti. Bu beş sene içinde sadece bir kez duruşma yapıldı, yargılama devam ediyor. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada 3 polis memuru ve PKK üyesi olduğu söylenen bir kişi yargılanırken, davanın ilk celsesinin hemen öncesinde dosyaya yeni bir delil daha eklendi. Bir gizli tanık beyanıyla Elçi’nin dosyada yargılanan ve PKK üyesi olduğu iddia edilen kişi tarafından öldürüldüğü beyan ediliyor. 21 Ekim 2020 günü görülen ilk duruşmada Tahir Elçi’nin ailesinin avukatlarının talepleri mahkeme tarafından reddedildi.
Davayı takip eden avukatların beyanlarına göre, dosyada bulunan, Tahir Elçi’nin öldürüldüğü güne ait görüntü kayıtlarında, öldürülme ânını da içeren 13 saniyelik görüntü silinmiş. Davanın ikinci celsesi 3 Mart 2021’de görülecek. Delillerin karartıldığı iddiaları ve aniden dosyaya eklenen gizli tanık ifadesi herkesin aklına aynı soruyu düşürüyor: Ömrünü cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir Elçi’nin davasının sonu cezasızlıkla mı kapanacak, failler yine meçhul mü kalacak?
Tahir Elçi’nin vefatının ardından hukuk öğrenimi gören ve stajyer avukat olan eşi Türkan Elçi davada mahkeme heyetine şöyle seslenmişti:
“Elimiz yüreğimizde, kulaklarımız kirişte adaletin sesini beklemekteyiz. Çektiğimiz bunca acıyı, mağduriyeti dipsiz karanlık bir mezbura kapatıp üzerini betonla örtmeye çalışıp, vebal yüklenmeyin hâkim bey.”