Ana SayfaHaberlerGündemAkşener’in Erdoğan’la görüşmesi İyi Parti’yi karıştırdı

Akşener’in Erdoğan’la görüşmesi İyi Parti’yi karıştırdı

Eski İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi İyi Parti’de de sorgulanıyor. Akşener’den sonra genel başkanlığa aday olan ancak kaybeden, İyi Parti içindeki muhalif ekibin lideri olarak bilinen Koray Aydın, Akşener-Erdoğan görüşmesi konusunda tarafların hiçbir açıklama yapmamasının İyi Parti’ye gönül verenlerin “vicdanını kanatacağını” söyledi, Akşener’i açıklama yapmaya davet etti. Görüşmeye İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ile TBMM Grup Başkanvekili Turhan Çömez de tepki gösterdi.

Eski İyi Parti Genel Başkanı Akşener’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüşmesi, siyaset kulislerinde büyük merak uyandırırken; İyi Parti içinde karışıklığa neden oldu. 

İyi Parti’nin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu, görüşme öncesi ve sonrasında Akşener’in kendisini bilgilendirdiğini söyledi ancak bu görüşmeden parti yönetiminin haberi olmadığı ortaya çıktı. İyi Partililer görüşmenin nedenini ve olası sonuçlarını sorgularken, İyi Parti Ankara Milletvekili Koray Aydın görüşmeye sert eleştiriler getiren yazılı bir açıklama yaptı, Akşener’i açıklama yapmaya davet etti. 

“Milyonların vicdanı kanar” 

Koray Aydın, kamuoyunun görüşme yapılacağını İyi Parti kaynaklarından değil Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan duymasını, Akşener’in yeni seçilmiş genel başkan Müsavat Dervişoğlu’na bir ‘hayırlı olsun’ ziyareti yapmadan Erdoğan’la görüşmesini tuhaf bulduğu mesajında, görüşmenin İyi Parti’nin kurumsal kimliğinin yıpratacağına dönük eleştiri ve endişelerini de dile getirdi: 

“Sayın Akşener’in ziyaretini ‘İYİ Parti Eski Genel Başkanı’ sıfatıyla yapması İYİ Parti kurumsal kimliğini görüşmenin doğrudan tarafı yapmıştır. Çünkü Sayın Meral Akşener, İYİ Parti’nin Kurucu Genel Başkanı olmasının ötesinde halen İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve dolayısıyla İYİ Parti üyesidir” dedi. Sürece hızlı adapte olan bazı partililerimizin ‘bu görüşme İYİ Parti tabanında rahatsızlık yaratmaz’ mealindeki söylemlerinin aksine, içeriği ile ilgili en kısa zamanda tatminkar bir açıklama yapılmaz ise bu görüşme İYİ Parti’ye gönül veren milyonların vicdanını kanatacaktır.”

“Parti tabanı görüşmeyi asla tasvip etmez” 

Görüşmenin içeriğinin açıklanmamasının “iktidarla anlaşma algısının kabulü” anlamına geleceğini söyleyen Koray Aydın, görüşmenin anayasa tartışmalarının yapıldığı bir dönemde olmasının da “ayrıca düşündürücü” olduğu mesajı verdi: 

“Şayet görüşme içeriği hiç bir şüpheye yol açmayacak şekilde açıklanmaz ise ‘Saray’a yanaşma veya iktidarla anlaşma’ algısı zımnen kabul edilmiş olacak ve bu durum İYİ Parti tabanında büyük bir kırılmaya sebep olacaktır. Görüşmenin Anayasa tartışmalarının yapıldığı bir dönemde olması da ayrıca düşündürücüdür.

En önemli kuruluş amaçlarından birisi AK Parti iktidarının antidemokratik, rantçı, milleti fakirleştiren ve devletin içini boşaltan siyasetine karşı durmak ve tek adam düzenine karşı çıkmak olan İYİ Parti’nin tabanı, bu görüşmeyi asla tasvip etmeyecektir.”

Koray Aydın, İyi Parti’yi AK Parti iktidarına karşı “asil bir başkaldırı hareketi” olarak tanımladı ve Akşener’i açıklama yapmaya çağırdı: 

“İYİ Parti mensuplarının gözünde ve gönlünde, iktidarla verilecek uzlaşma ve yumuşama fotoğrafları asla kabul görmeyecektir. Bu bağlamda Sayın Akşener’i, görüşmenin konusunu ve içeriğini açık ve net bir şekilde İYİ Partililere ve milletimize açıklamaya davet ediyorum.”

“Her partilimiz için şaşkınlık ve hayal kırıklığı” 

İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili Turhan Çömez ile İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz da; Erdoğan-Akşener görüşmesine tepki gösterdiler. 

Çömez; “Görüşmeden bilgimiz olsun isterdik. Görüşme bizim için sürpriz oldu. Görüşmeyi basından öğrendim. Birçok spekülasyon yapıldı görüşmeyle ilgili. Görüşmeyle ilgili bir açıklama yapılmasını beklerdim ama görüşmenin İyi Parti’nin AK Parti’ye yaklaştığını düşündürtecek bir düzeyde olduğunu düşünmüyorum. Partimizin genel başkanı Dervişoğlu’dur. Akşener-Erdoğan görüşmesi sempatik bir görüşme olabilir ancak” açıklaması yaptı.

Uğur Poyraz’ın tepkisi daha sert tonda olması dikkat çekti. Erdoğan-Akşener görüşmesinin İyi Parti’nin tüzel kişiliğinin amaç, hedef ve vizyonunu bağlamadığını söyleyen Poyraz, “İYİ Partinin Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’dur. Genel Başkanımızın ve yetkili kurullarımızın içeriği hala belli olmayan bu görüşmeden bilgisi olmadığı gibi duyan her partilimiz için de şaşkınlık ve hayal kırıklığı yarattığını ifade etmek isterim.”

İYİ Partili Mehmet Tolga Akalın’dan Erdoğan-Akşener görüşmesi yorumu:

“Fotoğraf benim açımdan sürpriz olmadı. Benim zaten aday olarak durdurduğum süreç de bu süreçtir.

Ben aday olmasaydım pazar günkü seçimden sonraki cuma günü, bu fotoğraf yine verilecekti ama bir farkla verilecekti o zaman Sayın Kurucu Genel Başkan hali hazırda Genel Başkan olarak bu fotoğrafı verecekti. Onu durdurduk.”

- Advertisment -