Ana SayfaHaberlerThe Economist, Rusya’ya yaptırımlara katılmayan ülkeleri yazdı

The Economist, Rusya’ya yaptırımlara katılmayan ülkeleri yazdı

İngiliz The Economist dergisi, ABD ve Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara katılmayan ülkeleri ele alan bir değerlendirme yaptı. Yazıda Hindistan’ın yaptırımlara karşı çıkışına özellikle işaret ediliyor, ayrıca yıllardır ABD ile ittifak içerisinde olan bazı ülkelerin de Washington’ın yaptırım çağrılarını dikkate almadıklarına dikkat çekiliyor.

Dergi, bunun başlıca nedenleri arasında gıda ve yakıt fiyatlarındaki artış endişesini, ticari kaygıları, ideolojik nedenleri ve stratejik heves ve imkânları gösteriyor.

Türkiye’nin yaptırımlara katılmamasının başlıca nedeni olarak doğal gaz ihtiyacının yüzde 45’ini Rusya’dan karşılıyor olmasını gösteren The Economist Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinin de Batı’nın yanında yer almadığını kaydediyor.

Brezilya ve Meksika’nın, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılması lehine oy kullanmadığını hatırlatan dergi, 54 Afrika ülkesinden 25’inin de Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunu kınamadığına dikkat çekiyor.

Benzer bir değerlendirme The Timas’dan geldi. Rusya’nın Ukrayna operasyonunu kınamayan yaklaşık 40 ülkenin ekonomik değil jeopolitik önemi olduğunu vurgulayan The Times, “Dünya GSYH’sinin yalnızca dörtte birine, ihracatının yüzde 20’sine sahip olan bu ülkeler, Rusya ekonomisi için çok önemli değiller” değerlendirmesini yaptı.

- Advertisment -