Ana SayfaHaberlerAnalizAK Parti’nin yeni yönetimi ne söylüyor?

AK Parti’nin yeni yönetimi ne söylüyor?

14-28 Mayıs seçimlerinden sonra milletvekillerinin yüzde 65’ini, kabinenin yüzde 90’ını değiştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin en üst düzey karar alma organlarında da değişikliğe gitti. Partinin 75 kişilik MKYK’sında kapsamlı değişiklik dikkat çekti. Sadece 26 ismin yerini koruduğu MKYK’ya, 49 yeni isim girdi. Binali Yıldırım’ın MKYK’ya girmemesi sürpriz olmadı. AK Parti kurucularından Hayati Yazıcı, MKYK’daki yerini korudu ve “değişmeyen tek parti kurucusu” ünvanını korudu. Erdoğan’ın, partinin “A takımı”,18 üyeli MYK’da geniş çaplı bir değişiklik yapmaması dikkat çekti. AK Parti’de yeni başkan vekilleri Efkan Ala ile Mustafa Elitaş oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Hep yeni, hep ileri” temasıyla yapılan AK Parti 4.Olağanüstü Büyük Kongresi’nde geçerli oy kullanan bin 399 delegenin tamamının oyuyla yeniden AK Parti genel başkanlığına seçildi.

Erdoğan’ın milletvekili listelerinde ve kabinede yaptığı kapsamlı değişiklikten sonra partinin en üst düzey karar alma organları olan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) ile Merkez Yürütme Kurulu’nda da (MYK) büyük değişikliklere gideceği beklentisiyle yapılan kongrede beklenen oldu.

Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal geri döndü

75 üyeli MKYK’da yerini koruyan isim sayısı 26’da kaldı. MKYK’ya 49 yeni isim girdi.

Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu dört MYK üyesi yeni MKYK’da yer almadı: Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, genel başkan yardımcıları Nurettin Canikli, Jülide Sarıeroğlu, Mehmet Ali Zengin.

Milletvekili seçildikten sonra meclis ihtisas komisyonlarında yer alan eski kabine üyeleri Derya Yanık, Bekir Bozdağ yeni MKYK’da yok. Eski milletvekilleri Metin Külünk, Şamil Tayyar, Abdurrahman Kurt ve Ayşe Böhürler de yeni MKYK’ya giremeyenlerden oldu. Eski İçişleri Bakanı, İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu da yeni MKYK’da kendisine yer bulamadı.

Gazetecilikten AK Parti’ye geçen isimlerden Tayyar, kongre sonrası AK Parti içinde bir hizip olduğu ve bu hizibin “değişim” adı altında partiyi çürüttüğünü öne sürdü.

3 dönemi doldurduğu için milletvekili adayı olamayan, önceki dönem mecliste grup başkanvekilliğini görevinde bulunan Mustafa Elitaş ile Mahir Ünal, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç, eski bakanlardan Nihat Zeybekçi parti yönetimine girdiler.

Sabah yazarı Hasan Basri Yalçın, doğa belgeselcisi Serdar Kılıç, televizyon programlarıyla tanınan yazar Hayati İnanç ra AK Parti MKYK’sının yeni isimleri arasında dikkat çeken isimlerden.

AK Parti MKYK’larının değişmeyen ismi, partinin kurucularından Hayati Yazıcı MKYK’daki yerini yine korudu.

Yıldırım ve Şentop YİK üyesi olacak

Eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un parti yönetiminde yer almaması bekleniyordu ki, almadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağırlığı eski TBMM başkanlarına verdiği Yüksek İstişare Kurulu’nun (YİK) yedi kişilik yeni üyelerini yakında açıklaması bekleniyor.

Yeni YİK üyeleri arasında Binali Yıldırım ile Mustafa Şentop’un da yer alacağı AK Parti kulislerinde konuşuluyor.

Erdoğan’ın vekilleri: Efkan Ala, Mustafa Elitaş

Kongreden hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni MKYK üyeleriyle ilk toplantısını yaptı ve partinin “A takımı” olan MYK üyelerini belirledi. MYK’daki değişimin çok geniş çaplı olmaması dikkat çekti.

Numan Kurtulmuş’un TBMM başkanı olmasından sonra Efkan Ala genel başkan vekili olmuştu. Binali Yıldırım’dan boşalan genel başkanvekilliğine de Mustafa Elitaş getirildi.

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Sabah yazarı Hasan Basri Yalçın, Nihat Zeybekçi MYK’nın yeni isimleri oldu.

AK Parti MYK’sı şöyle:

Efkan Ala, Mustafa Elitaş (genel başkan vekilleri), Hayati Yazıcı (Siyasi İşler), Erkan Kandemir (Teşkilat), Ali İhsan Yavuz (Seçim işleri), Fatih Şahin (genel sekreter), Zafer Sarıkaya (Dış ilişkiler), Hamza Dağ (Tanıtım ve Medya), Fatma Betül Sayan Kaya (Sosyal Politikalar), Ömer Çelik (Parti sözcüsü), Belgin Uygur (Halkla ilişkiler), Hasan Basri Yalçın (İnsan hakları), Mustafa Şen (Ar-ge- Eğitim), Vedat Demiröz (Mali işler), Nihat Zeybekçi (ekonomi), Çiğdem Karaslan (Çevre-Şehircilik), Ömer İleri (Bilgi ve İletişim Teknolojileri), Yusuf Ziya Yılmaz (Yerel yönetimler)

- Advertisment -