25 Ekim günü 51 bin 600 takipçili Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Twitter hesabı @cb_kutuphane, şair Ziya Gökalp’in ölüm yıldönümü anısına attığı bir tivitte ünlü şairin portresini ve imzasını da ekleyerek bir şiir paylaştı.
Şiir, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık 1997 tarihinde Siirt’te düzenlenen bir mitingde yaptığı ve 4 ay hapis cezası almasına sebep olan konuşmasında geçen dizelerden ibaretti, ancak o dizeler CB Kütüphanesinin iddia ettiği gibi Ziya Gökalp’e ait değildi.
CB Kütüphanesi hesabının Ziya Gökalp’e atfen alıntıladığı dizelerin şairi Mehmet Cevat Örnek idi ve söz konusu dizeler onun “İlahi Ordu” şiirinde yer alıyordu.
Karışıklığın temelinde, Türk Standartları Enstitüsü’nün kurumsal yayını olan “Türk ve Türklük” adlı kitapta uzun yıllar önce yapılmış bir hata vardı.
Bu kitapta, Mehmet Cevat Örnek’in “İlahi Ordu” şiirindeki dizeler, Ziya Gökalp’in “Asker Duası” adlı şiirine eklenerek yayımlanmış ve bu da uzun yıllar süren bir karışıklığa sebep olmuştu.
Konuyla ilgili olarak internette birçok belgeye kolayca erişmek mümkün.
Bunlardan biri, 2014’te Milliyette “Şairini arayan şiir” başlığıyla yayımlanmış;
http://blog.milliyet.com.tr/sairini-arayan-siir-/Blog/?BlogNo=453676
Bir diğeri Murat Bardakçı’ya ait ve 2002 yılından;
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/erdogan-i-yakan-misralar-ornek-in-38415428
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 12 Mart 2014’te Siirt’te yaptığı konuşmasında şiiri tekrar okumuş ve halka şöyle seslenmişti;
“Hatırlıyor musunuz, ben bu meydandan Pınarhisar’a gittim. Ne yaptım adam mı öldürdüm? Bir şeyler mi çaldım? Ne yaptım? Ziya Gökalp’in MEB’in kitaplarında da onaylı şiirini okudum. Ben burada okuduğum şiir yüzünden Pınarhisar’a gittim.”
https://onedio.com/haber/-adam-mi-oldurdum-bir-seyler-mi-caldim–267582
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin attığı bu tivit, aldığı çeşitli bilgilendirme ve tepki mesajlarından sonra ertesi gün silindi…
https://twitter.com/selcukuygur/status/1320453595242864641