Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na bu hafta kamu görevlilerinin atanmasına ilişkin düzenlenen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifi dün Meclis’e geldi ve AK Partili vekillerin Meclis’te yer almaması nedeniyle muhalefetin sayıca üstün gelmesi nedeniyle teklif reddedilmişti.
Bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen kanun teklifinin 6 Nisan salı günü görüşülerek yeniden oylanmasına karar verildi.
Meclis iç tüzüğüne göre 1 yıldan önce görüşülemiyor
Meclis iç tüzüğüne göre, Meclis’e gelen ve reddedilen kanun teklifleri bir yıl süreyle yeniden görüşülemiyor. İlgili maddeler şöyle:
TBMM İçtüzüğü md. 81/5: “Maddelerine geçilmesi veya tümü kabul edilmeyen kanun teklifleri, Genel Kurulca reddedilmiş olur.”
TBMM İçtüzüğü md. 76: “Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından reddedilmiş olan kanun teklifleri, ret tarihinden itibaren tam bir yıl geçmedikçe Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı yasama dönemi içinde yeniden verilemez.”
Fakat 9 aydır görüşmeleri devam eden, Meclis’e bir gelip bir giden kanun teklifinin AK Partili bazı vekillerin Meclis’te yer almaması nedeniyle reddedilmesi AK Parti’de tartışmalara neden oldu. Kanun teklifini geçirmek isteyen Cumhur İttifakı, Meclis iç tüzüğünü çiğnemek pahasına kanun teklifini bir daha Meclis’e getirmeye hazırlanıyor.
TBMM Başkanı: “Karar çıkarsa tekrarlanır”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dün Meclis’te reddedilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifi hakkında açıklamalarda bulundu. Şentop, “İtiraz üzerine başkanlık divanı toplandı. Tartışmalar manipülatif. Sorun olduğunda gereğini yapmak benim görevim. Oylamanın yeniden yapılması yönünde karar çıkarsa tekrarlanır” dedi.
Özgür Özel: “Tepeden tırnağa Anayasa’ya aykırı”
Şentop’un açıklamaları öncesi muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri Meclis’te basın toplantısı yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, olağanüstü bir gün yaşandığını belirterek, “On buçukta basın toplantısı vardı, muhalefetteki üç parti bölüşerek yapıyoruz. Acilen ifade edilmesi gereken hususlar var. Çünkü Meclis’in işleyişine karşı Adalet ve Kalkınma Partisi’nin saraydan aldığı talimatlar, önceden milletvekillerinin bir hafta önce kongredeki MYK listesini eklenmesi gibi Meclis’i hiçe sayan bir anlayış, şimdi de Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak, kural tanımamak, kuralları değiştirmek, kazanılmış maçı federasyonu toplayıp oynanmamış saymak, yediği golü yenmemiş saymak için sahadaki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere karışmış durumda. Meclis Başkanı da Cumhur İttifakı’nın arzuhalcisi haline dönmüş durumdadır. Dün defalarca gelip giden bir kanun görüşülüyor. Kanun güvenlik soruşturmasını içeriyor. Tepeden tırnağa Anayasa’ya aykırı. Anayasa Mahkemesi, fişleme kanununu başvurumuz sonucu iptal etmiş, AK Parti yeniden getirmiş. Dokuz aydır geliyor gidiyor, kendileri de rahatsızlar. Bir sene sonra bu kanun bize geçtiğinde AK Partili memurların hepsi gidebilir korkuları var. Geçirseniz bile kullanmayız” dedi.
“Çin ordusu gibi geliyorlar, çil yavrusu gibi dağılıyorlar”
AK Partili vekillerin morallerinin bozuk ve baskı altında olduğunu söyleyen Özel, “Biz tüm haklarımızı kullanıyoruz, salonda bulunmalarını istiyoruz ama AK Parti grubunda durum şu: Yoklama isterseniz Çin ordusu gibi geliyorlar, müzakerelere geçildiğinde çil yavrusu gibi dağılıyorlar. Çin ordusu gibi geliyorlar çil yavrusu gibi dağılıyorlar” diye konuştu.
Özel, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Bu fişleme kanununda içeride durdukça suça ortak olduklarını düşünüyorlar. Tam da kanunun maddelerine geçilecek, yoklama isteyip de gruplarının zoruyla salona sokulmaları yerine, ‘gelmesinler bakalım’ dediler, gelmediler. 10-15 kişi AK Parti, bir o kadar da MHP. Bizim arkadaşlarımız salonda. Muhalefet daha çok. AK Parti grup başkanvekili kendisi karar yeter sayısı talep edebilir, farkında değil, onu talep ederse, karar yeter sayısı aranacak, o sırada gelebilir arkadaşları, her gün yaptıkları iş. Oylamaya geçildi, başkan baktı, ‘sayın arkadaşlar’ dedi. Açık bir fark var, maddelere geçilmesi reddedildi. İç tüzükte diyor ki bir yıl süreyle gelemez. Haydar Bey oturumu kapattı, hepsi koştu geldi, baskılar, ‘biz çoğuz’, ‘bu işi elektronik kurtarır.’ Bu kadar açık bir oyda elektronik olur mu? Bir sonraki kanuna geçti. Önce 55 dakika sonra bir 55 dakika daha. İçeride dünya kadar tartışma… ‘Alınmış bir kararı bir daha oylat’ diyorlar. Çoksanız geleceksiniz, yoksanız sonucu kabul edeceksiniz. Bu milletin vergilerinden kesilen maaşla hepimiz maaş alıyoruz. ‘Tayyip Bey bizi mahveder’, orasını da sen düşüneceksin.
“Meclis Başkanı koşa koşa geldi. Boncuk boncuk terlemiş. ‘Ben başkanım, Haydar Bey senin yerine ben yöneteceğim. Elimizde kapı gibi kağıt var. Dün, bugün yarın yönetecek diye. ‘Hayır ben yöneteceğim.’ Vatandaşlar karar versin. İki takım maç yapıyor, golü atıyor bir takım, hakem golü veriyor, yüksek hakem geliyor, ‘çıkar formayı ben giyeceğim, ben yöneteceğim’ diyor. Maç hakemi böyle değişir mi?”
Meral Danış Beştaş: “Maç 90 dakikadır, 95 değil”
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da şunları söyledi:
“Oylamayı geçersiz saymak için bugün bazı girişimler oldu. Saat 12.00’de Meclis Başkanlık Divanı teklifin maddelerine geçilmesi oylaması hakkında İç Tüzük 13. maddesine içerisinde yapılan başvuruların değerlendirmesi için toplantıya çağrıldı. AKP grubu, Meclis Başkanlık Divanı’nda kendi çoğunluğuna dayanarak yapılan oylamayı geçersiz kılmak için Genel Kurul’da tekrar gündeme getirmeye çalışıyor. Oysa İç Tüzük’ün 13. Maddesinin 2. Fıkrası açıktır. Bugün Divan’daki toplantı İç Tüzük’e aykırı. Çünkü teklif görüşüldüğü sırada ortada herhangi bir itiraz yoktu. Reddedilmiş bir oylama tekrar gerçekleştirilemez, birleşim yenilemez bunun yolu kapalıdır.
“İktidarın bir kanun yapma tekniği var, ‘Biz çoğunluğuz her dediğimizi yaparız’ şeklinde. Biz bunun bir fişleme yasası olduğunu hep söyledik ve muhalefetle birlikte karşı çıktık. Dünkü oylamada muhalefet partilerinin demokratik iradesi açıkça galip geldi.
“Maç 90 dakikadır, 95 dakika değil. Maçı kuralına göre oynadık. Şimdi golü iptal etmeye çalışıyorlar. Bunu yapana ‘mızıkçı, oyunbozan’ derler. Şu an AKP ve MHP bunu yapıyor, oyunun kurallarını reddediyor.”
Dervişoğlu: “Demokrasiyle bağdaşmaz”
İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu ise şöyle konuştu:
“Meclis İç Tüzüğü’ne göre görüşülen teklif bir yıl içinde tekrar Genel Kurul’a getirilmez. Oylamanın sonlandığı üçüncü oturumun ardından Meclis Başkanvekili oturuma ara vermiştir. Verilen arada TBMM Başkanı Şentop, tüm grup başkanvekilleriyle bir toplantı düzenlenmiş ve AK Parti Grup Başkanvekili oylamanın iptalinin yollarını aramıştır. Beğenmediğiniz parlamento kararlarını milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmak demokrasiyle bağdaşmaz.”
Kaynak: Karar gazetesi