Ana SayfaHaberlerGündemAFAD depreme "bir ay tecrübeli" yöneticilerle yakalandı: Soylu’nun danışmanı, Kurum’un eniştesi, Diyanet...

AFAD depreme “bir ay tecrübeli” yöneticilerle yakalandı: Soylu’nun danışmanı, Kurum’un eniştesi, Diyanet görevlisi ilahiyatçı

Geçen ay AFAD’ın başkan yardımcılığı ve genel müdürlük makamlarına Cumhurbaşkanlığı onaylı atamalar yapıldı. Atananlardan biri, 2019’da kaymakamı olduğu Ankara Çubuk ilçesinde Kılıçdaroğlu’nun saldırıya uğramasının hemen ardından bürokraside hızla yükselmeye başlayan Uğur Sezer. Başkan yardımcılığına getirilen Sezer Süleyman Soylu’nun danışmanıydı. Başkan yardımcılığı görevine atanan Ahmet Nehar Poçan bakan Kurum’un eniştesi. Bir aylık başka bir AFAD’çı olan İsmail Palakoğlu da bir ilahiyatçı.

11 Ocak 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan bir cumhurbaşkanı kararı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) yapılan yeni atamaları duyuruyordu. Buna göre, “AFAD’da açık bulunan Başkan Yardımcılığı’na Mülkiye Müfettişi Uğur Sezer, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü’ne Orhan Tatar, Afetlere Müdahale Genel Müdürlüğü’ne İsmail Palakoğlu, Barınma ve Yapım İşleri Genel Müdürlüğü’ne Ahmet Nehar Poçan, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne Mustafa Havan, Rehberlik ve Denetim Başkanlığı’na ise Mülkiye Müfettişi Önder Bozkurt” atanmıştı.

AFAD’a yeni atananlar hayli ilginç profillere sahip. 

Uğur Sezer

Farklı ilçelerde kaymakam olarak görev yaptıktan sonra 2018’de Ankara’nın Çubuk ilçesinin kaymakamlığına getirildi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2019’da Çubuk’ta saldırıya uğradığı dönemde ilçenin kaymakamı olan Sezer, saldırıdan sonra bakanlık merkez kadrosuna alındı.

Önce Birinci Sınıf Mülki İdare Amiri sınıfına yükseltildi, ardından Mülkiye Müfettişi kadrosuna alındı, daha sonra da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı oldu.

Halen İçişleri Bakanlığı Spor ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanlığını yapan Sezer, 11 Ocak’ta AFAD Başkan Yardımcılığı’na atandı.

Ahmet Nehar Poçan

11 Ocak tarihli kararla göreve getirilen bir başka AFAD yöneticisi Ahmet Nehar Poçan… Poçan, kurumun yeni Barınma ve Yapım İşleri Genel Müdürü…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un kardeşinin eşi olan Poçan, Eylül 2019’da Soylu’nun onayıyla Emniyet Genel Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Dairesi başkanlığına atandı.

Poçan’ın atanması “akraba atamaları” tartışmalarına neden olmuştu.

Atamadan sonra, İnşaat mühendisi Poçan’ın atama öncesinde İçişleri Bakanlığı’nda müşavir olarak görev yaptığı ve Soylu’nun yakın çalışma ekibinde olduğu ortaya çıkmıştı.

Poçan, Eylül 2022’de yine Soylu tarafından AFAD’daki görevine vekaleten atandı. Geçen ay Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle bu göreve asaleten getirildi.

İsmail Palakoğlu

11 Ocak’ta Afetlere Müdahale genel müdürü olarak atanan İsmail Palakoğlu 1990’da Afşin İmam Hatip Lisesi’nden, ardından da aynı yıl başladığı Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.

Yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Bölümü Tasavvuf Anabilim Dalı’nda tamamladı (1998).  

2012 yılında Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğü’ne atandı. 2016-2017 yıllarında Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti ve İcra Kurulu Üyeliklerinde bulundu.

2016 yılında başladığı Türkiye Diyanet Vakfı genel kurul üyeliği halen devam ediyor. 2016 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı başkanlık müşavirliğine atandı. 2016-2017 yıllarında Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri genel müdürlüğü görevinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı başkanlık müşavirliği görevini yürütmekte iken 15 Mart 2018 tarihinde AFAD başkan yardımcısı olarak atandı.

Geçen ay yayımlanan kararnameyle AFAD Başkan Yardımcılığı’ndan Afetlere Müdahale Genel Müdürlüğü’ne kaydırıldı.

Palakoğlu’nun “Gönüller Sultanı Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi” isimli yayımlanmış bir kitabı da bulunuyor.

Mustafa Havan

AK Partili Kadir Topbaş’ın İBB Başkanlığı döneminde İSKİ Destek Hizmetleri daire başkanlığı yapan Mustafa Havan, geçen ay yayımlanan kararnameyle AFAD Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü olarak görev yapmaya başladı.

Orhan Tatar

Adana Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümünde lisans eğitimi aldı. Cumhuriyet Üniversitesi’nde ise yüksek lisansını tamamladı.

Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar TÜBİTAK Başkanlığı’na bağlı Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı Akademik Dergiler Müdürlüğü’nce yayımlanan Türk Yerbilimleri Dergisi’nin baş editörü olarak iki yıl görev yaptı.

AFAD’ın başkanı ile bir başka başkan yardımcısının da afet tecrübeleri yok:

Yunus Sezer

AFAD Başkanı Yunus Sezer, 2000 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu.

2001-2021 yılları arasında kaymakamlık, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, bakan danışmanlığı, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, valilik gibi görevlerde bulundu.

Eylül 2021’de AFAD Başkanlığı görevine getirildi.

Hamza Taşdelen

ODTÜ Kamu Yönetimi mezunu olan Hamza Taşdelen, 2008-2012 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı’nda e-Devlet Projeleri Koordinatörü olarak görev yaptı. 2012’de Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nda (SETA) Proje Koordinatörü olarak çalışmaya başladı.

Aralık 2014’te Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı.

Şubat 2016’dan beri AFAD başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.

- Advertisment -