Ana SayfaHaberlerGündemAltılı Masa’da beklenen anlaşma

Altılı Masa’da beklenen anlaşma

Altılı Masa liderleri ortak cumhurbaşkanı adayı ve geçiş sürecinin yol haritası konusunda anlaştı. Liderlerin parti yetkili kurullarını bilgilendirmesinin ardından adayın ismi ve geçiş sürecinin yol haritası 6 Mart günü kamuoyuna resmen açıklanacak. Kulislerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adaylığında anlaşıldığı konuşuluyor.

CHP ile İyi Parti arasında yaşanan “kazanacak aday” geriliminin gölgesi altında Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde toplanan Altılı Masa liderleri, ortak cumhurbaşkanı adayının kim olacağı ve parlamenter sisteme geçiş sürecinde nasıl bir hükümet yapısı oluşturulacağı konularında “ortak bir anlayış”a ulaştı.

5 saatlik mesainin ardından yapılan ve altı liderin imzasını taşıyan ortak mutabakat metninde, altı liderin Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yeniden toplandıktan sonra nihai açıklamanın yapılacağı açıklandı:

“Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

02.03.2023 / Ankara “

Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu ismini masaya getirdi

Siyaset kulislerine yansıyan ilk bilgilere göre Altılı Masa liderlerinin bugünkü toplantısında masada ortak cumhurbaşkanı adayı olarak sadece CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adı üzerinde duruldu.

Kılıçdaroğlu’nun üzerinde uzlaşılabilecek ve ittifakın ortak ilke ve değerlerini tüm topluma yansıtıp, paylaşabilecek aday olabileceği fikrini, ev sahibi olarak Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu masanın gündemine taşıdı. Temel Karamollaoğlu’nun bu fikrine masadaki diğer liderlerin de sıcak baktığı, partilerin yetkili kurullarıyla son değerlendirmelerin yapılması gerektiği görüşünde birleştiği öğrenildi.

Bu ortak anlayışın ardından parti yönetimlerinde 6 Mart öncesi yoğun mesai başladı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu olağanüstü toplanma kararı aldı.

“Kazanacak aday” nitelemesi ile Altılı Masa’nın bir yıllık mesaisinde kimi zaman İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kimi zaman da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın isminin cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmalarında konuşulmasına neden olan İyi Parti lideri Meral Akşener, 4 Mart cumartesi günü partisinin Genel İdare Kurulu’nu toplayacak. Akşener’in o toplantıda partililere “ortak aday için hep birlikte çalışmamız gerekiyor” mesajını vermesi bekleniyor.

Nasıl bir yönetim yapısı?

Altılı Masa liderlerinin “ortak bir anlayış”a vardıkları ikinci konunun da parlamenter sisteme geçişin yol haritası olması dikkat çekiyor.

Bu harita ortak cumhurbaşkanının nasıl bir kabine ile çalışıp Türkiye’yi güçlendirilmiş parlamenter sisteme taşıyacağını göstermesi açısından önemli.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Altılı Masa’daki liderlerin eşit olduğuna vurgu yaparken, İyi Parti lideri Akşener’in kendisinin geçiş sürecinde “daha güçlü ve icracı” bir cumhurbaşkanı yardımcısı olmaktan yana tavır aldığı bilgisi kulislere yansımıştı.

“Eşitlik ilkesi”ne dayalı bir yönetim konusunda ortak anlayış geliştiren liderlerin parti genel kurullarında yapacakları değerlendirmeleri 6 Mart’ta bir kez daha gözden geçirip nihai karara ulaşmaları bekleniyor.

- Advertisment -