Ana SayfaHaberlerAnalizİZLENİM | “Yürüyüşün gündemi deprem ve seçimdi’’

İZLENİM | “Yürüyüşün gündemi deprem ve seçimdi’’

Kadınlar bu yıl da 8 Mart’ta Feminist Gece Yürüyüşü için İstanbul-Beyoğlu’nda toplandı. Bu yıl gündem Türkiye’nin 11 ilinde ağır yıkıma neden olan deprem ve iki ay sonra yapılması beklenen seçimlerdi.

Her yıl olanlar yine tekrarlandı. 8 Mart’ta Feminist Gece Yürüyüşü’nün yirmi birincisi için toplanan kadınların eylemi Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. İstanbul Valiliği toplanmanın önüne geçmek için Taksim ve Şişhane metro duraklarını iptal etti, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar da polis barikatlarıyla kapatıldı.

Ama yasaklamaya rağmen kadınlar başta Cihangir olmak üzere Beyoğlu’nun arka sokaklarında toplandı. Binlerce kadın sokaklarda Maraş depreminde hayatını kaybeden insanları sloganlarla andı. Bu yılki Feminist Gece Yürüyüşü’nün sloganı da “Öfkeliyiz, yastayız ama isyandayız!”dı.

Kadınlar ablukaya alındı

Basın metninin okunmasının ardından Cihangir’den ayrılmak isteyen kadınları polis ablukaya aldı ve alandan ayrılmalarına izin vermedi. Kalabalığa biber gazı sıkan polis, aralarında haber takibi yapan ANKA muhabiri Gaye Şeyma Can ve Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü’nün de olduğu çok sayıda kadını gözaltına aldı.

Gazete Yolculuk’un bugünkü (9 Mart) haberine göre gözaltına alınan 28 kadından 23’ü serbest bırakılırken içlerinde Buse Söğütlü’nün de olduğu beş kadın adliyeye sevk edildi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP Milletvekilleri Oya Ersoy ve Dilşat Canbaz Kaya eyleme destek verenler arasındaydı.

“Yalnız yürümeyeceksin…”

Kadınların ellerinde taşıdığı dövizlerde dikkat çeken mesajlar vardı. Yürüyüş alanında başörtüsü çıkartmak isteyen kadınların kurduğu Yalnız Yürümeyeceksin Platformu’nun dövizleri özellikle dikkat çekti. Pankartları gören başörtüsünü çıkarmış kadınlar, platformu yıllarca takip ettiklerini, oradaki hikâyelerden güç bulduklarını söyledi.

Hem platformun sahipleri, hem de eskiden başörtülü olan kadınlar dakikalarca birbirlerine sarıldı.

- Advertisment -