Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 yıl sonra Kuzey Kore’ye yaptığı ziyaret dünyada geniş yankı uyandırdı. İki liderin imzaladığı anlaşmanın tüm detayları bilinmese de iki liderin yaptığı basın toplantısında açıkladıklarına göre Rusya-Kuzey Kore ilişkileri “Yüksek ittifak” seviyesine yükseldi, yani taraflardan birine saldırılması halinde diğer ülke destek verecek.
Kim Jong Un, basın toplantısındaki konuşmasında Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline destek verdiklerini belirterek, “Kore hükümeti, güçlü Rusya Federasyonu’nun dünyada stratejik istikrar ve dengenin korunmasındaki önemli misyonunu ve rolünü takdirle karşılıyor, Rus hükümeti, ordusu ve halkını, ülkenin egemenliğinin, güvenlik çıkarlarının ve toprak bütünlüğünün korunması amacıyla Ukrayna’da özel askeri operasyonu uygulamasında destekliyoruz” diye konuştu.
İnşa edilecek köprü ile kara trafiği sağlanacak
Putin, yapılan anlaşma ile iki ülkenin sınırında bulunan Tumen Nehri üzerine yeni bir köprü inşa edilmesine kararlaştırıldığını açıkladı. Yapılacak köprüyle birlikte iki ülke arasında ilk kez kara trafiği sağlanacak.
17 km kara sınırı ve 22 km (12 deniz mili) deniz sınırını bulunan Rusya ile Kuzey Kore’yi bağlayan Dostluk Köprüsü’nden sadece yük ve yolcu taşımacılığı için kullanılan trenler geçebiliyordu. Araç veya yaya geçişi mümkün değildi.
Nükleer endişesi
İki liderin görüşmesi ve yapılan anlaşma, küresel siyaset arenasında da spekülasyonları ve tepkileri beraberinde getirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programlarına olası desteğinden endişe duyduklarını kaydetti.
Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, Putin’in ziyaretinde iki ülke arasında “askeri teknoloji işbirliğinin derinleştirilebileceğine“ yönelik mesajı hakkında “Ülkemizi çevreleyen bölgesel güvenlik ortamı üzerindeki olası etkileri açısından (Putin’in sözlerinden) ciddi şekilde endişe duyuyoruz.” yorumunu yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki liderin görüşmesi hakkında soruya “Bunlar endişe verici ülkeler. Daha önce de söylediğim gibi, özellikle Çin’e gelince, bir yandan Avrupa’daki ülkelerle daha iyi ilişkiler kurmak istediğini söylerken, diğer yandan soğuk savaşın sona ermesinden bu yana Avrupa’ya yönelik en büyük güvenlik tehdidini körükleyemez” yanıtını verdi.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, “Bugün Kuzey Kore askeri alanda Rusya ile aktif bir şekilde iş birliği yapıyor ve Ukraynalıların toplu katliamı için kasıtlı olarak kaynak sağlıyor” dedi.
İngiliz The Guardian gazetesi, Kuzey Kore’nin silah programlarına doğrudan yardımın Rusya’nın Soğuk Savaş sonrası politikasında önemli bir değişime işaret edeceğinin altını çizerken, Japon haber ajansı Nikkei Asia ise, Putin’in kişisel ziyaretinin Kore Yarımadası’na ve dünyaya Kim ve Kuzey Kore’yi desteklediğine ve aralarındaki işbirliğinin sadece güçlü olmakla kalmayıp genişleyeceğine dair güçlü bir işaret olduğunu vurguladı.
Güney Kore, Ukrayna’ya “ölümcül silah” gönderilmesini değerlendirecek
Güney Kore haber ajansı Yonhap’ın Devlet Başkanlığı ofisine dayandırdığı haberine göre Seul, Rusya ve Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanmasının ardından Ukrayna’ya ölümcül silah sağlama olasılığını gözden geçirecek.
Habere göre Güney Kore Ulusal Güvenlik Direktörü Chang Ho-jin, “Ukrayna’ya silah yardımı sağlama konusunu yeniden değerlendirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.
Seul daha önce Kiev’e ölümcül silah sağlamanın imkansız olduğunu savunmuş, ancak Ukrayna’ya ölümcül olmayan askeri, ekonomik ve diğer türden yardımlarda bulunmuştu.
Putin: Güney Kore, Ukrayna’ya silah göndermeden önce iki kez düşünmeli
Kuzey Kore’nin ardından Vietnam’ı ziyaret eden Putin, burada yaptığı açıklamada Kuzey Kore ziyaretine ilişkin de konuştu.
Putin’in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
“Rusya’nın nükleer silah kullanımına ilişkin doktrinini değiştirmeyi düşünüyoruz ancak şu anda önleyici nükleer saldırı yapma ihtiyacı olmayacak gibi görünüyor.
Rusya, Kuzey Kore dahil diğer bölgelere silah gönderme hakkını saklı tutar.
Kuzey Kore’ye yönelik uluslararası yaptırımları Leningrad ablukasına benzetiyorum. Siyasi nedenlerle yaptırım uygulanması insanlık dışı.
Güney Kore, Ukrayna’ya silah göndermeden önce iki kez düşünmeli. Bu büyük bir hata olur.
Güney Kore’nin endişelenmesi için hiçbir gerekçe yok çünkü sadece saldırı halinde Kuzey Kore’ye yardım edeceğiz.”
Putin, hediye ettiği makam arabasıyla BM yaptırımlarını deldi
Putin, Kim Jong Un’a Sovyet dönemindeki limuzinlerden esinlenerek tasarlanan ve kendisinin de kullandığı Aurus Senat limuzin hediye etmişti.
Kore’nin yeniden birleşmesini teşvik etmeyi amaçlayan Güney Kore Birleşme Bakanlığı’nın sözcüsü Koo Byoungsam, bu hediye ile geliştirdiği nükleer silahlar ve yaptığı balistik füze denemeleri nedeniyle BM tarafından uygulanan yaptırımların ihlal edildiğini söyledi.
Kim Jong Un’un, yaptırımları ihlal ederek ülkeye kaçak yollarla sokulan çok sayıda lüks araca sahip olduğu biliniyor. Kuzey Kore lideri Kim geçmiş dönemde bir Maybach limuzin, birkaç Mercedes, bir Rolls-Royce Phantom ve bir Lexus spor araç kullanırken görüntülenmişti.