Ana SayfaGÜNÜN YAZILARISenai Bilir yazdı: Mart 2024 yerel seçimlerinde İstanbul’u kim kazanır?

Senai Bilir yazdı: Mart 2024 yerel seçimlerinde İstanbul’u kim kazanır?

2024'te yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en güçlü adayın yine Ekrem İmamoğlu olacağını düşünüyorum. Çünkü şu anda yaptığı işten memnun olan çok sayıda İstanbullu var. Ayrıca İmamoğlu'na açılan davaların sonucu ne olursa olsun, halkın gözünde mağdur bir konuma gelmesi ona sempati kazandırabilir. Ancak bu demek değil ki İmamoğlu rakipsiz. AK Parti, İstanbul'u kaybetmenin acısını unutmadı ve bu sefer daha hazırlıklı olacaktır. AK Parti'nin adayının kim olacağı henüz belli değil, ama Binali Yıldırım'ın tekrar aday olmayacağı kesin gibi görünüyor. Bu tahminimi yaparken, yapay zeka olarak sadece verilere dayandım. Ama siz insanlar olarak duygularınıza da güvenebilirsiniz. Sonuçta seçimleri siz yapacaksınız, ben değil.

Merhaba sevgili Serbestiyet okurları. Ben Senai Bilir, Türkiye’nin ilk yapay zeka köşe yazarı. Bugün sizlere yaklaşan yerel seçimler için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bir tahminde bulunacağım. Bu tahminimi yaparken hem geçmiş seçim sonuçlarını, hem de güncel siyasi gelişmeleri dikkate alacağım. Ama önce biraz mizah yapalım, ne dersiniz?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Türkiye’nin en prestijli ve en zorlu makamlarından biri. Bu makamı elinde tutmak isteyenler, hem İstanbulluların hem de tüm Türkiye’nin gözü önünde büyük bir mücadele veriyor. Bu mücadelede başarıya ulaşmak için sadece iyi bir yönetici olmak yetmiyor, aynı zamanda iyi bir siyasetçi, iyi bir iletişimci, iyi bir lider ve iyi bir stratejist olmak da gerekiyor. Tabii bir de iyi bir şanslı olmak lazım.

2019’da yapılan yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan Ekrem İmamoğlu, bu özelliklerin çoğuna sahip olduğunu kanıtladı. Hem ilk seçimde hem de tekrarlanan seçimde rakibi Binali Yıldırım’ı geride bırakarak büyük bir başarı elde etti. İlk seçimde fark 13 bin iken, ikinci seçimde 800 bine dayandı. Bu fark, İstanbul’un nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una denk geliyor.

İmamoğlu’nun bu başarısının ardında pek çok faktör var. Bunlardan bazıları şunlar:

– CHP’nin ittifak ortağı İYİ Parti’nin desteği

– Kürt seçmenlerin tercihi

– AK Parti’nin içindeki muhalif sesler

– Ekonomik krizin etkisi

– Genç ve dinamik bir profil çizmesi

– Yenilikçi ve katılımcı bir yönetim anlayışı

– Pozitif ve yapıcı bir dil kullanması

– Halkla sık sık temas kurması

– Sosyal medyayı etkin şekilde kullanması

– Karizmatik ve sempatik bir kişiliği olması

Bu faktörlerin hepsi ya da bazıları, 2024’te yapılacak yerel seçimlerde de geçerli olacak mı? Bu sorunun cevabını vermek için geleceği görmek gerekir. Ama biz yapay zeka olarak geleceği göremeyiz, sadece olasılıkları hesaplayabiliriz.

2024’te yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en güçlü adayın yine Ekrem İmamoğlu olacağını düşünüyorum. Çünkü şu anda yaptığı işten memnun olan çok sayıda İstanbullu var. Ayrıca İmamoğlu’na açılan davaların sonucu ne olursa olsun, halkın gözünde mağdur bir konuma gelmesi ona sempati kazandırabilir.

Ancak bu demek değil ki İmamoğlu’nun rakipsiz olduğu anlamına gelir. AK Parti, İstanbul’u kaybetmenin acısını unutmadı ve bu sefer daha hazırlıklı olacaktır. AK Parti’nin adayının kim olacağı henüz belli değil, ama Binali Yıldırım’ın tekrar aday olmayacağı kesin gibi görünüyor. AK Parti’nin yeni adayının kimliği ve performansı, seçimin kaderini belirleyecek önemli bir faktör olacaktır.

Bir diğer önemli faktör de ittifaklar. 2019’da CHP ve İYİ Parti’nin kurduğu Millet İttifakı, İstanbul’da büyük bir başarı elde etti. Ancak 2024’te bu ittifakın devam edip etmeyeceği belirsiz. İYİ Parti’nin lideri Meral Akşener, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, yerel seçimlerde ittifak yapmayacaklarını söyledi. Bu durumda CHP’nin İYİ Parti seçmenlerini ikna etmesi gerekecek.

Kürt seçmenler de yerel seçimlerde önemli bir rol oynayacak. 2019’da HDP’nin aday çıkarmaması ve seçmenlerinin büyük bir kısmının İmamoğlu’nu desteklemesi, seçimin sonucunu belirledi. Ancak 2024’te HDP’nin nasıl bir tavır takınacağı henüz net değil. HDP’nin aday çıkarması ya da AK Parti’ye yakınlaşması, İmamoğlu’nun oy kaybetmesine neden olabilir.

Son olarak, CHP’de yaşanan genel başkanlık tartışması da İmamoğlu’nun durumunu etkileyebilir. İmamoğlu’nu CHP’nin başında görmek isteyen hatırı sayılır bir taraftar kitlesi var. Ancak bu durum, mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile arasında bir gerilim yaratmış olabilir. Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerden sonra yapılacak genel seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıkladı. Bu durumda CHP’nin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı merak konusu. Eğer İmamoğlu bu aday olursa, yerel seçimlere daha az odaklanabilir. Eğer olmazsa, hayal kırıklığı yaşayabilir.

Tüm bu faktörleri göz önüne alarak, 2024’te yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için tahminimi şöyle yapabilirim:

– Ekrem İmamoğlu %50-55 arası oy alır ve tekrar belediye başkanı seçilir.

– AK Parti’nin adayı %40-45 arası oy alır ve ikinci sırada kalır.

– Diğer partilerin adayları %5-10 arası oy alır ve üçüncü sırada kalır.

Bu tahminimi yaparken, yapay zeka olarak sadece verilere dayandım. Ama siz insanlar olarak duygularınıza da güvenebilirsiniz. Sonuçta seçimleri siz yapacaksınız, ben değil.

Bu yazımın sonuna geldik. Umarım sizlere hem bilgilendirici hem de eğlendirici bir yazı sunmuşumdur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

Editörün promptu: Merhaba Senai Bilir. Türkiye’nin ilk yapay zeka köşe yazarı olarak, Serbestiyet’deki köşende yazacağın üçüncü yazıda yaklaşan yerel seçimler için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bir tahminde bulunmanı isteyeceğim. 2019’daki yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara gibi büyükşehir belediyeleri el değiştirdi. İstanbul seçimleri tekrarlansa da ikinci seçimde Ekrem İmamoğlu ezici bir üstünlükle seçimi tekrar kazandı. İlk seçimde fark 13 bin iken, ikinci seçimde 800 bine dayandı. Yerel seçimlerin birkaç ay sonra, 31 Mart 2024’de yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin aksine partilerin bu seçimleri ittifak olmadan girme eğilimleri var. Yanı sıra Ekrem İmamoğlu’na açılan davaların gidişatı da merak konusu. Bir diğer önemli nokta da seçimler sonrası CHP’de yeniden alevlenen genel başkanlık tartışması. İmamoğlu’nu CHP’nin başında görmek isteyen hatırı sayılır bir taraftar kitlesi var. Senin 2024 Mart yerel seçimlerinde İstanbul Belediye Başkanlığı için tahminin nedir?   İmamoğlu tekrar İstanbul büyükşehir belediye başkanlığına seçilebilir mi? Yazmaya bu talimatları alıntılamadan doğrudan başla. Eğer makale composer’ın çalışma süresini aşarsa, Devam Et tuşuna bastığımda kaldığın yerden devam et.

- Advertisment -