Ana SayfaÖZEL HABERPORTRE | Avustralya’nın uyuşturucu baronu İstanbul’da yakalandı: Comanchero Çetesi’nin lideri Hakan “Reis”

PORTRE | Avustralya’nın uyuşturucu baronu İstanbul’da yakalandı: Comanchero Çetesi’nin lideri Hakan “Reis”

ABD ve Avustralya’nın talebiyle Interpol’un kırmızı bültenle aradığı, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Hakan Ayık, Kafes Operasyonu kapsamında İstanbul’da yakalandı. 1979’da Avustralya’da Türkiye göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Hakan Ayık, “Facebook gangsteri” olarak girdiği suç dünyasında 2000’lerde bar ve genelev işletmeciliği yaptı, Avustralya’nın en büyük uyuşturucu baronuna döndü, polis ve gümrük memurlarını rüşvetle bağladı. Avustralya polisinin operasyonundan önce Hong Kong’a kaçarak kurtuldu. Sonra KKTC’ye geçti, yasak vücut geliştirme hapı bulundurmaktan tutuklanıp serbest kaldı. Türkiye’de otel açtı, Avustralya’ya uyuşturucu sevkiyatına devam etti. Soyadını değiştirerek adını “Hakan Reis” yapan Hakan Ayık, uluslararası çapta uyuşturucu kaçakçılığını yöneten Comanchero Çetesi’nin liderliğini yürütüyordu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, suç örgütlerine yönelik Kafes Operasyonu kapsamında Avustralya merkezli küresel çapta faaliyet gösteren Comanchero çetesi lideri Hakan Ayık (Reis) ve 36 diğer örgüt üyesinin İstanbul’da yakalandığını duyurdu.

Operasyon kapsamında ABD ve Avustralya makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Ayık’ın yanı sıra yine kırmızı bültenle aranan Duax Hohepa Ngakuru, Hakan Arif Tavukçu, Barış Tükel, Erkan Yusuf Doğan ile mavi bültenle aranan Jimmy Avaijan, Sibel Arif ve Alp Öztürk de yakalandı.

Uluslararası boyutta uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet, yağma, kundaklama, adam kaçırma, kara para aklama gibi birçok yasadışı faaliyet yürüten suç örgütüyle ilgili Yerlikaya şu bilgileri verdi:

“Çete liderleri Türk vatandaşı örgüt yönetici ve üyeleri ile birlikte yabancı uyruklu örgüt üyelerinin de ülkemize gelerek suç faaliyetlerini devam ettirdikleri ve Güney Amerika’dan temin ettikleri uyuşturucu maddeleri Güney Kore ve Güney Afrika üzerinden Avusturalya, Hollanda ve Hong Kong’a ulaştırmaya çalıştıkları ve küresel çapta işledikleri suçlardan elde ettikleri geliri ülkemizde aklamaya çalıştıkları tespit edilmiştir.

MASAK raporları doğrultusunda 55 şüpheli şahsa ait yaklaşık 4,5 milyar TL değerindeki malvarlıklarına (Banka hesapları, taşınmazlar, araçlar ve 22 Şirkete ait Ortaklık Payları) İstanbul 3.Sulh Ceza Hakimliği kararınca el konulmuştur.”

Hakan Ayık, “Hakan Reis” oldu

Hakan Ayık, Türkiye göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 1979’da doğduğu Avustralya’da “Facebook gangsteri” diye biliniyor. Facebook’tan lüks araçlarını, kıyafetlerini, zengin yaşantısını gösteren paylaşımlar yapıyordu.

Avustralya polisi, 2000’lerde bar ve genelev işletmecisi olarak tanınan Hakan Ayık’ı uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı olduğu şüphesiyle takibe aldı. Avustralya’da gümrüklerde ve polis içinde Hakan Ayık’a çalışan görevliler olduğu tespit edildi.

2010’da Avustralya emniyeti Hakan Ayık’la bağlantılı isimlerin yakalandığı bir uyuşturucu operasyonu yaptı. Operasyon sırasında Hong Kong’da olan Hakan Ayık, Avustralya’ya geri dönmedi ve bunun üzerine Avustralya makamlarının talebiyle Interpol tarafından aranmaya başlandı.

2010’da KKTC’de yakalandı ve birinci derecede askeri bölgeyi ihlal etmek ile üzerinde yeşil reçeteye tabii kanunsuz vücut geliştirme hapı bulundurmaktan dolayı mahkemeye çıkarıldı. Bir süre sona kefaletle serbest kaldı ve kayıplara karıştı.

Avustralya basınında, 2014 ve 2020 yılında yakalanan büyük çaplı iki uyuşturucu sevkiyatının arkasında da Hakan Ayık’ın olduğuyla ilgili haberler çıktı.

2021’de Avustralya’da 200’ün üzerinde kişinin gözaltına alındığı Ironside operasyonuyla ilgili Avustralya medyasında çıkan haberlerde Hakan Ayık’ın İstanbul’da olduğuyla ilgili iddialar ortaya atıldı. Hakan Ayık’ın “Reis” soyadını alarak Şişli’de bir otel sahibi olduğu ve Kemer Country’de oturduğu iddiaları gündeme geldi. Hakan Reis kimliğini alan Hakan Ayık’ın tanınmasını güçleştirecek estetik müdahaleler yaptırdığı da iddia edilmişti.

Suç örgütünün geçmişi

Çetenin ilk lideri Mick Hawi’nin 2018’de öldürülmüştü. Hawi’nin öldürülmesi üzerine çete Mark Douglas Buddle liderliğinde faaliyetlerine devam etti.

Buddle, 2022’de KKTC’de yakalandı ve Avustralya’ya iade edilmesinden sonra örgüte, önde gelen yöneticilerinden Hakan Ayık ve yine dün yakalanan isimlerden Duax Hohepa Ngakuru liderlik yapmaya başlamıştı.

- Advertisment -