Ana SayfaÖZEL HABERAlo yurt arıyorum: En ucuzu TÜRGEV yurtları, mülakattan geçerseniz KYK, TÜRGEV yurdu...

Alo yurt arıyorum: En ucuzu TÜRGEV yurtları, mülakattan geçerseniz KYK, TÜRGEV yurdu için yardım da ediyor

Üniversite öğrencilerinin barınma krizi büyüyor. Öğrencilerin yaşadığı sorunları anlamak için İstanbul’da bulunan pek çok farklı cemaatin öğrenci yurtlarını ve özel yurtları aradık, “Öğrenciyim” diyerek fiyat ve koşullar hakkında bilgi aldık. En uygun özel yurt fiyatı yıllık 40 bin TL, en yükseği ise 250 bin TL. TÜRGEV, öğrencileri mülakatla seçiyor ve yurt fiyatları yıllık 30 bin TL. Ayrıca bu mülakattan geçen öğrencilere KYK yardım ücreti veriliyor.

Üniversite tercih sonuçları açıklandı ve öğrencilerin barınma krizi tekrardan Türkiye’nin en önemli gündem başlıklarında yer almaya başladı.

Yüksek konut ve kira fiyatlarından dolayı zorlanan öğrenciler, gözlerini öğrenci yurtlarına çevirdi. KYK yurtlarının yetersizliği sebebiyle özel yurtlara olan ilgi arttı ancak özel yurtların fiyatları da en az ev kiraları kadar yüksek.

Cemaat ve tarikat yurtlarının fiyatları, bazı özel yurtlara oranla dört, kimi yurtlara göre iki kat daha uygun. Farklı yaşam tarzlarına sahip gençler, bu yurtlardaki hayat tarzı dayatmalarına rağmen maddi imkansızlıklar sebebiyle cemaat/vakıf yurtlarına yönelmek zorunda kalıyor.

Peki İstanbul’da özel ve cemaat yurt fiyatları ne kadar? Cemaat ve tarikat yurtlarında kurallar neler? Öğrencilerin yaşadığı sorunları anlamak ve anlatmak için İstanbul’daki yurtları arayarak kendimizi “öğrenci” olarak tanıttık. Hem fiyat bilgisi aldık hem de koşulların neler olduğunu sorduk.

TÜRGEV, mülakatla öğrenci seçiyor


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğu yıllarda (1996) kurulmasına öncülük ettiği Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın (TÜRGEV) İstanbul-Fatih ilçesindeki genel merkezini arıyoruz. Öğrenci olduğumuzu, şehir dışından geldiğimizi söylüyoruz. Telefonda görüştüğümüz görevli. Fiyatlarının yıllık olarak 30 bin TL olduğunu söylüyor. Nasıl kayıt yaptırabileceğimizi ve kuralların neler olduğunu sorduğumuzda ise şunları söylüyor:

“Yurt fiyatlarımız 30 bin TL. Sabah ve akşam yemekleri fiyatlar dahil. Akşam saat en geç 21:30’da yurda giriş yapman gerekiyor. Ayrıca öncelikle TÜRGEV’in internet sitesinden başvuru yapman lazım. Sonrasında müdürlerimiz ve müdür yardımcılarımız sizi bir mülakata alıyor. Bu mülakattan geçersen, hem KYK ile anlaşmalı olarak aldığımız burs ve fiyat indiriminden faydalanabiliyorsun.’’

Mülakatın içeriğini sorduğumuzda, bu soruya cevap veremeyeceğini iletiyor bize yetkili. Başörtülü olmadığımızı ve namazlarıma dikkat etmeyen biri olduğumuzu söyleyip, yurda alınmamak için bir engel olup olmadığını soruyoruz:

“Başörtülü olup olmaman mülakatı etkilemez. Ama biz yurtta kalan öğrencilerin vakit namazlarını kılmalarını tavsiye ederiz. Ayrıca aralıklarla sohbet ve buluşma etkinlikleri düzenliyoruz. Bu ekinlikler her zaman dini içerikli değil. Özellikle İslami emirleri yerine getirmekte zorlanan arkadaşlarımızla toplanıp, bu eksiklerini nasıl kapatabileceklerini konuşmaya, anlatmaya çalışıyoruz.”

AGD: “Gençleri uyarmak bizim görevimiz, yeri geldiğinde uyarırız”

Bu sefer, Anadolu Gençlik Vakfı’na bağlı yurtları arıyoruz. Tıpkı TÜRGEV gibi AGD yurtları da, namaz vakitlerine dikkat eden öğrenciler istediklerini söylüyorlar:

“Yurt fiyatlarınız yıllık 35 bin TL. Odalarımız kalabalık değil. Genelde en dikkat ettiğimiz şey, giriş-çıkış saatlerine riayet etmeniz. Uzun bir süre giriş saatlerinizde sorun olursa, ailelerinize haber veriyoruz.”

Bunun dışında yaptığımız toplantılar kimse için zorunlu değil. İsteyen gelir, isteyen gelmez. Bu devirde kimseye zorla bir şey yaptıramazsınız. Ama bu konuda gençleri uyarmak bizim görevimiz. Yeri geldiğinde uyarırız.’’

Özel yurtlarda yıllık ücretler 40-257 bin lira arasında değişiyor

Özel yurt fiyatlarını öğrenmek için İstanbul’da hem Avrupa hem de Anadolu yakasında bulunan on öğrenci yurdunu arıyoruz. Bu yurtlarda kahvaltı ücreti yıllık fiyata dahil. Çoğu yurtta dört ve üzeri kişilik odalarda yer kalmadığını öğreniyoruz. Şişli’de özel bir öğrenci yurdunun tek kişilik odaların yıllık fiyatları 90 bin TL. 4 kişilik odaların fiyatı ise 60 bin TL.

Bazı öğrenci yurtlarının oda fiyatları şöyle:

Kadıköy:

Tek kişilik: 95 bin TL. 

İki kişilik: 60 bin TL. 

Üç kişilik 58 bin TL. 

Altı kişilik 43 bin TL.

Beşiktaş:

Tek kişilik: 120 bin TL. 

Üç kişilik 75 bin TL. 

Ataşehir:

Tek kişilik: 55 bin TL. 

İki kişilik 45 bin TL. 

Üç kişilik 40 bin TL.

Fatih:

Tek kişilik: 80 bin TL. 

İki kişilik 60 bin TL.

Üç kişilik: 50 bin TL.

Beş kişilik 40 bin TL.

Ortaköy:

Üç kişilik: 109 bin 700 TL.

Tek kişilik 257 bin 500 TL.

Hisarüstü:

Üç kişilik 73 bin TL.

Dört kişilik 66 bin TL.

Beş kişilik 48 bin TL.

Beşiktaş:

Tek kişilik 90 bin TL.

İki kişilik 85 bin TL. 

Üç kişilik 65 bin TL.

- Advertisment -