Ana SayfaHaberlerAçığa alınan organize şube müdürlerinin evlerini terörle mücadele polisleri aradı: Ankara’da “İkinci...

Açığa alınan organize şube müdürlerinin evlerini terörle mücadele polisleri aradı: Ankara’da “İkinci 17/25 Aralık” iddiası hakkında neler biliyoruz?

Ayhan Bora Kaplan organize suç örgütü davasıyla bağlantılı olarak Mülkiye Başmüfettişlerinin raporu doğrultusunda açığa alınan Ankara Emniyeti organize suçlardan sorumlu müdür yardımcısı, organize suçlar müdürü ve yardımcısının evinde terörle mücadele polisleri savcılık talimatıyla arama yaptı. İktidara yakın bazı isimler, emniyet müdürlerini hükümete karşı yeni bir 17/25 Aralık operasyonu hazırlığı yapmakla suçluyor. Peki, bu olayla ilgili neler biliyoruz?

T24’ün haberine göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında akşam saatlerinde, daha önce açığa alınan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve yardımcısı Şevket Demircan ile gizli tanık Serdar Sertçelik’in “Ufuk komiser” adıyla açıkladığı personelin evlerine polis ekipleri gitti.

Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polisler, saat 20.30 sıralarında polis müdürlerinin evlerine giderek savcılık talimatı üzerine arama başlattı.

Üç polis müdürüne yönelik ev aramasına neden olan soruşturmanın, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı İsyan başlığı altındaki 316. Madde hükmü olan “suç için anlaşma”; TCK 258. Maddedeki “göreve ilişkin sırrın açıklanması”; TCK 277. Madde hükmündeki “yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs”; TCK 283. Madde hükmündeki “suçluyu kayırma” ve TCK 285. Madde hükmündeki “gizliliğin ihlali” suçlarına yönelik gerçekleştirildiği öğrenildi. 

Savcılık tarafından dosya için kısıtlama kararı verildiği belirtildi. 

Ne olmuştu?

Geçen hafta Ankara Emniyeti’nde, Ayhan Bora Kaplan organize suç örgütü davasıyla bağlantılı olarak Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Ankara İl Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan görevlerinden alınmıştı.

Görevden alma kararlarının nedeni, dâvânın ev hapsiyle serbest kaldıktan sonra yurtdışına kaçtığı ortaya çıkan sanığı Serdar Sertçelik’in sosyal medyadan paylaştığı iddialar.

Ayhan Bora Kaplan organize suç örgütünün iki numarası olarak suçlanan Sertçelik, gizli tanık olduğunu ve polisler tarafından AK Partili birçok isim aleyhinde yalan ifadeye vermeye zorlandığını, verdiği 19 sayfalık ifadenin polisler tarafından hazırlandığını söyledi.

Sertçelik’in, görevden alınan polis müdürleri tarafından kendisinden aleyhte ifade vermesi istendiğini iddia ettiği kişiler arasında şu isimler var:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen AK Parti milletvekili Mücahit Aslan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski adalet bakanı ve TBMM başkanvekili Bekir Bozdağ, eski adalet bakanı Abdülhamit Gül, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, eski içişleri bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğünde görevli kamu görevlileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca resen soruşturma başlatıldığı, soruşturma aşamasında gizli tanık olan ve yurt dışına kaçtığı öne sürülen Serdar Sertçelik’in yurt dışına kaçırılmasında ihmali olan kamu görevlileri hakkındaki işlemlerin devam ettiği, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu raporunun hazırlanmasının ardından şüpheliler hakkında adli işlemlerin başlatılacağı öğrenildi.

“Rüşvet değil Menzil’e yardım topluyordum”

Patronlar Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Toygun Atilla’nın haberine göre; Ankara Emniyeti’nde görev yapan üst düzey bir Emniyet müdürünün, dâvâdaki sanık avukatlarından birinden 300 bin dolar aldığı MİT tarafından kaydedildi. Atilla, müdürün idari tahkikat sırasında bu parayı, “Menzil’e yardım topluyordum. Rüşvet değil, hayırlı bir iş için alınan paraydı” diye savunduğunu yazdı.

“Bir mafya aparatına ifade verdirerek siyasi aktörleri suçlayacak”

Hükümete yakın medyada, Sertçelik’in iddiaları hakkında hükümete yeni bir 17-25 Aralık kumpası kurulduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

Sabah yazarı Mahmut Övür, şöyle yazdı:

“Tıpkı FETÖ gibi şu anda görevde olan polis müdürleri, bir mafya aparatına ifade verdirerek adı geçen siyasi aktörleri suçlayacak. Yeni bir 17-25 yargı operasyonu gibi. Hedef Başkan Erdoğan ve AK Parti hükümeti mi henüz arka planı tam olarak ortaya çıkmış değil ama bu kadarı bile ürpertici.”

Hürriyet yazarı Nedim Şener ise konuyla ilgili yazısında şu ifadelere yer verdi:

“İktidara, 17/25 Aralık benzeri kumpası organize eden bu isimler açığa alındı. Emniyet içinde özellikle “Nurcu-Okuyucu” diye bilinen grup, bu operasyonu kısa süre içinde hükümete darbeye dönüştürdü.”

- Advertisment -