Ana SayfaHaberlerAK Parti’nin ulusalcı adayları: Cumhuriyet mitinglerinin konuşmacısı, tweet’lerini silen Ergenekon sanığı, Akşener’in...

AK Parti’nin ulusalcı adayları: Cumhuriyet mitinglerinin konuşmacısı, tweet’lerini silen Ergenekon sanığı, Akşener’in elini öpen vekil

Yakın zamana kadar AK Parti’ye keskin muhalefetiyle tanınan ulusalcı isimler AK Parti’nin milletvekili aday listesinde garanti yerleri kaptı: 2007’de AK Parti’nin Cumhurbaşkanı seçmesini engellemek için düzenlenen Cumhuriyet mitinglerinin coşkulu konuşmacısı Hulki Cevizoğlu, Ergenekon davasındaki savunmalarında AK Parti’yi hedef alan konuşmalar yapan Mehmet Ali Çelebi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı çıktığı için MHP’den ihraç edilmesine “şereftir” diyen İsmail Ok.

AK Parti’nin 14 Mayıs seçimleri için sunduğu milletvekili aday listesinde seçilecek yerlerden gösterilen ulusalcı eğilimli ve yakın zamana kadar AK Parti’ye karşı sert muhalif tutumuyla bilinen isimler dikkat çekti.

Hulki Cevizoğlu

Gazeteci Hulki Cevizoğlu, AK Parti’nin ilk iktidara geldiği yıllardan itibaren muhalif bir tutum belirledi.

Tuncay Özkan’ın ortağı ve genel yayın yönetmeni olduğu, AK Parti’ye sert muhalefet yürüten Kanaltürk televizyonunda, 2004’teki kuruluşundan itibaren ana haber bültenini sunmaya ve ünlü programı Ceviz Kabuğu’nu yapmaya başladı.

2007’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, AK Parti’nin cumhurbaşkanı seçtirmesini engellemek için düzenlenen Cumhuriyet mitinglerinde kürsüdeki konuşmacılar arasındaydı. 5 Mayıs’ta Manisa’daki ve 20 Mayıs’ta Samsun’daki mitinglerde konuştu.

2007 seçimlerinde milletvekili adaylığı için önce CHP’ye sonra MHP’ye başvurdu. Partilerden olumlu karşılık alamaması üzerine Ankara 1. bölgeden bağımsız milletvekili adayı oldu. Seçim faaliyetleri sırasında “Hem Sağı, Hem Solu Ama Mutlaka Mustafa Kemal’in Yolu” sloganını kullandı.

Seçim çalışması için düzenlediği ilk toplantılarından birinde aday olma nedenini “Biz cumhuriyetin tehlikede olduğunu düşündüğümüz için aday olduk. Sömürgeciliğe, emperyalizme karşıyız. IMF’ye, AB’ye, ABD’nin Türkiye’yi sömürgeleştirmesine karşıyız. Ülkenin milli değerleri satılıyor, petrol yasasıyla ülkemizin petrol alanları satılıyor” diye anlattı.

2009’da Rahşan Ecevit’le birlikte Demokratik Sol Halk Partisi’ni kurarak genel başkanlığını üstlendi. Cevizoğlu’nun genel başkanlık deneyimi Rahşan Ecevit’le yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle 39 gün sürdü, genel başkanlığını yaptığı partiden ayrıldığını açıkladı.

Hulki Cevizoğlu ve Rahşan Ecevit.

2011 seçimleri öncesinde de CHP’den milletvekili adaylığı için başvuru yapan Cevizoğlu kabul edilmemesi üzerine yine Ankara 1. bölgeden bağımsız aday oldu.

7 Haziran 2015 seçimlerinde ise Doğu Perinçek’in genel başkanı olduğu Vatan Partisi’nden İzmir 2. bölge milletvekili adayı oldu.

Cevizoğlu, 14 Mayıs’taki seçimlerde AK Parti’den İstanbul 1. bölge 6’ıncı sıra adayı.

Mehmet Ali Çelebi

Mehmet Ali Çelebi, 2008’de teğmen rütbesinde bir subayken Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmasıyla tanındı. Ergenekon davası sırasında yaptığı coşkulu savunmalarla adından söz ettiren Çelebi, tahliye olmasından sonra katıldığı televizyon programlarında da ulusalcı ve AK Parti muhalifi tutumunu sürdürdü.

Çelebi, 2016’daki CHP 35. Olağan Kongresi’nde Parti Meclisi üyesi oldu. 2017 referandumu öncesi Ali Türkşen, Nasuh Mahruki, Ahmet Yavuz gibi ulusalcı kimliğiyle bilinen isimlerle birlikte “Hayırlı Konvoy” adlı bir organizasyon kurarak, birçok ilde referandumda hayır oyu verilmesi için çalışma yürüttü.

Çelebi ve Ali Türkşen “Hayırlı Konvoy” çalışmaları sırasında.

CHP’den İzmir milletvekili olarak meclise girdiği 2018 seçimleri öncesinde “Sandık Gücü” organizasyonunu kurdu. Konuyla ilgili verdiği röportajlarda, iktidarın sandıktan hileli sonuçlar çıkarmak için girişimleri olduğunu söyledi, “oyları canımız pahasına koruyacağız” dedi.

2020’de CHP’den istifa ederek Muharrem İnce’nin genel başkanı olduğu Memleket Partisi’ne katılan Çelebi, geçen sene buradan da istifa etti.

Ağustos 2022’de Cumhur İttifakı’nı destekleyen paylaşımlar yapmasıyla dikkat çeken Çelebi’nin yaklaşık 5 bin muhalif içerikli tweet’ini sildiği ortaya çıktı.

19 Ekim 2022’de meclis grup toplantısında AK Parti’ye katılan Çelebi’ye rozetini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taktı.

Erdoğan’ın rozeti takmasından sonra Çelebi ile eşine verdiği daha fazla çocuk yapma tavsiyesi (“Bu işin kariyeri çocuk doğurmak. Sayıları arttırmak lazım. PKK’nın 10 tane, 15 tane var”) çok tartışılmıştı.

Çelebi, AK Parti’nin İzmir 2. Bölge 4’ncü sıra adayı.

İsmail Ok

İsmail Ok, 2009-2014 yılları arasında MHP’den Balıkesir Belediye Başkanlığı yaptı. 2014’te yine MHP’nin Balıkesir belediye başkan adayı olarak girdiği seçimi kaybetti.

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015’teki seçimlerde MHP’den Balıkesir milletvekili olarak meclise girdi.

MHP’nin 2016’da Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren anayasa değişikliğine “evet” diyeceğini açıklaması üzerine o tarihte MHP milletvekili olan Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu ve Nuri Okutan’la birlikte “hayır” diyeceklerini açıklayan milletvekilleri arasında yer aldı.

Soldan sağa: Nuri Okutan, Yusuf Halaçoğlu, İsmail Ok, Ümit Özdağ.

Ok, 2017 referandumu öncesinde, bu nedenle partiden ihraç istemiyle MHP Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmeleri üzerine “Egemenliğin bir kişiye devredilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Egemenlik kayıtsız şartsız Türk milletinindir. ‘Hayır’ oylarının artması için çalışmaya devam edeceğim. Bundan dolayı da disipline sevk edilmem, ihraç edilmem benim için şeref madalyasıdır” diye konuştu.

Bir ay sonra partiden ihraç edilmesi üzerine de şunları söyledi:

“MHP’nin parti tüzüğü parlamenter demokratik rejimi savunmaktadır. Parti tüzüğüne sahip çıktığımız için ihraç edilmek bizim için şereftir, onurdur. Parti yönetimi bizi hukuk dışı ihraç etse de bir gün hukuk tecelli edecek ve tüzüğe aykırı şekilde hareket eden Bahçeli hesap verecek ve partiden ihraç edilecek.”

MHP’den ihraç edildikten sonra yine aynı sene kurulan İYİ Parti’ye katıldı. 2018’de İYİ Parti’den Balıkesir milletvekili seçildi.

2019 yerel seçimlerinde, CHP’nin aday göstermediği Balıkesir’de İYİ Parti’nin ve Millet İttifakı’nın Balıkesir belediye başkan adayı oldu, ancak kazanamadı.

İsmail Ok, belediye başkan adaylığının açıklandığı İYİ Parti meclis grup toplantısında İYİ Parti lideri Meral Akşener’in elini öpmüştü.

2020’de İYİ Parti’den istifa eden Ok, geçen sene AK Parti’ye katıldı. Ok’a AK Parti rozetini Erdoğan taktı. Ok, 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’nin Balıkesir 1’inci sıra adayı.

- Advertisment -