Ana SayfaHaberlerEkonomiTOGG, 18 yıl önce alınmış internet alan adını ele geçirmeye çalıştı, davayı...

TOGG, 18 yıl önce alınmış internet alan adını ele geçirmeye çalıştı, davayı kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşvikiyle kurulan Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu’nun yerli otomobil markası TOGG, aynı kısaltmaya sahip bir internet sitesinin 18 sene önce aldığı alan adı için açtığı davayı kaybetti. İnternet sitesinin sahibi olan davalı George Gould mahkemede kendisini “TOGG hiçbir şey üretmiyor, hiçbir şey satmıyor, müşterisi de ürün itibarı da yok” diye savundu. Mahkeme TOGG’un “kötü niyetli bir ele geçirme girişimi”nde bulunduğuna ve mahkemeyi istismar ettiğine hükmetti. Yerli arabaya alan adlarını kontrol etmeden TOGG adının verilmesi eleştiriliyor.

Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu, satın alınmış olduğunu kurulduktan sonra anladığı domaini almak için domain sahibine 21 Haziran’da dava açtı. Davalı ise ABD’nin Virginia eyaletinde kendi halinde bilgisayar ve teknoloji pazarlama işiyle uğraşan George Gould’du.

WIPO Hakemlik ve Arabuluculuk Merkezi’nde görülen ve Gün and Partners Hukuk Bürosu tarafından üstlenilen davada George Gould’u davalı yapan ayrıntı, onun 18 yıl önce “The Office of George Gould”un kısaltması olan togg.com isminde bir internet sitesi kurmuş olmasıydı.

“TOGG hiçbir şey üretmiyor, hiçbir şey satmıyor, müşterisi de ürün itibarı da yok”

Bu alan adını 2005 yılından beri aktif olarak kullanan Gould olanlara anlam verememiş ve duruşmada Türkiye merkezli TOGG’un bu şikâyetinin hiçbir gerekçesi olmadığını söylemiş:

“Müşteki, 2018 yılında kurulmuş, hiçbir şey üretmiyor, hiçbir şey satmıyor, müşterisi ve ürün itibarı yok ve gerekli olmadığı halde bir marka için soyut ve yakın tarihli ticari marka tescilleri elde etmiş.

“İhtilafa konu olan alan adı ise, kısaltması ‘TOGG’ olan ‘The Office of George Gould’a kayıtlıdır ve alan adının 18 yıldır kesintisiz olarak hangi iş kolunda kullanıldığı kesindir.”

“Kötü niyet ve tersten ele geçirme”

Gould mahkemede internet domain dünyasındaki “önce gelen alır” kuralını hatırlattı ve sonrasında Türkiye merkezli TOGG’un kendisinden önce bu alan adına sahip olduğuna dair herhangi bir iddiada bulunmadığını hatırlattı:

“Müşteki, ihtilaflı alan adının Davalı tarafından alınmasının, müşteki’nin ticari faaliyetinin başlamasından ve tanıtımından sonra geldiğine dair herhangi bir özel iddiada bulunmamıştır.”

Son olarak Gould, TOGG’un açtığı davada kötü niyet (bad faith) ile hareket edip alan adını tersten ele geçirme girişiminde bulunduğunu, mahkemenin istismar edildiğini öne sürdü ve hakem heyetinin bu yönde karar vermesini talep etti:

“Panel, şikâyetin kötü niyetle, örneğin Tersten Domain Ele Geçirme girişiminde bulunulduğunu veya öncelikle alan adı sahibini taciz etmek için getirildiğini tespit eden başvuruları değerlendirdikten sonra, kararında şikâyetin kötü niyetle getirildiğini ve bunun idari işlemin kötüye kullanılması anlamına geldiğini beyan edecektir.”

WIPO Hakemlik ve Arabuluculuk Merkezi karar metninde şikâyetin “kötü niyetle (bad faith) yapıldığına ve idari işlemin kötüye kullanıldığına” hükmetti.

Alan adına bakılmadan marka adı belirlenmiş

Duruşma metninden haberdar olan Twitter kullanıcıları, TOGG’un internette alan adı alınmadan bu isimde bir şirket kurmuş olmasını eleştirdi.

- Advertisment -