Ana SayfaHaberlerAğustos’taki kongre öncesi Biden’ın adaylığına karşı sesler yükseliyor

Ağustos’taki kongre öncesi Biden’ın adaylığına karşı sesler yükseliyor

En son Zelensky’ye “Başkan Putin, yardımcısı Kamala Harris’e “Trump “diyen ABD Başkanı Joe Biden'ın 2024 Başkanlık seçim kampanyasından çekilmesini isteyen Demokrat Parti üyelerinin sayısı Ağustos'taki parti kongresinden önce artıyor. Teksas, Arizona, Massachusetts, Illinois, Minnesota, New Jersey, Michigan, Oregon, Hawaii ve California'dan Demokrat Kongre üyeleri Biden’a çekil çağrısı yaptı. Biden kampanyasına üç hafta önce rekor bağış toplayan George Clooney, New York Times’a yazdığı “Biden’ı seviyorum ama bize yeni bir aday lazım” başlıklı makaleden önce Obama’ya sorduğu, Obama’nın sessiz kaldığı ortaya çıktı. Eski Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi de "Biden’ın adaylık kararı tamamen başkana ait" diyerek rengini belli etti.

81 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden’ın 2024 Başkanlık seçim kampanyasından çekilmesini ve yerini daha genç bir adaya bırakmasını isteyen Demokrat Partili isimler, 19-22 Ağustos’ta adayın belirleneceği parti kongresinden önce artmaya devam ediyor.

Biden’ın adaylığına karşı çıkan isimlerin başlıca gerekçeleri Biden’ın sağlığı, devamlı olarak yaptığı gaflar ve Trump karşısında yeterince güçlü duramaması.

Nitekim geçtiğimiz gün gerçekleşen NATO liderler zirvesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky’yi “Putin”, kendi yardımcısı Kamala Harris’i de “Trump” diyerek tanıtmıştı.

Biden kararlılıkla “hiçbir yere gitmeyeceğini” ilan etmişti.

Ancak, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump karşısında anketlerde gerilemeye devam ettiği için baskı artıyor.

Biden’ın gitmesini kimler istiyor?

27 Haziran tartışmasından beş gün sonra, ilk olarak Teksas senatörü Lloyd Doggett, Biden’ın “acı ve zor bir kararı verip çekilme zamanının geldiğini” söylemişti.

77 yaşındaki Doggett “Başkan Biden’ın başardığı her şeyi” takdir ettiğini, ancak Demokratın tartışma sahnesinde “birçok başarısını etkili bir şekilde savunamadığını” belirtti.

Doggett’in açıklamasının ardından da Demokrat Partili birçok isim de benzer açıklamalar yaptı:

Arizona’lı Raul Grijalva, The New York Times’a kampanyanın “tehlikeli” bir durumda olduğunu ve Biden’ın Beyaz Saray’ı koruma sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini söylemişti.

2020 yılında Demokrat Parti’den ABD Başkan adaylığı için kampanyaya başlayan Massachusetts’li Seth Moulton da Radyo WBUR’a, artık Biden’ın Trump’ı yenebileceğine güvenmediğini söylemişti.

Demokratik Ulusal Kongre’nin planlanmasında yer alan bir milletvekili olan Illinois’li Mike Quigley, MSNBC’de başkana doğrudan bir çağrıda bulunarak “mirasının belli olduğunu” ancak “bunu başkasının yapma zamanının geldiğini” belirtmişti.

Minnesota’lı Demokrat Angie Craig, Biden’ın eski Başkan Trump ile yaptığı tartışma performansına ve “güçlü bir yanıt” verememesine dair endişelerini dile getirerek “yerine birini seçmek için sadece küçük bir pencere kaldı” diyerek uyarmıştı.

Meclis Silahlı Hizmetler Komitesi’ndeki en üst düzey Demokrat olan Washington’lı Adam Smith, Biden’ın artık “Amerikan halkına açık, net ve güçlü bir şekilde kendini ifade edemediğini” söylemişti.

New Jersey’li milletvekili Mikie Sherrill, “risklerin çok yüksek olduğunu ve tehdidin çok büyük olduğunu” yazarak Demokratların “Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesine izin veremeyeceğini” belirtmişti.

New York’ta Pat Ryan, Biden’ı “yeni bir liderler nesline köprü olma sözünü yerine getirmeye” ve “ülkemizin iyiliği için” çekilmeye çağırmıştı.

Oregon’lu Earl Blumenauer, Biden’ın adaylığını sona erdirmesini umduğunu belirtti. 2024 seçimleri hakkında şu yorumu yapmıştı: “Sadece başkanlığını uzatmakla değil, demokrasiyi korumakla ilgili”

Michigan’daki Hillary Scholten, Detroit News’e verdiği demeçte şunları söylemişti: “Bu seçimde çok fazla şey tehlikede ve hala yapacak bir şeyler varken kenarda oturup sessiz kalamayız”

Illinois’li bir diğer Demokrat Brad Schneider, gelecek ay partinin kongresine ev sahipliği yapacak olan seçim bölgesinden Biden’ın “kahramanca meşaleyi yeni bir nesle teslim etmesi gerektiğini” ve “bizi sağladığı geleceğe yönlendirmesi gerektiğini” söylemişti.

Hawaii’den Ed Case, eyaletin Kongre delegasyonunun geri kalanıyla aynı fikirde olmadığını belirterek Biden’ın adaylığını sürdürmemesi gerektiğine dair bir açıklama yapmıştı: “Zor zamanlar ve gerçekler, zor kararlar gerektirir. Benim rehberim ülkemiz için en iyi yolun ne olduğudur”

Arizonalı Greg Stanton Biden’ın yarıştan çekilmesi gerektiği belirterek şu açıklamayı yapmıştı: “Amerikan demokrasisi uğruna ve ortak önceliklerimiz üzerinde ilerleme kaydetmeye devam etmek için adaylıktan çekilin.”

2009’dan beri Connecticut’tan milletvekili olan Jim Himes, X’te yaptığı açıklamada, Demokratların Trump’la karşı karşıya gelmek için en güçlü adayı öne sürmeleri gerektiğini ve “artık bunun Joe Biden olduğuna inanmadığını” söyledi.

California’lı milletvekili Scott Peters, “Bugün Başkan Biden’dan çekilmesini istiyorum,” dediği bir açıklama yapmıştı. “Riskler yüksek ve kaybetmeye doğru gidiyoruz.”

Illinois’li bir diğer milletvekili Eric Sorensen, X’te yaptığı açıklamada, “Başkan Biden’ın başkanlık kampanyasından çekileceğini umuyorum” dedi. “2020’de Joe Biden ülkeyi parti üzerine koymak amacıyla başkanlığa aday oldu. Bugün, ondan bunu tekrar yapmasını istiyorum” diye ekledi.

Tartışmadan sadece iki hafta sonra senato içindeki demokratlardan da rahatsızlıklar dile getirilmeye başlandı: Vermont’tan Peter Welch, Washington Post’a şunları söyledi: “Bize öncelik tanımasını, daha önce yaptığı gibi, şimdi yapmasını istiyor, ondan rica ediyorum.”

Diğer önde gelen isimler de büyüyen tepkilere katıldı:

Eski bir Temsilciler Meclisi üyesi olan Antonio Delgado, Biden’ın “kampanyasını sonlandırarak mirasına katkıda bulunabileceğini” söyledi.

Hollywood aktörü ve büyük parti bağışçısı George Clooney, The New York Times’ta yazdığı makalede Biden’ın zamana karşı gelemeyeceğini belirtti. Makalesinin başlığı “Biden’ı seviyorum ama bize yeni bir aday lazım”dı

New York Times için yazdığı o yazısında da “Bu başkanla Kasım ayında kazanamayacağız,” demişti.

Biden’ın ekibi, Clooney’nin makalesinin arkasındaki kişinin Barack Obama olduğunu düşünüyor.

Hatta MSNBC sunucusu Joe Scarborough Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Biden kampanyası ve birçok Demokrat yetkili, Barack Obama’nın bunu düzenlemek için perde arkasında sessizce çalıştığına inanıyor,” demişti.

Bu görüş, Clooney’nin 2024 Beyaz Saray yarışına dramatik bir şekilde müdahale etme planları hakkında Obama ile iletişime geçtiğinin ortaya çıkmasıyla daha da yoğunlaştı.

Biden kampanyası makaleyi öğrendiğinde, yayınlanmasını engellemek için müdahale etmeye çalıştığı söyleniyor.

Washington’daki parti liderleri de dahil olmak üzere üst düzey Demokratlar, Biden’ın 2024 adaylığını sürdürüp sürdürmemesi konusunda çekimser kaldılar.

Eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi, Biden’ın adaylığı sürdürmesini isteyip istemediği konusunda doğrudan yanıt vermekten kaçındı:

“Aday olup olmayacağı Başkan’a kalmış. Biz kararı vermesine teşvik etmeye çalışıyoruz, zaman daralıyor.”

- Advertisment -