Ana SayfaHaberlerDünyaTrump’a platform yasağı caiz mi?

Trump’a platform yasağı caiz mi?

Trump’ın ‘platformsuzlaştırılması’ başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformlarının kararıyla gerçekleşti. Bir de Amazon, Apple, Google gibi dev sunucuların platformu yayından kaldırma usulü var. BBC’den Joe Tidy, Parler uygulamasına karşı Amazon’un kararı üzerinden meselenin bu yanına eğiliyor. Tidy, yazısında Trump’a platform yasağını da tartışıyor.

BBC’den Joe Tidy bugünkü (12 Ocak) yazısında hem ‘platformsuzlaştırma’nın nasıl işlediğini anlatıyor hem de Trump’a getirilen yasağı tartışıyor. Joe Tidy yazısının “Yasak ‘sorunlu’” ara başlığını taşıyan bölümünde yasağı doğru bulmayan siyasetçilerin olduğunu hatırlatarak şöyle diyor:

Daha önce eşi benzeri görülmeyen mesele ise, bu adımların hedefinde bir devlet başkanının olması.

Destekçilerinin ABD Kongresi’ne saldırdığı geçen haftadan bu yana Trump’ın, Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat ve Twitch dahil büyük sosyal medya platformlarında paylaşım yapması yasaklandı.

YouTube, Trump’ın bazı videolarını yasakladı ama kendi kanalının son şansı olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil, birçok Avrupa ülkesi lideri bu adımı “sorunlu” gördüklerini ifade etti.

Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton, ABD Kongresi’nde yaşananları “sosyal medyanın 11 Eylül’ü” olarak değerlendirdi. Politico dergisine yazan Breton, “bir CEO’nun herhangi bir denetim olmadan ABD Başkanı’nın hoparlörünün fişini çekebiliyor olması hayret verici” dedi.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, sosyal medya ağlarının artık “editoryal kararlar aldıklarını” ve platformların “kimin sesinin duyulması ve kimin sesinin duyulmaması gerektiğine karar vermeye başladıklarını” söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in muhalifi Rus siyasetçi Alexey Navalni de Trump’a Twitter’ın getirdiği yasağı devlet sansürüne benzetti.

Attığı tweette Navalni “Donald Trump’a uygulanan Twitter yasağı kabul edilemez bir sansürdür. Tabii ki Twitter özel bir şirket. Ama Rusya ve Çin’de bu tip özel şirketlerin devletin en yakın dostları ve mesele sansüre geldiğinde de en yakın destekçileri olduğunu gördük” yazdı.

Joe Tidy’nin BBC Türkçe’deki yazısının tümü için

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55633742

- Advertisment -