Ana SayfaHaberlerAl Jazeera muhabirinin ölümü: İsrail bir videoyla Filistinlileri suçladı, Al Jazeera başka...

Al Jazeera muhabirinin ölümü: İsrail bir videoyla Filistinlileri suçladı, Al Jazeera başka bir videoyla İsrail’i yalanladı

İsrail Dışişleri, Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akleh’in ölümünü aydınlattığı iddiasıyla sosyal medya hesabından bir video yayımladı. Bir çatışma esnasında çekilmiş 15 saniyelik videoda Arapça “Bir askeri vurduk, yerde yatıyor” sözleri duyuluyordu. İsrail Dışişleri, Cenin ve civarındaki çatışmalar sırasında hiç İsrail askerinin ölmediğini belirterek, videodaki kimliği belirsiz Filistinli şahsın kast ettiği kişinin Ebu Akleh olabileceğini öne sürdü. Hemen ardından Al Jazeera, çatışma esnasında çekilmiş bir başka videoyu yayına koydu. Videoda, Ebu Akleh'in cansız bedeninin hemen yanında bulunan bir gazetecinin kendini açılan ateşten korumaya çalıştığı ve olay yerinde herhangi bir silahlı Filistinlinin bulunmadığı görülüyor. Videoda görülen ve olaydan sağ kurtulan gazeteci, Ebu Akleh'in çatışma esnasında değil İsrail askerlerinin gazetecilere ateş açması sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

İsrail, Al Jazeera’nın, İsrail askerleri tarafından Cenin’deki mülteci kampına düzenlediği baskın sırasında hayatını kaybettiğini duyurduğu muhabiri Şirin Ebu Akleh’in Filistin tarafından gelen bir ateş sonucu hayatını kaybetmiş olabileceğini açıkladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) sosyal medya hesabından “IDF olayı araştırıyor ve gazetecilerin Filistinli silahlı kişiler tarafından vurulmuş olma olasılığını inceliyor” mesajı paylaşıldı.

IDF Sözcüsü Ran Kochav da İsrail Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamada; verilerin, Ebu Akleh’in büyük olasılıkla Filistin tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini gösterdiğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından, bir çatışma esnasında ve Filistinlilerin bulunduğu taraftan çekildiği anlaşılan 15 saniyelik bir video yayımladı.

Videoda bir Filistinlinin Arapça olarak “Bir askeri vurduk, yerde yatıyor” dediği duyuluyor.

İsrail Dışişleri, Cenin’de hiçbir İsrail askerinin ölmediğini belirterek, yerde yatan kişinin savaş yeleği giymiş Ebu Akleh olabileceğini öne sürdü.

Videonun hangi güne ait olduğu belirsiz.

Filistinli gazeteci Muhammad Shehada ise sosyal medya hesabından İsrail Dışişleri’nin paylaşımını alıntılayarak, görüntülerin çekildiği nokta ile Ebu Akleh’in bulunduğu yer arasında mesafe olduğunu, görüntülerin olay anından önce ya da sonra çekilmiş olabileceğini ve tanık ifadelerinin zıt yönde olduğunu belirtti.

Olay anında Ebu Akleh’in yanında bulunan ve yaralı olarak kurtulan diğer gazeteci Ali Samoudi ise Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada İsrail kanadından gelen iddiaları kesin olarak reddediyor. Samoudi olayın bir çatışma anında gerçekleşmediğini ve olay anında bölgede Filistinli silahlı bir kimsenin bulunmadığını belirterek, “İsrail ordusunun operasyonunu çekecektik. Çekimi durdurmamızı istemeden, aniden ateş açtılar. İlk kurşun bana, ikinci kurşun Şirin’e isabet etti. Olay yerinde hiçbir Filistin askeri direnişi yoktu” diye konuştu.

Al Jazeera’nın yayımladığı olay anından görüntüler

Olay yerinde bulunan bir başka gazeteci olan Shatha Hanaysha da çatışma olmadığını, gazeteci grubun doğrudan hedef alındığını doğrulayarak şunları söyledi:

“Dört gazeteciydik, hepimiz yelek giyiyorduk, hepimiz kask takıyorduk. İşgal ordusu, Şirin düştükten sonra bile ateş etmeyi bırakmadı. Atılan kurşunlar yüzünden onu çekmek için kolumu bile uzatamadım. Öldürme niyetiyle ateş ediyorlardı.”

Al Jazeera, Ebu Akleh’in yerde cansız yatan bedeni ile hemen yakınında kendisini açılan ateşten korumaya çalışan Hanaysha’nın bulunduğu bir görüntüyü yayımladı.

Görüntünün devamında sivil görünümlü bir Filistinlinin yardımıyla Hanaysha’nın bölgeden uzaklaştığı görülüyor.

Al Jazeera’nın aktardığına göre Filistin Cumhurbaşkanlığı olaydan İsrail işgalini sorumlu tuttu ve cinayeti kınadı. Filistin hükümeti sözcüsü İbrahim Melhem de yaşananları “tanınmış bir gazeteciye karşı işlenen kapsamlı bir suç” diye tanımladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Ebu Akleh’in ölümü için Filistin makamlarına ortak soruşturma teklif ettiklerini açıkladı.

Al Jazeera’nın ilk saha muhabirlerinden olan Ebu Akleh, Filistin-ABD çifte vatandaşıydı.

- Advertisment -