Ana SayfaHaberlerTürkiye'de ilk maymun çiçeği vakası: Hasta tecrit edildi

Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakası: Hasta tecrit edildi

Dünyada bir çok ülkede bulunan Maymun Çiçeği hastalığında Türkiye’de ilk vaka tespit edildi.  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 37 yaşındaki bir kişide hastalığın tespit edildiğini duyurdu. Kişisel sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Koca, “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor.” dedi.

Maymun Çiçeği virüsü belirtileri neler?

Ateş, döküntü, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği ve şişmiş lenf düğümleri, Maymun Çiçeği ile ilişkili en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

ABD’de 100 maymunu laboratuvara taşıyan araç kaza yaptı; en az 3 hayvan kayıp

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, Maymun Çiçeği olan hastalarda ateşin başlamasından sonraki 1 ila 3 gün içinde deri döküntüleri görülüyor.

DSÖ maymun çiçeği virüsünün ismini neden değiştirmek istiyor?

Türkiye’de görülen Maymun Çiçeği hakkında ne biliyoruz? Belirtileri ne, bulaşıcı mı, öldürür mü?

Maymun Çiçeği’nin nedeni tespit edildi mi? Tedavisi var mı?

DSÖ’ye göre, şu anda Maymun Çiçeği için önerilen özel bir tedavi yok. Çiçek hastalığına karşı aşılamanın hastalığı önlemede yaklaşık yüzde 85 oranında etkili olduğu tespit edildi.

Bu nedenle, ciddi maymun hastalığı semptomlarını önlemek için çocuklukta önceden çiçek aşısı yapılmasını öneriliyor.

Maymun Çiçeği virüsünün doğal konağı kemirgenlerin yanı sıra ip sincapları, ağaç sincapları, yurt, primatlar ve diğer türler de virüsün taşıyıcıları olarak tanımlandı.

Maymun Çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatıyor. 2003 yılında ABD’de yaşanan yayılmada, 47 kişi ölmüştü.

- Advertisment -