Ana SayfaHaberlerDünyaAlmanya’da sandıktan Kenya mı, Jamaika mı, Mickey Mouse mu, kivi mi, yoksa...

Almanya’da sandıktan Kenya mı, Jamaika mı, Mickey Mouse mu, kivi mi, yoksa trafik ışıkları mı çıkacak?

Almanya Federal seçimleri bugün (26 Eylül) yapılıyor. Koalisyon hükümeti kurulacağına her zamanki gibi kesin gözüyle bakılıyor. Altı koalisyon ihtimalinden her birinin özel bir ismi var: Trafik ışıkları, Jamaika, Kenya, Mickey Mouse, Kivi, ve R2G. Anketlerde en çok kırmızı (SPD), sarı (Hür Demokratlar), yeşile (Yeşiller) yani trafik ışıklarına şans veriliyor.

Bugünkü Almanya seçimleri büyük ihtimalle bir koalisyon bilmecesiyle sonuçlanacak.

Yakın gelecekteki seçimlerde de bu durumun değişmesi beklenmiyor. Ülkeyi 2013’ten bu yana, merkez sağ blok (parti rengi siyah) ile merkez sol Sosyal Demokratlar (parti rengi kırmızı), yani “siyah-kırmızı” olarak adlandırılan bir koalisyon yönetiyor.

Bu defa anketler, “siyah-kırmızı”ya Federal Meclis’te zayıf bir çoğunluk elde etmesi için şans verse de, istikrarlı bir hükümet elde etmek için üç partinin birlikte çalışması gerekeceğini gösteriyor.

Renkleri hatırlayalım:

Muhafazakâr Hıristiyan Demokratlar/Hıristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU): Siyah,

Merkez Sol Sosyal Demokratlar (SPD): Kırmızı,

Yeşiller: Yeşil!!!

Hür Demokratlar (FDP): Sarı/altın,

Sol Parti: Kırmızı veya bazen mor.

Aşırı sağcı-ırkçı bir parti olan Almanya için Alternatif (Afd) Federal Meclis’te önemli bir güç olmasına rağmen, diğer tüm partiler onlarla çalışmayı reddettiği için olası koalisyonlarda yer almıyor.

Dolayısıyla, seçim sonuçlarına bağlı olarak, 26 Eylül’den sonra akla gelebilecek birkaç seçenek var:

Jamaika

Ulusal renkleri siyah, sarı ve yeşil olan bu Karayip adası, CDU/CSU, FDP ve Yeşiller koalisyonuna adını veriyor. Bu koalisyon halihazırda Schleswig-Holstein eyaletinde bir bölgesel hükümet koalisyonu olarak var.

2017 federal seçimlerinden sonra, FDP’nin aniden istikşafi görüşmelerden çekilmesiyle Jamaika’yı hayata geçirmeye yönelik girişimler sonuçsuz kaldı. FDP lideri Christian Lindner süreci bitirirken “Yanlış yönetmektense hiç yönetmemek daha iyidir” demişti.

Trafik ışıkları

Sarı, Kırmızı, Yeşil. SPD’yi, FDP’yi ve Yeşiller’i içeriyor. Anketler, trafik ışığı koalisyonu için zayıf da olsa bir çoğunluğu mümkün görüyor.

Rheinland-Pfalz eyaletinde, bu üç ortağın ikinci yasama dönemi için zaten birlikte yönettikleri bir model var. FDP lideri Lindner (Sarı), geçtiğimiz ay bir tartışma programında spoiler mahiyetinde, “Kırmızı-yeşilin Hür Demokratlara nasıl bir teklif yapabileceğini hayal bile edemiyorum” diye espri yapmıştı.

Almanya (Mickey Mouse)

Adını Alman bayrağının renklerinden alan CDU, SPD ve FDP ittifakı ilk olarak Saksonya-Anhalt eyaletinde başladı.

Bu kombinasyon, FDP’nin sağlam bir çoğunluk için sağlayacağı destekle mevcut büyük koalisyonun daha güçlü bir haline işaret ediyor. Mevcut anketlere göre, Sosyal Demokratlar yüzde 26 ile böyle bir koalisyondaki en büyük güç olacak.

Kırmızı-Yeşil-Kırmızı (R2G)

SPD, Yeşiller ve Sol Parti koalisyonu: Olası üçlü ittifakların en sol hali. Çok geniş bir siyasi ölçekte doğal dostlar olmalarına rağmen, partilerin dış politikada ve güvenlik alanında önemli farklılıkları var.  

Örneğin, Sol Parti Almanya’nın yurtdışındaki askeri misyonlarını reddediyor ve NATO’nun lağvedilmesini savunuyor. Eyalet düzeyinde, dış politika konuları öne çıkmadığı için Thüringen ve Berlin’de R2G hükümetleri var. Bunun işe yaraması için Sol Parti’nin anketlerin gösterdiğinin altına düşmemesi gerekiyor. Çünkü yüzde 5’ten daha az bir oy alırlarsa Federal Meclis’e hiç giremeyecekler.

Kivi

Siyah-Yeşil koalisyon, yani Muhafazakârlar ve Yeşiller’in koalisyonu… En garip koalisyon ihtimallerinden biri olarak gösteriliyor.

Kenya

Kenya, CDU/CSU ve SPD’yi Yeşiller’le birleştiriyor. Eğer SPD birinci olur da Hıristiyan Demokratlarla ikinci bir perde oynamaya istekli olursa neden olmasın? Ama yine de zor.

İhtimaller, son güvenilir anketlere dayanarak, Reuters’ın sitesinde şöyle grafikleştirildi:

- Advertisment -