Ana SayfaHaberlerTürkiye’nin eski NATO daimî temsilcisi: “Amerika’dan Patriot istedik, vermedi’ diyorlar. Bu iş...

Türkiye’nin eski NATO daimî temsilcisi: “Amerika’dan Patriot istedik, vermedi’ diyorlar. Bu iş öyle değil”

2013-2018 yılları arasında Brüksel’de Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi olarak görev yapan emekli büyükelçi Fatih Ceylan, NoktaTv’de katıldığı yayında, Türkiye’nin ABD’den Patriot alma hikayesini güvenlik uzmanı Arda Mevlütoğlu’na anlattı: “Amerika bunu satmaya hazırdı. Ama biz ayak diretiyorduk, ‘Hayır, biz ortak üretim istiyoruz teknoloji transferinin yüzdesini artırmanızı bekliyoruz’ diyorduk. Amerika bu kriterleri karşılayamayacağını söyledi. Sonra Rusya’dan hazır alım yaptık.”

Emekli Büyükelçi Fatih Ceylan’ın açıklamaları şöyle:

“Şimdi deniyor ki ‘Biz Amerika’dan bunları almak istedik ama Amerika bunları vermedi.’

Ben NATO’da görevliyken, Raytheon Lockheed Martin temsilcileri de toplantılara gelirlerdi. Onların NATO’da milli silahlanma direktörleri toplantısı olur. O vesileyle çeşitli NATO ülkelerinin firmaları, en başta Amerikan savunma sanayi firmaları olmak üzere Brüksel’e gelirler temaslarda bulunurlar. Bizim de o zaman bu füze savunma projemiz vardı. Dolayısıyla bizle de temas ederlerdi. Bütün bu temaslarda mesele gelip şunda düğümlenirdi; hazır satın almaya dayalı bir iş birliği olsaydı, o zaman Amerika bunu satmaya hazırdı. Ama biz ayak diretiyorduk, ‘Hayır, biz ortak üretim istiyoruz teknoloji transferinin yüzdesini artırmanızı bekliyoruz çünkü biz müttefik ülkeyiz. Biz müşteri değiliz müttefikiz’ diyorduk ve tabii ki o ortak üretim çerçevesinde savunma sanayi firmalarımızın payını mümkün mertebe yüksek tutmaya çalışıyorduk. Sonra Amerika bu kriterleri karşılayamayacağını söyledi.

Şimdi iki şeyi ayırmak lazım. Bir hazır alım var, şimdi biz Rusya’dan hazır alım yaptık. Onu bir daha tekrarlayalım. Amerika’yla müzakerelerde ise biz bu kriterleri özellikle söylüyorduk. Bunlar çerçevesinde gelecekseniz gelin iş birliği yapalım. Ve bir daha altını çizelim, ‘Biz sizin müşteriniz değiliz biz sizin müttefikiniz’ kullandığımız temel argümanlardan biri buydu.

Ne deniyor? Efendim biz Amerika’dan istedik vermediler. Öyle değil. Bu işin geçmişi öyle değil.

İkincisi, bir başka husus daha var. NATO genel sekreteri bu iş patlak verdikten sonra, Türkiye’yle çeşitli müttefikler arasında bu kriz patlak verdikten sonra bir sistem alınmasının kararı her müttefik ülkenin kendi egemenliğine aittir demiştir. Bu doğrudur.

2020 aralık ayında bir nüans getirdi bu söylemine. Dedi ki evet böyle ama NATO bünyesinde alınan kararlar var, Türkiye’nin de içinde yer aldığı kararlar var. Bir de bu ciddi bir mesele yaratıyor.”

- Advertisment -