spot_img
Ana SayfaHaberlerGündem'Osman Kavala’yı derhal serbest bırakın'

‘Osman Kavala’yı derhal serbest bırakın’

AİHM’nin kesinleşen ama Türkiye’nin uygulamadığı Osman Kavala kararıyla ilgili Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi açıklama yaptı, serbest bırakılma kararının derhal uygulanması konusunda Türkiye’ye çağrıda bulundu. Komite’ye göre Kavala hakkında açılan yeni soruşturmada verilen gözaltı kararı da AİHM'nin tespit ettiği ihlallerin devamı niteliğinde.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 1 Kasım 2017’den beri tutuklu olan Osman Kavala hakkında 10 Aralık 2019’da siyasi nedenlerle tutuklanma maddesinden hak ihlali kararı vermişti.

Karara Türkiye itiraz etmiş, temyiz için kararın AİHM Büyük Daire’ye sevkini talep etmiş ama 12 Mayıs 2020’de bu itiraz da reddedilince karar kesinleşmişti.

Kararın ardından Kavala tutuklu yargılandığı Gezi davasında beraat etmiş ama tahliyesi beklenirken bu kez casusluk iddiasıyla başlatılan yeni bir soruşturmada yeniden tutuklanmıştı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin açıklaması Türkiye’nin kesinleşmiş AİHM kararını uygulamaması üzerine geldi.

Anayasa Mahkemesi’nin yeni tutuklama kararını incelemeye almasından memnunuz

Komite 3 Eylül’de yaptığı açıklamanın büyük bir kısmını 1039 gündür tutuklu olan Kavala’ya ayırdı, açıklamada Osman Kavala’yla ilgili alınan yeni tutuklama kararının hemen Anayasa Mahkemesi incelemesine alınmasını ise memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.

Komitenin aldığı kararın tam metni şöyle

“Bakanlar, tutuklu başvuru sahiplerinin davalarında suç işlediklerine dair makul bir şüphe ve destekleyici delil olmadan tutuklandığına; buna ek olarak Osman Kavala davasında başvuru sahibinin alıkonulması ve tutuklu yargılanmasının, (Kavala’yı) susturma ve diğer İnsan Hakları savunucularını caydırma gibi gizli niyetler taşıdığına; ve kişisel özgürlüğünün tehlike altında olduğu dikkate alındığında, şikayeti gözden geçirmesi 1 yıl 5 ay süren Anayasa Mahkemesi’nin yetersiz hızda hareket ettiğini belirten Mahkeme (AİHM) tespitini hatırlattı.

“Resmi makamların bildirdiği üzere 9 Mart 2020’de Avrupa Mahkemesi’nin incelemeye almadığı yeni bir kararla tutuklandığını not ederek, Komite’nin aldığı bilgiler ışığında mevcut tutuklamayı Mahkeme’nin (AİHM) daha önce tespit ettiği ihlallerin devam olarak değerlendirdi.

“Bu sebeple toplantıda paylaşılan, Anayasa Mahkemesi’nin derhal başvuru sahibinin başvurusunu incelemeye aldığı bilgisini memnuniyetle karşıladı ve yetkili mercileri mümkün olan en kısa zaman dilimi içerisinde AİHM’in tespitlerini dikkate alarak tüm gerekli önlemleri almaya davet etti ve Anayasa Mahkemesi karara varıncaya kadar, başvuru sahibinin derhal serbest bırakılması konusunda çağrı yaptı.”

- Advertisment -