Pazartesi günü (18 Ekim 2021) İstanbul’un tarihi simgelerinden Büyükada Rum Yetimhanesi binasının restorasyon çalışmaları kapsamında İstanbul Rum Patrikhanesi’nde uluslararası bir çalıştay düzenlendi. Türkiye’den ve yurtdışından uzmanların katıldığı çalıştaya Patrik I. Bartholomeos başkanlık etti.
Bartholomeos toplantıya katılan mimar, mühendis, koruma uzmanı, şehir plancısı, sanat tarihçisi, topoğraf, yatırımcı ve iş adamlarını karşılayarak, yetimhanenin kurtarılması için bugüne kadar gösterilen çabalar hakkında bilgi verdi.
Restorasyon projesi koordinatörü Laki Vingas, teknik koordinatör Apostol Poridis, proje danışmanı Prof. Dr. Oğuz Ceylan ve İBB Bimtaş ekibi binanın tarihi ve mimari özellikleri, proje ekibinin girişimleri, yapılan teknik çalışmalar ve kurtarma çalışmalarının hızlandırılmasına yönelik sonraki adımlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Toplantıdan, binayı ayakta tutmak için acil eylem planına geçilmesi; binanın mimari ve tarihi öğelerini yok etmeden dönüştürmenin yollarının aranması; çok işlevli ve ekonomik olarak kısmen bağımsız bir fonksiyon kazandırma amaçlı bir plan yapılması; acil önlemlerin alınabilmesi için orta ölçekli finansman aranması ve projeyi teşvik edecek yan faaliyetleri destekleme kararları çıktı.
27 Ağustos 2021 tarihinde Büyükada Rum Yetimhanesi’nin bahçesinde düzenlenen toplantıda restorasyon sürecinin başlangıcına dair bilgilendirme yapılmıştı.
Mülkiyeti 2010 yılında İstanbul Rum Patrikhanesi’ne devredilen yetimhane binası, 2018’de Europa Nostra Türkiye’nin girişimiyle Avrupa’nın tehlike altındaki 7 kültürel miras alanından biri ilan edildi.