Al Jazeera’nın YouTube kanalında yayımlanan belgesele göre, Türkiye’de yaşayan Hamas yetkililerini takip etmek isteyen İsrail istihbarat teşkilatı Mossad, kendisi adına muhbirlik yapmaları için sosyal medya üzerinden Türkiye’de yaşayan Filistinlilere ulaştı. Sahte kimlik kullanan ve kendilerini Arap olarak tanıtan Mossad ajanları, özellikle paraya ihtiyacı olabilecek genç Filistinli üniversite öğrencileriyle temas kurdu.
Belgesele göre, mesela kendisini zengin bir Suudi iş insanı olarak tanıtan bir Mossad ajanı, kronik bir hastalığı olan Filistinli öğrenciye para teklif etti, kendisi gibi gençlere yardım etmek istediğini söyledi. Filistinli öğrenciler, kendilerine ulaşan ve Arap olduğunu söyleyen kişilerin, çalıştıkları kurum hakkında bilgi verirken bulundukları konumu sürekli değiştirmesinden kuşkulandı, Suudi Arabistan’da olduğunu söyleyen bir kişinin Tel Aviv yakınlarından konum paylaşması üzerine öğrencilerin şüpheleri daha da büyüdü. Filistinliler, konuştukları kişilerin kendilerinden Hamas’ta üstü düzey yönetici olarak çalışan isimlerin iletişim ve adres bilgilerini istemesi üzerine onların Mossad ajanı olduğuna kanaat getirdi ve Türk istihbaratına yaşananları ihbar etti.
Adnan rumuzlu Filistinli öğrenci, onunla iletişim kuran kişilerin kendilerini NATO ve AB’de çalışan güvenlik uzmanları olarak tanıtıp Filistin’in iyiliği için Türkiye’de yaşayan Hamas üyelerinin bilgilerini talep ettiğini, fakat kendisinin onların Mossad ajanı olduğundan şüphe ettiğini MİT’e anlattı.
Filistinliler, anlatımlarına göre MİT ile ortaklaşa çalışarak kendileriyle iletişime geçen şüpheli kişilerin operasyonlarını bozmak amacıyla yanlış bilgi verdi. Böylece Mossad bir buçuk yıl boyunca oyalandı.
Belgeselde konuşan Filistinli bir gencin anlatımına göre, MİT, Mossad’a çalışan diğer muhbirleri tespit etmek için sahte bir Facebook grubu açtı ve bu grupta gûya Türkiye’deki Filistinli öğrencilerle iletişim halinde olan Ebu Ahmet adında sahte bir hesap aktif hale getirildi. İsrail’e para karşılığında çalışan bir muhbirin de İsrailli kaynaklarına Ebu Ahmet’in güvenilir bir kişi olduğunu söylemesi sağlandı.
Ebu Ahmet ile Al Sewak adındaki bir STK iletişime geçti, kendilerini bu STK’nın yetkilileri olarak tanıtan kişiler özellikle Hamas’a yakın Filistinli öğrencilerle yakın ilişki kurdu, maddi yardımda bulunmayı teklif etti. Belgesele göre MİT, STK’nın web sitesinin Tel Aviv’den yönetildiğini tespit etti ve hack’ledi. Türk istihbaratı daha sonra Mossad’ın bütün Filistinli muhbirlerin telefonlarını hack’lediğini ve her türlü belgeye ulaşabildiğini tespit etti.
Filistinli öğrencilerle iletişime geçen kişiler, onlara aylık 2 bin – 3 bin dolarlık ödemeler yolladı, yurtdışı seyahatleri için vize işlemlerinde yardımcı oldu.
Ayrıca belgeselde Adnan lakaplı Filistinli kendisiyle iletişim halindeki kişilerin teklifi üzerine İsviçre’nin Türkiye Konsolosluğu’na randevu almadan gittiğini, Filistin pasaportuyla 30 dakika içinde İsviçre vizesi aldığını anlattı. Al Jazeera, konsolosluktan bilgi talep etti, konsolosluk ise iddialara yanıt vermedi. Adnan daha sonra MİT’in talebi üzerine Mossad ajanı olduğunu düşündüğü isimlerle iletişimi kesti, İsviçre’ye gitmedi.
Filistinli gençler neden tutuklu?
Al Jazeera muhabiri, belgeselin sonunda Türkiye’nin Mossad ile çalışan Filistinli muhbirlere karşı yürütülen operasyonlarının devam ettiğini, Filistinli öğrencilerin “hâlâ tutuklu” olarak yargılandığını belirtiyor.
Bu final, belgeseli izleyenlerin kafasında “Madem MİT bu gençlerle birlikte çalıştı, neden tutuklanmışlar ve neden hâlâ tutuklular” sorusuna yol açıyor.
Bu sorunun cevabı için geçtiğimiz yılın bahar aylarına gitmek gerekiyor. 2022’nin bahar aylarında çıkan haberlerde, Türk güvenlik güçlerinin Mossad için muhbirlik yapan 16 Filistinliyi yakaladığı, mahkeme karşısına çıkarılan Filistinlilerin tutuklandığı duyuruluyordu.
İktidara yakın gazetelerde çıkan bu haberler Filistinlilerin “suçlu” olduğunu kabul eden bir içeriğe sahipti. Bu kişilerin MİT’le işbirliği yaptığı vurgusu haberlerde yer almıyordu. Al Jazeera’nin belgeseli bu açıdan basındaki haberlerle uyum içinde görülmüyor.