Ana SayfaHaberlerABD Adalet Bakanlığı: Sezgin Baran Korkmaz 225 yıl hapis istemiyle yargılanacak

ABD Adalet Bakanlığı: Sezgin Baran Korkmaz 225 yıl hapis istemiyle yargılanacak

Utah Savcılığı’nın talebiyle Avusturya’da tutuklanan ve çıkarıldığı mahkemede susma hakkını kullanan firari işadamı Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili ABD Adalet Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık, Korkmaz’ın Avusturya’dan iadesinin talep edileceğini açıkladı ve istenecek cezaları sıraladı: Kara para aklamadan 20 yıl, 10 ayrı elektronik dolandırıcılıktan 20’şer yıl, resmi kovuşturmayı engelleme suçundan 5 yıl yani toplamda 225 yıl hapis cezası.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sezgin Baran Korkmaz’ın hakkındaki suçlamalarla yüzleşmek üzere Utah Bölgesi Bölge Yargıcı Jill Parrish’in huzuruna çıkabilmesi için Korkmaz’ı ABD’ye iade talebinde bulunacağı bildirildi.

Korkmaz’ın suçlu bulunursa, kara para aklama suçundan 20 yıl, her bir elektronik dolandırıcılık suçundan 20 yıl ve resmi kovuşturmayı engelleme suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılabileceği belirtildi.

Baran, hakkında toplam 10 elektronik dolandırıcılık suçlaması bulunması dolayısıyla, toplamda 225 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak. Baran’ın hapis cezasına Yargıç Parrish, ABD kanunlarına göre karar vereceği belirtilen açıklamada, Baran’ın 133 milyon dolar kara para aklama suçlamasıyla Avusturya’da tutuklandığı; bu tutuklamanın, 28 Nisan’da Utah, Salt Lake City’de federal büyük jüri tarafından gönderilen ve bugün mührü açılan iddianameye dayandığı ifade edildi. İddianamede, Sezgin Baran Korkmaz’a kara para aklamak için komplo kurma, 10 adet elektronik dolandırıcılık ve bir adet resmi kovuşturmayı engelleme suçlaması yöneltildi.

İddianameye göre Korkmaz, Türkiye ve Lüksemburg’da kontrol ettiği banka hesapları aracılığıyla 133 milyon doların üzerinde dolandırıcılık gelirini akladı. İddiaya göre, Jacob Kingston, Isaiah Kingston ve Levon Termendzhyan’ın, Plymouth, Utah’da şirketleri Washakie Renewable Energy LLC aracılığıyla biyodizel üretimi ve satışı üzerinden sahte evrak düzenleyerek, 1 milyar dolardan fazla yenilenebilir yakıt vergisi iadesi talebine bulunma yoluyla ABD Hazinesini dolandırdı.

Korkmaz ve suç ortaklarının, dolandırıcılıktan elde edilen geliri, Türk havayolu şirketi Borajet, Türkiye ve İsviçre’de oteller, Queen Anne adlı bir yat ve İstanbul’da Boğaziçi’nde bir villa ve apartmanı satın almak için kullandıkları iddia ediliyor.

İddianamede ayrıca Korkmaz’a 10 adet elektronik dolandırıcılık suçlaması da yer alıyor. Korkmaz’ın, Jacob Kingston ve Isaiah Kingston’ı federal ve sivil davalardan kaçınabilmeleri için adı verilmeyen hükümet yetkilileri aracılığıyla koruma sağlayacağı iddialarıyla kandırdığı bir plan geliştirdiği ileri sürülüyor.

Dava soruşturmasını, avukatlar Richard Rolwing ve Arthur Ewenczyk ile Adalet Bakanlığı Vergi Bölümü’nde Kıdemli Dava Danışmanı John Sullivan yürütüyorlar.

Adalet Bakanlığı Vergi Bölümü’nde görevli Başsavcı Yardımcısı Stuart M. Goldberg ve Utah Bölgesinden Sorumlu Vekili Andrea T. Martinez tarafından yapılan açıklamanın sonunda, “İddianame sadece bir iddiadır ve sanık, bir mahkemede makul bir şüphenin ötesinde suçluluğu kanıtlanana kadar masum kabul edilir” ifadesi yer aldı.

- Advertisment -