Ana SayfaANALİZLERANALİZ - Açık ve Net: “Bir saniye, geleceğiz, sabırlı olun, bu soruya...

ANALİZ – Açık ve Net: “Bir saniye, geleceğiz, sabırlı olun, bu soruya da cevap vereceğim”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Habertürk TV’deki programı 2 saat 38 dakika sürdü. Programın başında moderatör sözü “Neler oluyor” diyerek Soylu’ya bıraktı. Programın ilk sorusunu 30 dakika aralıksız konuşan Soylu gazetecilere sordu: “Özel Harp Dairesi ne zaman kuruldu?” Soylu’ya gazeteciler ise ilk soruyu ancak programının 36. dakikasında sorabildi. Soru soran dört gazeteci program boyu toplamda 8 dakika konuşabildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sedat Peker’in yayınlarındaki iddialara cevap vermek ve gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlamak için dün Habertürk TV’de canlı yayına katıldı. Kübra Par’ın moderatörlüğündeki programda, gazeteciler Veyis Ateş, Mehmet Akif Ersoy, Merdan Yanardağ ve İsmail Saymaz da yer aldı.

İlk soru: Neler oluyor?

Programın moderatörü Kübra Par, yayını “Tüm Türkiye bu programı bekliyor, telefonlarımıza mesajlar yağdı, çünkü sizin söyleyecekleriniz ve gazeteciler olarak nasıl bir sınav vereceğimiz merak ediliyor. Adalet, hakkaniyet ve şeffaflık ile yayın yapmak istiyoruz” diyerek açtı. Veyis Ateş de Soylu açıklamalarına başlamadan önce, ‘Onu soracak mısınız, bunu soracak mısınız deniyor. Biz bugün size herşeyi sormak istiyoruz. Kamuoyunu rahatlatalım, biz size bugün her şeyi soracağız’ dedi.

Ardından moderatör Par, Soylu’ya “Neler oluyor” diye sordu.

Programın ilk sorusu Süleyman Soylu’dan geldi

Bakan Soylu, programın 30. dakikasına kadar gazetecilerin konuyu Sedat Peker’e getirmeye çalışmalarına müsaade etmeden konuşmasını sürdürdü.

Programdaki ilk soruyu da 30. dakikada Süleyman Soylu gazetecilere yöneltti: “Özel Harp Dairesi ne zaman kuruldu, parasını kim verdi?”

Gazetecilerin bu soruya cevap vermeye çalıştıkları kısımda da Kübra Par araya girmeye çalışırken Soylu yine hazırladığı konuşmayı yaptı.

Bu arada beraberinde getirdiği görüntülerin ekrana yansıtılmasını istedi, Kübra Par, bunun doğru olmayacağını söyleyerek Soylu’dan yanındaki kartonetleri göstermesini istedi.

İkinci soru da bakandan

Soylu’nun “Özel Harp Dairesi ne zaman kuruldu, parasını kim verdi?” sorusunu doğru bir biçimde yanıtlayan gazeteciler bundan bir dakika sonra gelen bir başka soru karşısında aynı başarıyı gösteremedi:

“Size bir soru soracağım: Erhan Tuncel’le Sedat Peker’i biraraya kim getirir? Kim ortak yapar? Bu sorunun cevabını bana verin…”

Gazeteciler sorunun cevabını bilmiyordu, fakat bunu fırsat bilerek İçişleri Bakanı’nın uzun tiradı arasına girerek soru sorma hamlelerini biraz daha kararlı biçimde tekrarladılar. Ne var ki Bakan hâlâ gazetecilerin soru sorma zamanının gelmediğini düşünüyordu:

Bakanın Erhan Tuncel sorusu biter bitmez:

İsmail Saymaz: “Bi soru sorabilir miyim?”

Merdan Yanardağ: “Fakat bizim size soru sormamız lazım…”

Soylu: “Erhan Tuncel kim? Peki Erhan Tuncel’i Sedat Peker’e kim emanet eder de…”

Mehmet Akif Ersoy: “O Sedat Peker Türkiye’de yıllarca nasıl gezdi?”

Veyis Ateş: “Ama…”

Soylu: Bi saniye, bi şey söylüyorum ben, Erhan Tuncel Hrant Dink cinayetinin azmettiricilerinden biri olarak görülmüyor mu? Kim emanet eder? Hangi sistem emanet eder? Hangi anlayış emanet eder?”

İsmail Saymaz: “Tamam ama sayın bakan, şöyle bir durum yok mu? Eğer izin verirseniz…”

Soylu: “Peki başka bi şey daha söyleyeyim…”

İsmail Saymaz: “Bi soru sorabilir miyim?”

Soylu: “Derdimi anlatayım, siz sorularınızı soracaksınız…”

İsmail Saymaz: “Peki…”

Kübra Par: Sayın Bakan çok soru var

Süleyman Soylu’nun konuşmasının 36. dakikasında, moderatör Kübra Par, “Sayın Bakan uzun süredir sizi dinliyoruz, çok soru var. Bunları tane tane soralım. Yoksa insanlar sizin hakkınızda şöyle düşünebilir, ‘Süleyman Soylu’nun hakkında çeşitli iddialar o onları yanıtlamak yerine Türkiye’ye operasyon çekiliyor’ diyor diyebilirler. Dolayısıyla siz müsade edin biz bu iddiaları soralım” dedi.

Veyis Ateş: “Neden özne sizsiniz? Neden siz seçildiniz? Kendinizi yalnız hissediyor musunuz?”

Süleyman Soylu’ya gazeteciler arasındandan ilk soru 36. dakikada Veyis Ateş’ten geldi. Ateş’in ilk sorusu da “Neden özne sizsiniz? Neden siz seçildiniz? Kendinizi yalnız hissediyor musunuz?” oldu.

‘Sorularınızı yazın hepsini yanıtlayacağım’

Bakan Soylu, konuşması sırasında gazetecilerin soru yöneltmeye çalıştığı anlarda sık sık “Birazdan oraya geleceğiz”, “Bir saniye”, “geleceğiz sabırlı olun”, “bu soruya da cevap vereceğim” gibi cevaplar verdi.

Program boyunca Veyis Ateş: 1 dk 14 saniye, Merdan Yanardağ: 2 dk 38 saniye,  İsmail Saymaz: 3 dk 17 saniye ve Mehmet Akif Ersoy 54 saniye konuşabildi.

Merdan Yanardağ: “Böyle yapacağı ihtimal dahilindeydi”

Merdan Yanardağ, programı şöyle değerlendirdi: “Habertürk’ten çıktık… Programın yönetimi ve kurgusu kötüydü. Sorularımı ısrarla sordum… sorduk… Ancak, Soylu genellikle yanıt vermedi… Başka alanlara kaydı… Sorularımız bakidir. Böyle yapacağı ihtimal dahilindeydi. Göze aldık.”

İsmail Saymaz: “En iyi soru en kısa sorudur”

Cüneyt Özdemir’in Youtube kanalı üzerinden yaptığı yayına katılan İsmail Saymaz ise Habertürk TV’deki program ile ilgili olarak, “Biz televizyon tartışmacısı değiliz. O bakımdan 3 dakika olarak görüp az demek yanlış olur. Soru teknik olarak kısa olur. En iyi soru en kısa sorudur. Biz soru soracaktık, yorumcu olsaydık haklı olurlardı” dedi.

Mehmet Akif Ersoy ironik yorumları hesabından paylaştı

Dünkü programda en az konuşan Mehmet Akif Ersoy, sosyal medyada kendisiyle ilgili yapılan ironik yorumları Instagram hesabından paylaştı.

Soylu TRT Haber’de de aynı tavrı sergilemişti

Süleyman Soylu, TRT Haber’de çıktığı yayında da benzer tavırları sergilemiş, gazetecilerin soru sorma girişimlerini “Ona geleceğim”, “Müsade edin”, “İzin verirseniz” gibi cümlelerle kesmişti.

- Advertisment -