Ukrayna’nın güneyindeki Odessa kentinde, en az 5 bin cesedin kalıntılarının bulunduğu 29 mezarlık bulundu.
1930’larda oluşturulduğu tahmin edilen toplu mezar, bölgedeki havalimanını genişletme çalışmaları kapsamında yapılan kazılar sırasında ortaya çıktı.
Stalin döneminde yüz binlerce Ukraynalının hayatını kaybettiğine inanılıyor.
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü Başkanı Sergiy Gutsalyuk, kurbanların 1930’ların sonunda Sovyet gizli servisi tarafından öldürüldüğünü tahmin ettiklerini söyledi.
Gutsalyuk’a göre bu ölümlerin kayıtları Rusya’da tutulduğu için, cenazelerin kimliklerine ulaşmak mümkün olmayacak.
Ukrinform internet sitesine göre, 1938-1941 yılları arasında Odessa’da 8 bin 600 civarında Ukraynalı idama mahkum edildi.
Ulusal Hafıza Enstitüsü, bu bölgede idam edilen kişi sayısına tam olarak ulaşmanın mümkün olmadığını söylese de bu toplu mezar, bugüne kadar Ukrayna’da bulunan en büyük toplu mezarlardan biri olarak kayda geçti.
Keşfin ardından bölgede çalışmaya başlayan tarihçi Aleksander Babich, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, bölgede muhtemelen daha fazla cesedin bulunduğunu duyurdu.
Toplu mezarın yakınlarında, askeri bir birliğe ait bir bölge de var. Burada daha da fazla toplu mezar bulunduğu düşünülüyor.
Ukraynalı tarihçiler, yüz binlerce kişinin Joseph Stalin’in Sovyetler Birliği’nin ideri olduğu 1930’lı yıllar boyunca baskıcı yönetim tarafından öldürüldüğünü, bu kişilerin gömüldüğü toplu mezarların Ukrayna genelinde zaman içinde ortaya çıktığını söylüyor.
Başkent Kiev yakınlarındaki Bykivnia ormanlarında bulunan en büyük toplu mezarda, 200 binden fazla siyasi tutuklunun öldürülerek gömüldüğü tahmin ediliyor.
Kaynak: BBC Türkçe
Stalin döneminde 1932-1933 yıllarında da milyonlarca Ukraynalı, kıtlık sebebiyle hayatını kaybetmişti.
Ukrayna bunun Sovyetlerin soykırım amaçlı yürüttüğü bir aç bırakma politikası olduğunu savunurken Rusya iddiaları reddediyor.