Ana SayfaHaberlerGündemAltılı Masa’da 2. tur görüşmeler başlıyor: “Krizler varsa da tam yol ileri”

Altılı Masa’da 2. tur görüşmeler başlıyor: “Krizler varsa da tam yol ileri”

“Kazanacak aday” geriliminden kurtulamayan Altılı Masa’da liderlerin 2. tur görüşmeleri yarın (2 Ekim, Pazar) başlıyor. Altı lider, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğindeki ilk buluşmada “kazanacak aday” gerilimini bir kenara bırakıp, cumhurbaşkanlığı için gösterilecek ortak adayın seçim beyannamesi ve parlamenter sisteme geçişin yol haritası üzerinde çalışmak için uzlaştı. Masanın gündeminde yeni başlıklar da var.

İlk toplantısını yaptığı 12 Şubat’tan beri iktidarın hedefinde olan, dağılıp dağılmayacağına ilişkin sorular bir yana kendi içinde yaşadığı krizlerden bir türlü kurtulamayan Altılı Masa’da liderlerin ikinci tur görüşmelerinde ilk durak CHP Genel Merkezi oluyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 2 Ekim Pazar günü saat 14:00’te İyi Parti, Gelecek, DEVA, Saadet ve Demokrat parti liderlerini ağırlayacağı CHP Genel Merkezi’nde tüm hazırlıklar tamamlandı. CHP kurmayları, masanın klasiği olan yuvarlak oturma biçiminin “eşitlik” vurgusunun yine öne çıkması için süreceğine dikkat çekiyor. Bu mesajla sadece kamuoyu değil masadaki partilerin içleri de hedefleniyor. İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz’ın Altılı Masa’daki partilerin aynı büyüklükte olmadığı, CHP ile İyi Parti’nin masanın iki büyük ortağı olduğu vurgusunun yarattığı rahatsızlığı gidermek için CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, parti genel merkezinde ağırladığı liderlere “eşitlik” mesajını hatırlatması kaçınılmaz.

Bilge Yılmaz rahatsızlığı ve Babacan

Altılı Masa toplantısı öncesinde Bilge Yılmaz’ın sözlerinin “yıkıcı” olduğu değerlendirmelerinin yapıldığı parti kulislerinde, o yıkıcı değerlendirmelerin yeni krizlere yol açmaması için CHP ile İyi Parti liderlerinin özel çaba göstermesi gerektiği çok konuşuldu.

Konuşulanlar arasında Bilge Yılmaz’ın olası iktidar değişikliğinde ekonomi bakanlığını istediği, bu yüzden kabine simülasyonları yapılırken diğer partilerin devre dışı kalmasından yana tavır aldığı da vardı. Ama Kılıçdaroğlu’nun ekonomi yönetimi için kafasındaki isim halen DEVA lideri Ali Babacan. Altılı Masa’nın yeni liderler buluşmaları sürecinde Bilge Yılmaz’ın yarattığı krizlere benzer yeni krizlerin yaşanması da muhtemel. CHP ve İyi Parti kulislerindeki “Daha çok kriz yaşanabilir. Normal. Ama masayı dağıtmak istemeyen Kılıçdaroğlu ile Akşener, bir yandan kendi partileri, bir yandan da masanın geleceği için fedakârlık yapacaklar. Sonucunu göreceğiz” değerlendirmeleri de bunu doğruluyor.  

İkinci turun ilk görüşmesinde kabine pazarlıkları yapılmayacak ama sonrasında liderlerin ikili buluşmalarında bu konu hep gündeme gelecek. Bu yüzden her buluşmada Kılıçdaroğlu’nun özellikle hangi partinin ne istediğini, dahası nasıl bir yönetime talip olduğunu açıkça netleştirmeye çalışacağı belirtiliyor.

“Kazanacak aday” sıkıntısı

Altılı Masa, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı kazanmanın yolunun ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarmaktan geçtiğinin farkındalığıyla hareket etmeye kararlı. Ortak cumhurbaşkanı adayında aranan kriterleri daha önce “Uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletin tamamını kucaklayan, ahlaklı, liyakat sahibi” olarak Altılı Masa bildirilerinde de kayda geçiren liderlerin, İyi Parti lideri Akşener tarafından dillendirilen “kazanacak aday” kriterinin yarattığı gerilimi aşıp aşamayacağı merak konusu.

CHP Genel Merkezi’nde başlayacak ikinci tur görüşmelerde bu gerilimin nasıl aşılacağı üzerinde ilk görüşmede durulmasa bile daha sonraki görüşmelerde elbette durulacak. “Kazanacak aday” olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adayı olarak halen tartışılmasını isteyen Akşener’in bu tavrından vazgeçmesi beklentisinde olan CHP’liler, masanın “doğal adayı” olarak görülen Kılıçdaroğlu’nun, seçim takvimi açıklanana kadar yapılan ya da yapılacak tüm anketleri liderlerle birlikte değerlendireceğini söylüyor.

Bu yüzden Akşener’in “Kılıçdaroğlu kesin aday değil” sözlerinden hiçbir rahatsızlık duymayan CHP kurmayları, yeni süreçte Kılıçdaroğlu’nun ismi dahil hiçbir ismin yıpranmaması için üst düzey çaba içinde olacaklarını dile getiriyor. Bu çabanın İyi Parti’de karşılık bulup bulmayacağını da zaman gösterecek.

“Provokasyona dikkat”

Altılı Masa’nın ana gündemi, ortak cumhurbaşkanı adayının eğitimden sağlığa, ekonomiden yargıya her alanda nasıl bir ülke ve sistem öngördüğünü halka anlatacağı seçim beyannamesinin ana hatlarının belirlenmesi. Bu konuda liderler arasında uzlaşı sağlandı. Partilerin bugüne kadar kamuoyuna duyurdukları eylem planlarının bu çalışmada temel alınması bekleniyor.

Masanın çalışmaya başlayacağı bir diğer konu; parlamenter sisteme geçişin yol haritasının belirlenmesi. Seçilecek cumhurbaşkanı yetkilerini nasıl kullanacak, hangi yetkilerini kullanmayacak, yetkilerini bu süreçte kimlerle paylaşacak sorularının masaya yatırılması planlanıyor.

Bugüne kadar liderlerin önüne gelmiş seçenekli çalışmalar da var. Seçilecek cumhurbaşkanının ya Altılı Masa’daki diğer liderleri ya da masadaki partilerden gelen isimleri cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atayarak yetki paylaşımına gidebileceği üzerinde duruluyor. Cumhurbaşkanının neyi, nasıl yapacağını daha seçilmeden imzasıyla, masaya garanti olarak sunmasında da uzlaşıya varılmış görünüyor.

Altılı Masa’nın yeni bildirisinde yer alması  muhtemel konular arasında Mersin saldırısıyla dozu yükselen provokasyon endişelerine karşı ortak tavır almaya, kamuoyunda sağduyuyu hakim kılmak için birlikte mesajlar vermeye ve yeni yasama döneminde kamuoyunda “sansür yasası” olarak bilinen yeni düzenlemelere karşı iktidara ortak eleştirinin gücünü artırmaya dönük çalışmalar da var.

- Advertisment -