Ana SayfaHaberlerAltılı masada yeni iletişim stratejisi: Beşinci buluşma öğle yemeği formatında

Altılı masada yeni iletişim stratejisi: Beşinci buluşma öğle yemeği formatında

Altı muhalefet partisi liderinin 3 Temmuz Pazar günkü buluşması akşam yemeğinden öğle yemeğine alındı. Akşamki buluşmalar sonrası yapılan açıklamaların kamuoyuna geç yansıdığını düşünen liderlerin 3 Temmuz randevusu İyi Parti genel merkezinde saat 14.00’te gerçekleşecek. Buluşmadan cumhurbaşkanlığı adaylığı ya da seçim ittifakı konusunda karar çıkması beklenmese de, siyaset kulislerinde liderlerin bu konuda yeni değerlendirmeler yapabileceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığına İyi Parti’deki temkinli yaklaşım dikkat çekiyor.

Altılı masanın önümüzdeki süreçte yeni bir iletişim stratejisiyle ilerleyeceğinin ilk işareti 3 Temmuz Pazar günü gerçekleşecek siyasi liderler buluşmasının akşam yemeği formatında değil de, öğle yemeği formatında yapılması kararı oldu. Amaç, kamuoyunun gündeminde daha erken bir saatte ve daha etkili biçimde yer almak.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğindeki bir önceki akşam yemeği buluşması 7 saati aşınca altılı masadaki liderlerin ortak açıklamasının kamuoyuna yansıması gece geç saatlere kalmıştı.

Bu durumun altılı masadan çıkan kararların kamuoyunda etkin şekilde değerlendirilmesinin önüne geçtiğini düşünen siyasi parti liderleri 3 Temmuz Pazar günkü buluşma dahil bundan sonraki buluşmaların öğle yemeği saatlerine çekilmesini kararlaştırdı.

3 Temmuz günkü buluşma saat 14:00’te İyi Parti genel merkezinde olacak.

Altılı masanın yeni bir “iletişim stratejisi” oluşturması gerektiğini en çok savunan parti Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi. DEVA Partisi’nde 3 Temmuz buluşması öncesi yapılan değerlendirmelerde altılı masanın seçim güvenliği dahil masanın hayata geçirmeyi planladığı yeni reform çalışmalarının “cumhurbaşkanlığı adaylığı” tartışmasının gerisinde kalmasının önüne geçilmesi gerektiği konuşuldu.

Bu nedenle Ali Babacan’ın 3 Temmuz’daki buluşmada altı partinin ortak bir iletişim stratejisiyle ilerlemesi gerektiğine dönük öneriyi masaya taşıması bekleniyor.

Anayasa ve yasalarda yapılacak değişiklikler

Altılı masanın 3 Temmuz toplantısında anayasada ve yasalarda yapılması öngörülen değişiklikler üzerinde çalışan ortak komisyonun raporunun görüşülmesi planlanıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazıcı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu’ndan oluşan komisyon raporunu tamamladı.

Komisyon üyeleri anayasanın en az 60 maddesinde değişiklik öngördüklerini, bu değişikliklerin birçoğunun güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş çalışmasıyla kamuoyuna duyurulduğunu hatırlatıyor.

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ve İyi Parti

Altılı masanın beşinci buluşmasında cumhurbaşkanı adaylığı ya da seçim ittifakı konularında bir karar çıkması beklenmiyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun buluşma öncesi BirGün Gazetesi’ne verdiği röportajda “Ortak aday olmalı, sembolik isim olmaz. Devleti bilen, egosu önde olmayan” sözleriyle kendisini tarif ettiğine ilişkin değerlendirmeler altılı masanın gündeminde olacak.

Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığı konusunda İyi Parti kulislerindeki “İsim konuşmayalım. İlkeler üzerinden ilerlemeye kararlıyız” şeklindeki temkinli yaklaşım dikkat çekiyor. Özellikle İyi Parti lideri Meral Akşener’in bu konudaki görüşlerini öğrenmek isteyen Kılıçdaroğlu’nun liderlerden gelecek değerlendirmeler ışığında önümüzdeki süreçte cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin yeni açıklamalar yapması da bekleniyor.

- Advertisment -