Ana SayfaHaberlerDünyaABD’de temyiz mahkemesi Halkbank’ın ‘devlet dokunulmazlığı’ itirazını reddetti, dava kaldığı yerden devam...

ABD’de temyiz mahkemesi Halkbank’ın ‘devlet dokunulmazlığı’ itirazını reddetti, dava kaldığı yerden devam edecek

ABD 2 No’lu Temyiz Mahkemesi, Halkbank’ın ‘devlet dokunulmazlığı’ itirazlarını reddetti ve yargılama izni verdi. Bu, ABD’deki Halkbank davasının kaldığı yerden devam edeceği anlamına geliyor. Karar metninde Halkbank’ın yaptırım delme amacıyla kara para aklama suçundan yargılandığı hatırlatıldı ve bu tür eylemlerin devletlerarası değil ticari nitelikli olduğu vurgulandı.

Halkbank, ABD yasaları karşısında dokunulmazlığı olduğunu belirterek İran’ın ABD yaptırımlarından kaçınmasına yardım etme iddiasıyla açılan davanın kaldırılmasını talep etmişti.

ABD Temyiz Mahkemesi Halkbank‘ın talebini reddetti, bankanın ‘İran’ın ABD yaptırımlarını delmesine yardım ettiği iddiasından yargılanabileceğine’ hükmetti.

Mahkeme, “Halkbank’a yöneltilen suçlamalar, Yabancı Devlet Dokunulmazlığı kanununun ‘ticari faaliyet istisnası’ kapsamına giriyor” diyerek Türk bankasına kapıları kapattı.

Bu, ABD’deki Halkbank davasının kaldığı yerden devam edileceği anlamına geliyor.

Davanın savcıları, Halkbank’ı İran’ın petrol gelirini altına ve nakit paraya çevirmekle suçluyor.

İran’ın petrolden elde ettiği gelirin gıda sevkiyatı paravanıyla bu ülkeye transferinde aracılık etmekle suçlanan Halkbank, ayrıca kısıt getirilmiş fonlardan İran’a gizlice, 1 milyar doları ABD üzerinden olmak üzere toplamda 20 milyar dolar aktarılmasına yardım ve yataklık etmekle suçlanıyor.

27 sayfalık karar metninde hangi cümleler dikkat çekti?

Temyiz mahkemesinin kararında şu cümleler öne çıkıyor:

“İddianamenin odaklandığı nokta, Halkbank’ın Türk hükümetinin İran petrol ve doğalgaz gelirlerinin Türkiye’deki deposu olması, yani bu fonları hangi amaçla elinde tuttuğu değil.

“Mesele daha ziyade, Halkbank’ın ABD yaptırımlarından kaçmak için tasarlanmış kara para aklama ve diğer dolandırıcılık planlarına karışmasıdır. [Halkbank] tarafından ABD dışında gerçekleştirilen temel eylem budur. Bu türden temel eylemler düzenli olarak özel sektör işletmeleri tarafından gerçekleştirilir ve bu eylemler doğası gereği devletlerarası değil, ticaridir.”

Halkbank’ı temsil eden Williams & Connolly hukuk şirketinin avukatı Robert Cary savcıların bu mütalaasına yorum yapmaktan kaçındı.

Halkbank’tan yapılan açıklamada, “İkinci Daire’nin ret kararına itiraz için tüm yasal haklarımızı kullanacağız” denildi.

Davanın iddianamesi alt mahkemede yargıçlar Amalya Kearse, Joseph Bianco ve Jose Cabranes tarafından kabul edilmişti. Alt mahkeme, duruşmanın 3 Mayıs’ta başlamasını planlamıştı, ancak dava temyize gittiği için ertelenmişti. Şimdi için yeni bir planlama yapılacak.  

Temyiz mahkemesinin kararının tam metnine ulaşmak için:

- Advertisment -