Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçimlerini kaybetmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından KKTC Lefkoşa Büyükelçiliğine atanan Metin Feyzioğlu, görev yaptığı KKTC’deki bir köyde bulunan kıraathaneye giderek Millet İttifakı’nı eleştirdi, AK Parti için oy istedi.
Feyzioğlu’nun görüntülerini paylaşan eski hakim Tacan Reynar, KKTC yasaları gereği Türkiye’de seçime giren siyasi partilerin KKTC’de çalışma yapamayacağını ve Feyzioğlu’nun yaptığının hukuksuz olduğunu belirtti.
KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Feyzioğlu’nu “T.C. devletinin temsilcisi olması gereken büyükelçiler artık AKP’nin memuru gibi davranmaya başladı” sözleriyle eleştirdi.
Akıncı’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:
“T.C. devletinin temsilcisi olması gereken büyükelçiler artık AKP’nin memuru gibi davranmaya başladılar”
“Türkiye Cumhuriyeti devleti AKP döneminde giderek parti ve lideri ile neredeyse özdeşleşti. Geçen zaman içinde kurumsal yapı yozlaşıp, tek adam rejimi kökleşirken, bunun yansımaları Kıbrıs’ta da fazlasıyla kendini gösterdi. T.C. devletinin temsilcisi olması gereken büyükelçiler artık AKP’nin memuru gibi davranmaya başladılar.
“T.C. büyükelçiliği tam bir seçim bürosu gibi çalıştırıldı”
“Devletin temsilcisi olarak davranan Kaya Türkmen gibi elçilerin ise Lefkoşa’daki ömrü 8 aydan uzun olamadı. 2020 KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında T.C. büyükelçiliği tam bir seçim bürosu gibi çalıştırıldı. Kıbrıs Türk halkının iradesine yönelik yapılmadık müdahale kalmadı.
“Bir oyun bile önem taşıdığı bu seçimde o da görevini yapacak”
“Şimdi Türkiye’de seçim zamanı ve burada da oy kullanacak 100 binden fazla seçmen var. Lefkoşa’da görevli büyükelçi de elbette boş duracak değil. Bir oyun bile önem taşıdığı bu seçimde o da görevini yapacak. Türkiye Cumhuriyeti devletinin tek adam rejimi yerine, çağdaş demokratik bir hukuk devleti olarak kurumsal kimliğine kavuşması en başta kendi yurttaşlarının geleceği açısından önemlidir. Kıbrıslı Türkler bakımından ise Kıbrıs sorunun siyasal eşitlik temellinde çözümü ve T.C.-KKTC ilişkilerinin demokratik zeminde, karşılıklı saygıya ve içişlerine karışmazlık temelinde gelişmesi hayati öneme sahiptir. T.C. büyükelçileri ancak böylesi bir düzende, ne bir partinin memuru ne de vali gibi değil, devletin temsilcisi elçi gibi davranabilirler.”