Koronayla kaybolan menüler
Koronanın ilk zamanlarında, yani 2020 başlarında dünya çapında bir korku iklimi vardı ve virüsün yüzeylerden temasla da kolayca bulaşabileceği söyleniyordu, tüm mekânlar kâğıt menüleri kaldırıp QR kodla girilen dijital menüye geçmişti. 2021 yaz itibariyle ise gerek aşılama gerekse virüsün yüzeylerden bulaşmasının çok zor olduğunun ortaya çıkmasıyla yeme içme sektöründe dünya çapında bir rahatlama oldu ama birçok mekân QR kodlu menü sistemine devam ediyor, oysa kâğıt menü de ihtiyaç. Herkes akıllı telefona o kadar hâkim olmayabilir, dijital menüde zorlanabilir.
Yaz sıcağında mayonez
Geçenlerde bir yere patates kızartması yemek için oturdum, baktım ketçap mayonez şişeleri masada. Kolayca bozulabilecek bu ürünler mutlaka buzdolabında tutulup müşteri geldikçe çıkartılmalı. Buna üşenen mekânlar ise tek kullanımlık ketçap mayonezlerden koymalı masaya.
Karton pipet saçmalığı
Bazı kahve zincirleri soğuk kahve, milk shake, frozen gibi içeceklerin yanında verdikleri pipeti plastikten kâğıda çevirmiş. Çevreci bir uygulama denebilir ama içeceğini yavaş içenler için sorun yaratıyor, çünkü kâğıt pipet 10 dakikadan sonra yumuşuyor, gevşiyor. İsteyene plastik pipet verilmeli.
Türkiye termosa doydu
Birkaç yıldır ucuz market zincirleri peşpeşe termos kampanyaları yaptı. Piyasa fiyatının altında satılan ithal termoslar için insanlar sabah marketlerin kapısında kuyruğa girdi ve her kampanyada binlerce termos adeta yağmalandı. Son zamanlarda ise farklı marketlerde farklı markalardan termosların piyasanın altındaki fiyatlarına rağmen günlerce rafta durduğunu görüyorum. Demek ki ülke termosa doydu.
Taksi çilesine alternatifler
İstanbul’da nüfusun artması ve turizmin de canlanmasıyla taksi bulma çilesi iyice arttı. İBB’nin 5 bin yeni plaka girişimi hükümete takıldı, Uber karşıtlığında ise zaten hükümet de muhalefet de aynı kafada. Yani İstanbul’da taksi çilesi bitmeyecek. Buna çare olarak kısa mesafede elektrikli scooter uygulamaları kullanılabilir. Scooter sürmeye çekinen ya da daha uzun mesafe gidecekler için motosiklet taksi diyebileceğimiz scotty uygulaması da bir alternatif. Birden çok kişiyseniz, yanınızda eşya varsa ya da hava yağmurluysa dakikalık araç kiralama formülü tek çare. Bu alanda iki şirket var, Moov ve Tiktak. Elektrikli scooter uygulamalarının araba versiyonu diyebileceğimiz bu uygulamalarla İstanbul’un birçok noktasından araç alınıp başka bir noktaya (otoparklara ya da park yasağı olmayan noktalara) bırakılabiliyor. Ücretlendirme dakika ve km. olarak hesaplanıyor ve ödenecek tutar taksiden uygun olabiliyor fakat bu uygulamalarda da sorun çıktığında müşteri ilişkilerine hızlıca ulaşılamadığı şeklinde şikâyetler var.