Ana SayfaHaberlerDünya6 saatlik kesintinin anatomisi: Facebook, Whatsapp ve Instagram’a dün ne oldu?

6 saatlik kesintinin anatomisi: Facebook, Whatsapp ve Instagram’a dün ne oldu?

Dün (4 Ekim) 6 saatlik küresel çaplı kesintiye uğrayan Facebook ile kardeş uygulamaları Instagram ve WhatsApp normale döndü. Uzmanlara göre akşam saatlerinde Facebook “içinde” gerçekleşen bir işlem, şirketin bilgisayarlara ve diğer internet özellikli cihazlara hedeflerini çevrimiçi olarak nasıl bulacağını söyleyen önemli dijital kayıtları iptal etmesine neden oldu. Altyapı sorumlusu kesintiye neden olan olaylar zincirini “yapılandırma değişikliklerinin” başlattığını açıkladı.

“Daha önce böyle bir kesinti gördüğümü hatırlamıyorum.”

Doug Madory, San Francisco merkezli bir ağ izleme şirketi olan Kentik’te internet analizi direktörü.

Madory dün, Facebook’ta yapılan bir işlemin, şirketin Sınır Geçidi Protokolü (BGP) kayıtlarında bir güncelleme yapılmasına neden olduğunu söyledi.

Sınır Geçidi Protokolü, İnternet trafiğinin hangi servis sağlayıcıları tarafından hangi belirli İnternet adresleri gruplarına yönlendirileceğini belirleyen bir bilgi paylaşım mekanizması.

Daha basit bir ifadeyle, dün akşam Facebook, dünyadaki bilgisayarlara çeşitli çevrimiçi özelliklerini nasıl bulacağını söyleyen haritayı, ya da yol tabelalarını o bilgisayarların elinden aldı.

Sonuç olarak, bir web tarayıcısına Facebook.com yazıldığında, tarayıcının Facebook.com’u nerede bulacağına dair hiçbir fikri yoktu. Bu nedenle tıklayanlar karşılarında bir hata sayfasıyla karşılaştı.

Facebook kesintisi, milyarlarca kullanıcıyı çaresiz bırakmanın yanı sıra, çalışanlarını bile dahili Facebook araçlarını kullanarak birbirleriyle iletişim kurmaktan alıkoydu.

Bunun nedeni, Facebook’un e-posta ve araçlarının tamamının şirket içinde “mahsur kalan” aynı alan adları aracılığıyla yönetilmesi.

New York Times teknoloji muhabiri Ryan Mac, “Facebook’un hizmetleri ve uygulamaları yalnızca halka açık değil; dolayısıyla aynı zamanda Workplace de dahil olmak üzere dahili araçları ve iletişim platformları da devre dışı kaldı, kimse iş yapamadı” dedi.

Kesinti, Facebook itirafçısının CBS’e konuşması sonrası geldi

Kesintilerden birkaç saat önce CBS’in 60 Dakika (60 Minutes) programında, bir dizi dahili Facebook soruşturmasını sızdıran Facebook itirafçısı Frances Haugen ile bir röportaj yayımlamıştı. Haugen yakın zamanda şirketin ürünlerinin kullanıcıların toplu zararına yol açtığını, fakat bunun farkında olduğu halde Facebook’un kârı, dezenformasyon ve nefret söylemi gibi kötüye kullanımı azaltmaya yönelik adımlara tercih ettiğini söylemişti.

https://twitter.com/Reuters/status/1445033466760818689?s=20

30 Eylül’de Senato’da, Senatör Richard Blumenthal, Facebook’un sahip olduğu Instagram ve platformun çocuklar, özellikle de genç kızlar üzerindeki potansiyel olumsuz etkisi hakkında Facebook’un küresel güvenlik başkanı Antigone Davis’in hazır bulunduğu oturumda zor sorular sormuştu.

https://twitter.com/morroweric/status/1443628623576109065?s=20

Altyapı sorumlusundan açıklama: Kişisel veriler güvende

Pazartesi (bugün) ilerleyen saatlerde, Facebook’un altyapı başkan yardımcısı Santosh Janardhan, şirketin, “kesintinin neden olduğu rahatsızlıktan dolayı üzgün olduğunu” belirten bir bildiri yayımladı ve şöyle dedi:

“Mühendis ekiplerimiz, veri merkezlerimiz arasındaki ağ trafiğini koordine eden omurga yönlendiricilerindeki yapılandırma değişikliklerinin bu iletişimi kesintiye uğratan sorunlara neden olduğunu öğrendi. Ağ trafiğindeki bu kesinti, veri merkezlerimizin iletişim şeklini kademeli olarak etkiledi ve hizmetlerimizi durdurdu.”

Janardhan, “Şu anda bu kesintinin temel nedeninin hatalı bir yapılandırma değişikliği olduğuna inandığımızı belirtmek istiyoruz,” diye devam etti: “Ayrıca, bu kesinti süresinin bir sonucu olarak kullanıcı verilerinin güvenliğinin ihlal edildiğine dair hiçbir kanıtımız yok.”

Facebook.com birkaç saatliğine satışa çıktı!

Ayrıca birkaç farklı alan adı kayıt şirketi, Facebook.com alan adını satılık olarak listeledi. Bu, süresi dolmuş, terk edilmiş veya yakın zamanda boşaltılmış gibi görünen kayıtlı alan adlarını arayan otomatik sistemlerin rutin bir işlemi. Ama tabii ki Facebook.com’un gerçekten bu şekilde satılacağına inanmak için hiçbir neden yoktu.

- Advertisment -