Ana SayfaHaberler“Profesör Albus Dumbledore” 82 yaşında hayatını kaybetti

“Profesör Albus Dumbledore” 82 yaşında hayatını kaybetti

Gambon, sekiz filmlik Harry Potter serisinin altısında Dumbledore’u canlandırmıştı.

Dublin’de doğan Gambon, altmış yıllık kariyeri boyunca çok sayıda televizyon, tiyatro ve radyo yapımında yer aldı. Bu süre zarfında dört BAFTA ödülü kazandı.

Eşi Lady Gambon ve oğlu Fergus, Michael Gambon’ın geçirdiği zatürre nöbeti sonrasında hastanede, ailesinin yanında huzur içinde öldüğünü açıkladı.

İrlanda asıllı olan Michael Gambon, çocukluk yıllarında ailesiyle birlikte Londra’ya taşındı. İlk sahne performansını ise 1962’de Dublin’de Shakespeare’in Othello oyunuyla gerçekleştirdi.

Michael Gambon LifeTime Achievment AWard recipient

Daha sonra Laurence Olivier’nin Londra’daki Ulusal Tiyatro adlı topluluğunun kurucuları arasında yer alması, kariyerinde dönüm noktası oldu. Gambon, Ulusal Tiyatro yapımlarındaki performanslarıyla üç Olivier ödülü kazandı.

Aynı yıllarda ITV dizisi Maigret’te Fransız dedektif Jules Maigret’i canlandırmasıyla ve BBC’de yayınlanan Dennis Potter’ın “The Singing Detective” dizisindeki Philip Marlow rolüyle daha da ünlendi.

Sör Michael, 2003 yılında Harry Potter serisinin ilk iki filminde Profesör Albus Dumbledore’u canlandıran Richard Harris’in vefatından sonra Dumbledore rolünü üstlendi.

2010’da Jane Austen’in “Emma” romanından uyarlanan Bay Woodhouse rolüyle ve 2002’de “Path to War”da Başkan Lyndon B Johnson rolüyle Emmy ödüllerine aday gösterildi.

1998 yılında eğlence sektörüne yaptığı hizmetlerden dolayı şövalyelik unvanına layık görüldü.

Oyunculuk çevrelerinde “Büyük Gambon” olarak bilinen oyuncu, en son 2012 yılında Samuel Beckett’in “All That Fall” adlı oyununda sahneye çıkmıştı.

- Advertisment -