Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Afyon krizinin kronolojisi: Burcu Köksal’dan üç dakika sonra kürsüye Özgür...

ANALİZ | Afyon krizinin kronolojisi: Burcu Köksal’dan üç dakika sonra kürsüye Özgür Özel çıktı, Köksal’ı övdü, “sürç-i lisan” açıklamasını Uşak’ta yaptı

Hem AK Parti hem de MHP aday çıkardığı için Afyon’da yarışta iddialı hale gelen CHP’nin Afyon adayı Burcu Köksal, rakiplerinden gelen DEM ile işbirliği eleştirilerine bir aydır benzer cevaplar veriyordu. “Belediye’nin kapıları DEM Parti hariç bütün partilere açık olacak” cümlesini ise Özgür Özel’in de katıldığı mitingde söyledi. Köksal’dan üç dakika sonra kürsüye Özel çıktı, Köksal’ı “Atatürk’ün kızı” diye övdü. DEM açıklamasından hiç bahsetmedi. Video sosyal medyada dolaşıp, tepkiler artınca Özgür Özel Afyon’dan saatler sonra gittiği Uşak’ta “Sürç-i lisan oldu. Burcu Başkan, ‘Aman başkan sen düzelt’ dedi” açıklamasını yaptı. Ama Köksal saatler sonra sözlerini tekrarlayarak genel başkanını yalanladı.

CHP Afyon Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın, CHP lideri Özgür Özel’in de katıldığı Seçim Koordinasyon Merkezi açılış konuşmasındaki “Seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi’nin kapıları DEM Parti hariç bütün siyasi partilere açık olacak” çıkışı, CHP çevrelerinde tartışma başlattı.

Özel, Afyon’da DEM Parti cümlesini es geçti

Özgür Özel, Köksal’ın bu sözleri sarf etmesinden yalnızca üç dakika sonra adının anons edilmesi üzerine konuşma yapmak için otobüsün içinden üzerinde kurulan platforma çıktı.

Bu konuşmasında Köksal’ın DEM Parti cümlesinden bahsetmeyen Özel, “Atatürk’ün kızı, sizin evladınız, benim grup başkanvekilim Burcu Köksal” diye takdim ettiği Köksal’ın elini kaldırarak şunları söyledi:

“ 44 yaşında bir kadın, Atatürk’ün kızı, Afyon’un kızı, sizin evladınız, benim Grup Başkanvekilim Burcu Köksal. Ondan, Afyon’daki rakipleri çekiniyor ama Meclis’teki AK Parti, MHP milletvekilleri Burcu’yu destekliyorlar çünkü Burcu, Meclis kürsüsüne çıkınca o kürsüyü onlara dar ediyor.”

Özel, kürsüye 3 dakika sonra çıktı, açıklamayı 3 saat sonra yaptı: “Sürçülisan oldu. Burcu Başkan, ‘Aman başkan sen düzelt’ dedi”

Ancak Köksal’ın cümlesi haberlerde geniş yer aldı ve sosyal medyada gündem oldu.

Özel, üç saat sonra Afyon’dan sonraki durağı olan Uşak’taki mitingin sonunda, Köksal’ın kamuoyunun gündemi olan sözüne değinerek şöyle bir açıklama yaptı:

“Afyon’dan geldim. Burcu Başkan’dan selam getirdim. Afyon’da konuşurken, belediyenin kapılarını ardına kadar açacağız diye söylerken orada bir küçük sürçülisan oldu. Aman başkanım sen düzelt dedi. Afyon Belediyesi’nin de Uşak Belediyesi’nin de seçildikten sonra kapıları tüm siyasi partilere, tüm Uşaklılara, tüm Afyonlulara açıktır.”

Köksal, “Belediye kapıları DEM Parti hariç bütün partilere açık olacak” dediği anların videosunu paylaştı

Özel’in yaklaşık 18.00 gibi yaptığı açıklamadan sonra bir süre sessiz kalan Köksal, mitingde “Seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi’nin kapıları DEM Parti hariç bütün siyasi partilere açık olacak” sözlerini sarf ettiği anları gösteren 14 saniyelik bir videoyu saat 21.45’te X hesabından şu mesajla paylaştı:

“AKP, “Mevcut işçileri çıkaracak PKK’lıları işe alacak” diyor, “Belediye’yi DEM’lilerle yönetecek” diyor, “Gizli kapılar ardında DEM’lilerle görüşüyor” diyor. Açık ve net Afyonkarahisar’ı DEM’lilerle ve HÜDA PAR’lılarla yönetmeyeceğim. Net…”

CHP’den art arda açıklamalar

Köksal’ın çıkışının ardından CHP’den bugün ardı ardına açıklamalar geldi. CHP çevrelerinde, DEM Parti tabanıyla olabilecek bir sürtüşmenin en çok etkileyeceği isim olması hasebiyle konunun birincil muhatabı olarak görülen İmamoğlu, isim vermeden sert bir açıklama yaparak, “’Belediye başkanı olursam şu partilileri belediyeye almam’ diyen kendine ya başka iş bulacak ya başka parti bulacak” dedi.

Özgür Özel ise “Dünden beri yeni bir ihtiyaç ortaya çıktı. CHP’li belediyeler kişilerin hangi siyasi görüşe bağlı olduklarına bakılmaksızın herkese eşit hizmet sunacaklarına ve belediyelerin kapılarını herkese tam olarak ardına kadar açacaklarına söz verecekler” diye konuştu.

CHP Genel Merkezi’nin X hesabından yazılı açıklama yapılırken CHP Medya ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut da siyasi tansiyonu düşürmeyi hedefleyen bir açıklama yaptı.

“İmamoğlu’na komplo kurdu” iddiası

Geri adım atmayan ve genel başkanı Özel’i de yalancı durumuna düşüren Köksal’a sosyal medyada CHP destekçilerinden, “Afyon’u kazanma şansı olmadığı gibi İBB sonuçlarını da olumsuz yönde etkiledi” tepkileri geldi.

Hatta son CHP Büyük Kongresi’nde İmamoğlu ile Özel’in başını çektiği değişimcilere karşı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Köksal’ın İmamoğlu’nu zora sokmak için “operasyon çektiği” iddia edildi.

Afyon Belediyesi seçimlerinde milliyetçilik yarışı

Peki, gerçekten Köksal’ın bu sözleri söylemesinin ardından Afyon seçimleri dışında bir saik olabilir mi?

Önceki seçimlerdeki sonuçlara bakıldığında CHP’nin belediye kazanması zor görünen Afyon’da Köksal’ın tek umudu sağ parti ve adayların oylarının bölünmesi ihtimali.

AK Parti ile MHP’nin de ayrı adaylarla girdiği Afyon’da Yeniden Refah, İYİ Parti, Zafer Partisi’nin de adayları var.

Bu da Afyon’daki belediye seçimlerinin, Türkiye ortalamasının üzerinde bir milliyetçilik yarışına dönmesine neden oldu.

Köksal’ın yereldeki rakibi AK Partili siyasetçiler, adaylığının açıklanmasından bu yana kendisini partisi üzerinden DEM Parti’yle ilişkili gösteren çıkışlar yapıyor.

Sağ oyların çok yüksek olduğu Afyon’da CHP’nin adayı olan Köksal da yerel medyada milliyetçi tonu yüksek açıklamalar yapıyor:

“Sahte milliyetçiler bizim milliyetçiliğimizi anlayamazlar. Biz vatanseverlik mücadelesini meclis kürsüsünden her fırsatta verdik.”

“Türk’üm, doğruyum, çalışkanım demenin, yurdunu ve milletini sevmenin, andımızı sevmenin neyi rahatsız etti de kaldırdınız? Ben bu haykırışı Meclis kürsüsünden de yaptım. Çakma milliyetçiler bizim içimizdeki vatan sevgisini anlayamazlar.”

Yani Köksal, Afyon’da kampanyanın başından beri  milliyetçi bir dil kullanıyor. Kendisine milliyetçi bir tutumla yüklenen Cumhur İttifakı siyasetçileriyle polemiklerinde Köksal’ın en çok yaptığı vurgu “sahte milliyetçiler”; en çok öne çıkarttığı konu ise -son yıllarda genel olarak muhalefetin milliyetçilik polemiği olduğunda iktidara karşı birinci sıra argümanı olan- sığınmacılar.

Köksal, sosyal medya hesaplarından da Cumhur İttifakı siyasetçileriyle “gerçek milliyetçilik” vurgulu polemikler yapan ve seçimi kazanması halinde sığınmacıların gönderileceğini duyuran videolar paylaşıyor.

Köksal’ın bu tutumu ulaşmak istediği kitleden karşılık da görüyor. Geçen seneki genel seçimlerde Zafer Partisi 1’inci sıra milletvekili adayı olan Elif Kasap Öztürk, partisinden istifa ederek Burcu Köksal’ı desteklediğini duyurdu.

Köksal’ın tek umudu: Sağda parçalanma

14 Mayıs 2023’teki Genel Seçim’inde Afyon Merkez’de; AK Parti 85 bin 671 oyla yüzde 42.92, CHP ise 34 bin 993 oyla yüzde 17.53 oy oranına ulaştı. MHP yüzde 16.26, İYİ Parti 13.42, YRP yüzde 3.87, Zafer Partisi yüzde 2.78 oranında oy aldı.

Afyon’da 2019 yerel seçimlerinde de AK Parti 54.712 oyla yüzde 42,96’ya ulaşmıştı. CHP’nin aday çıkartmayarak desteklediği İYİ Parti ise 50.562 oyla yüzde 39,70 oy oranına ulaşmıştı.

AK Parti, MHP, İYİ Parti, YRP, Zafer Partisi’nin ayrı adaylar gösterdiği Afyon’da; Köksal’ın İYİ Parti’den oy çalması ve seçime iddialı adaylarla giren YRP ve Zafer Partisi’nin de AK Parti ile MHP’yi eritmeleri halinde CHP’nin şansının olabileceği değerlendiriliyor.

DEM Parti’nin Afyon’daki etkisi gücünün önünde: 635 oy, yüzde 0,32

Afyon’daki siyasi polemiğin merkezinde yer alan DEM Parti’nin ilde, “etkisi gücünün ötesinde” diye tanımlanabilecek bir pozisyonu var. Yeşil Sol Parti adıyla girdiği 14 Mayıs seçimlerinde Afyon’da 635 oy aldı ve yüzde 0,32 oy oranına ulaştı.

Bu da İstanbul’da oy oranının çokluğuyla kazananı belirleyebilecek, tartışmaların merkezindeki kilit aktör olan DEM Parti’yi; Afyon’da ise oy oranının yokluğuyla kaybedeni belirleyebilecek tartışmaların merkezindeki kilit aktör konumuna getiren bir tablo ortaya çıkarıyor.

- Advertisment -