64 ülkede toplam 62 bin 398 kişiyle yapılan mülakatlar sonucunda, insanların ülkeleri için savaşmaya hazır olup olmadıkları konusunda ortaya ilginç veriler çıktı.
WIN/Gallup International başkanı Jean-Marc Leger vardıkları sonucu, “Birinci Dünya Savaşı’nın üzerinden yüz sene geçti ve bulgularımız yüzde 61’lik bir kesimin kendi ülkeleri için savaşmaya hazır olduğunu gösteriyor” diye özetledi.
Ankete katılanların yüzde 27’lik bir kesim savaşmayacağını, geri kalan ise kararsız olduğunu belirtti.
En yüksek oran Ortadoğu’da
Oranlar bölgelere göre önemli farklılıklar gösteriyor. “Ülkem için savaşırım” diyenlerin oranı Batı Avrupa’da ortalama %25 iken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yüzde 83. Batı Asya bu bölgeyi yüzde 82 ile hemen ardından takip ediyor.
Araştırma çıktılarının değerlendirildiği makalede, İkinci Dünya Savaşı ülkeleri Japonya’nın %11’le en son sırada yer aldığınının; Fransa’nın %29, Büyük Britanya’nın %27, Almanya’nın ise %13’te kaldığının altı çizildi.
Türkiye Finlandiya’nın gerisinde kaldı
Savaşmaya en hevesliler klasmanında ilk 10’da Fas, Pakistan, Papua Yeni Gine, Afganistan gibi ülkeler bulunuyor. Fakat bunları hemen 11. sırada takip eden bir Baltık ülkesi: Finlandiya (%74).
Refah, özgürlük ve barışın başkentlerinden birinde neden böylesine yüksek bir oranın çıktığı konusuna makalede açıklık getirilmedi. Türkiye sıralamada %73’le Finlandiya’nın hemen altında yer aldı.
Kadınların %52’si, Müslümanların yüzde 78’i
Yaş grubu bazında en istekli aralık yüzde 66’yla 18-34 olarak kayda geçti. Kadınların çoğunluğu (%52) soruya evet cevabı verirken, erkeklerde bu oran %66’ya yükseliyor.
Din aidiyeti ölçüsüyle bakıldığında en yüksek oran Müslümanlarda: %78.
Onları sırasıyla şu dunu gruplar takip ediyor: Hindularr %77, Budistler %66, Ateistler %57, Doğu ve Rus Ortodoksları %53, Katolikler %52, Protestanlar %48 ve Yahudiler %53.