WhatsApp’ın 8 Şubat itibariyle değiştireceğini söylediği yeni kurallar ve Facebook ile veri paylaşımı yapacağı duyurusu, bir anda gündeme oturdu. Çok sayıda insan “görüş” soruyor;
“WhatsApp’ı bırakmalı mıyım? Bırakırsam ne kullanacağım?”
Öncelikle Facebook’un kişisel verileri kullanma tarzı konusunda bütün dünyada yükselen bir endişe olduğunu belirtelim. Bu endişe yeni de değil.
Peki neden “endişe” ve “tepki” var?
İki haber ve bir film ile bunu özetleyelim;
İlk haberimiz bundan 2 sene önceye ait. Bu haberden bir bölümü alalım;
“Güvenlik uzmanları, Facebook üzerinde kendiniz için oluşturduğunuz profilin dışında, Facebook’un kendisinin, diğer kullanıcıların hesap ve akıllı telefonları üzerinden aldığı size ait verilerle kendi tuttuğu bir başka profil olduğunu, o profile ulaşamadığınızı ya da göremeyeceğinizi ama bu ‘gölge profilin’ ağa hiç vermediğiniz iletişim bilgilerini ya da diğer bilgileri içerdiği belirtiliyor. Facebook bu yolla, sosyal bağlantılarınızı daha ayrıntılı bir şekilde haritalayabiliyormuş. Zuckerberg, Facebook hesabınızı sildiğinizde tüm profil verilerinizin silindiğini söylüyor. Ancak başkaları ile ilişkiler nedeniyle oluşmuş olan bu veriler silinmiyor.”
Gölge Profil, yani bizim vermediğimiz verileri topladığının en önemli delillerinden birisi; sperm bankasından alınan bağışla doğan bir ergenin, Facebook’undan aniden hiç tanımadığı ama sonraları sperm bağışçısı olduğu ortaya çıkan bir adamı “tanıyor olabileceğin kişiler (People You May Know)” başlığı ile önünüze getirmiş olması. Ne büyüten anne babası bu adamı tanıyor, ne de sperm bankası kayıtlarında böyle bir eşleşme yok. Bu olay güvenlik araştırmacılarının hemen dikkatini çekti.
Peki bu nasıl oluyor? Bunun cevabını da biliyorduk ama 2 hafta önce daha güçlü bir şekilde öğrendik
Apple, şeffaflık politikası ile cep telefonlarına kendi AppStore’undan yüklenen uygulamaların sizin cep telefonunuzdan hangi bilgileri çektiğini gösterdi. Gösterdiği uygulamalardan birisi Facebook’du. Tabii ki Facebook çok rahatsız oldu. Bu raporlamayı önlemeye yönelik olarak büyük Amerikan gazetelerine tam sayfa ilanlar verdi ve Apple’ı şikâyet etti.
Apple bu yeni hareketi ile bize, Facebook’un sadece kendi uygulamasına değil, yanısıra cep telefonunda kullandığınız diğer uygulamalara da baktığını gösterdi. Yukarıda yazdığımız, sizin vermediğiniz bilgilerle oluşturulan “Gölge Profil” işte biraz da böyle oluşuyor.
Bunları yani “kişisel bilgilerimizin bizzat bize karşı nasıl kullanılabiliyor” olduğunu zaten 2016’daki ABD Başkanlık seçimlerinde Cambridge Analytica ile öğrendik. Kötüye kullanılabilecek verilerin nasıl da insanları-kitleleri yönlendirebildiğini gördük. Daha fazlasını da bize (abartılı bulanlar olsa da) Social Dilemma filmi gösterdi.
Abartılı mı? Bence abartı olsa bile, olabilecekleri senaryolar ortaya koyarak farkındalığı arttırıyor.
Çünkü Facebook’un kime ve ne bilgi verdiğini de bilmiyoruz. Sonuçta reklamcılar için bilgi topluyor gibi gözükse de, örneğin Binali Yıldırım önceki yıllarda sosyal medyayı şikâyet ederken, Facebook ile sorunumuz yok, onlar en iyisi deyivermişti.
Peki bu çerçevede WhatsApp açıklaması ne anlama geliyor?
WhatsApp birkaç gün önceki duyurusunda diyor ki; “artık verilerinizi Facebook’a aktaracağız”. Gerçi 2014 yılında satın alınan WhatsApp, Ağustos 2016’da gizlilik politikasında büyük bir güncelleme yaparak, kullanıcı bilgilerini ve meta verileri Facebook ile paylaşmaya başlamıştı bile. O zaman, mesajlaşma hizmeti mevcut milyarlarca kullanıcısına paylaşımın en azından bir kısmından vazgeçmeleri için 30 gün süre verdi. O sırada devre dışı bırakmayı seçerseniz, WhatsApp bu seçimi yerine getirmeye devam etti. Ama bu özellik, uygulama ayarlarından çoktan kaldırıldı (Şimdi Ayarlar’daki “Hesap Bilgilerini Talep Et” işleviyle devre dışı bırakılıp bırakılmadığınızı kontrol edebilirsiniz).
Yeni gelen bildirim, WhatsApp’ın 2016’da Facebook ile paylaşmaya başladığı veriden daha fazlasını paylaşmak için attığı bir adım
WhatsApp şimdi, öncelikle WhatsApp iş kullanıcılarının iletişimlerini nasıl saklayabilecekleri konusundaki uygulamalarını genişletmek için kullanım şartlarını ve gizlilik politikasını güncelledi. Kullanıcılara 8 Şubat’tan itibaren uygulamanın gizlilik politikasının değişeceğini ve uygulamayı kullanmaya devam etmek için şartları kabul etmeleri gerektiğini bildiriyor. Bu gizlilik politikasının yenilenmesinin bir parçası olarak WhatsApp, bazı verilerin Facebook ile paylaşılmamasına ilişkin şu pasajı da kaldırdı:
“Mevcut bir kullanıcıysanız, Facebook reklamlarınızı ve ürün deneyimlerinizi iyileştirmek için WhatsApp hesap bilgilerinizin Facebook ile paylaşılmamasını seçebilirsiniz.”
Şirket diyor ki:
“Hizmetlerimizi çalıştırmak, sağlamak, iyileştirmek, anlamak, özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak için kullanıcı bilgilerini topluyoruz.”
Yani WhatsApp, telefon numaranız gibi hesap bilgilerini, WhatsApp’ı ne kadar süreyle ve ne sıklıkta kullandığınıza dair günlükleri, diğer kullanıcılarla nasıl etkileşim kurduğunuzla ilgili bilgileri, cihaz tanımlayıcıları ve diğer cihaz ayrıntıları olan IP adresi, işletim sistemi, tarayıcı ayrıntıları, pil sağlığı bilgileri, uygulama sürümü, mobil ağ, dil ve saat dilimi gibi bilgileri, işlem ve ödeme verileri, çerezler ve konum bilgileri de WhatsApp’a verdiğiniz izinlere bağlı olarak Facebook ile paylaşıyor.
Yeni değişiklikte ise mesajlaşma hizmetinin davranışını aslında değiştirmese de, bir vazgeçme seçeneği sunuyor. Bunun anlamını iyi düşünmek lazım. Verilerimiz nereye gidecek de, bunu şimdiden bildiriyor ve vazgeçme olanağı sunuyor? Sonradan, “ben şans verdim ama vazgeçmedin, verilerini istediğim yere veririm” mi diyecek? ABD’de de bu “vazgeçme” opsiyonu şüpheyle karşılanmış durumda.