AK Parti MKYK listesinde ilk dikkat çeken, herkese bir koltuk prensibi. Erdoğan, MKYK’nın üye sayısını 50’den 75’e artırmakla kalmadı artık herkesin parti yönetimi, Meclis yönetimi veya zaten yasal zorunluluk nedeniyle kabinede tek bir pozisyonu olacak.
Erdoğan, böylece daha fazla insana koltuk vererek ve daha az insanı küstürerek partiye bağlılıklarını sağlamaya çalışmış.
O yüzden AK Parti’nin 50 kişiden oluşan mevcut MKYK listesinin dışında kalan 22 kişinin hepsi için tasfiye edildi denemez.
Liste dışı kalanlardan Lütfi Elvan, zaten Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilmişti. Cevdet Yılmaz ise Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na seçilmişti.
Liste dışı kalan Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti’nin yeni Meclis grup başkanvekili oldu.
MKYK listesinden çıkan milletvekilleri İffet Polat ve Zehra Taşkesenoğlu Merkez Disiplin Kurulu üyeliğine kaydırıldı.
Herhangi bir göreve getirilmeden liste dışında kalan isimler şöyle:
İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, İstanbul Milletvekili Erol Kaya, İstanbul Milletvekili Eyüp Özsoy, Aydın Milletvekili Metin Yavuz, İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, İzmir Milletvekili Mahmut Atila Kaya, Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Mehmet Akif Kalaycı, Tuğba Işık Ercan, Vildan Polat, Gökçen Özdoğan Enç, Hatice Kübra, Öztürk Gökkaya, Harun Karacan ve Hatice Merve Tatar.
Henüz herhangi bir görev verilmeyen dört isim dikkat çekiyor.
Bu isimlerden en dikkat çekici olanı aynı zamanda Meclis grup başkanvekili de olan, MYK üyesi Mehmet Muş. Artık ne MKYK’da ne de grup başkanvekili. Bu da Berat Albayrak’ın sağ kolu olarak bilinen ekonomist Muş’un bakan olabileceği ihtimalini akla getiriyor.
Dün Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından birinin attığı şu tweet de belki erken bir kutlama.
MKYK’ya girememiş ve henüz bir pozisyonu olmayan şu üç isim de bakanlık tahminlerinde akıllarda tutulmalı:
Binali Yıldırım’ın sağ kolu olarak bilinen eski Ulaştırma Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Erdoğan’la İstanbul Belediyesi’nden bu yana birlikte çalışan, uzun süre Pendik Belediye Başkanlığı yapmış ve son görevi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olan Erol Kaya ve 1992’de Erdoğan İstanbul İl Başkanı olduğunda il Sekreteri ve 1995’te Belediye Başkanı olduğunda Refah Partisi İl başkanı olan uzun süre partinin genel başkan yardımcılıkları koltuklarında oturan Mustafa Ataş.
Her ne kadar yeni bakanlar için milletvekili istifa ettirilmeyeceği söylense de bu dört isimden birini bakan olarak görürsek şaşırmayalım.
AK Parti MKYK’ya giren yeni 47 isimden çoğunu zaten tanıyoruz.
En son iki kez aday olduğu İstanbul Belediye Başkanlığı’nı kaybeden eski Genel Başkan, Başbakan, Meclis Başkanı Binalı Yıldırım, uzun süre olması beklenen Cumhurbaşkanı yardımcılığı yerine partide Erdoğan’ın iki eş başkanvekilinden biri oldu. Diğeri Numan Kurtulmuş.
AK Parti’nin Meclis performansıyla epey tartışmalara neden olan grup başkanvekili Özlem Zengin de artık partinin Halkla İlişkiler ve Sivil Toplum’dan sorumlu başkanı. Yani bir nevi kızak bir göreve çekildi.
MKYK’ya giren yeni isimlerden bazıları partinin eski isimleri: Partinin kurucularından gazeteci Ayşe Böhürler, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimi kaybeden eski Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, milletvekilleri Resul Kurt, Haluk İpek, Kasım Gülpınar, Şamil Tayyar gibi.
Listede yer almayan eski isimlerden en önemlisi ise tabii Berat Albayrak. Bu, onun kabineye gireceği dedikodularına neden oldu. Naci Ağbal’ın görevden alınması, Yiğit Bulut’un televizyonlara dönmesi Albayrak’ın yeniden ekonominin başına geçeceğine ya da Erdoğan’ın oradaki icraatını daha fazla övdüğü Enerji Bakanlığı’na geri döneceğine yoruldu. Kulislere göreyse babası Sadık Albayrak’ın katıldığı kongreye bile gelmeyen Albayrak bakan olmak istemiyor.
Ama Albayrak’ın kendisi olmasa da ona çok yakın iki isim parti yönetimine girdi: İstanbul seçimlerinin iptalindeki performansıyla akıllara kazınan eski İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ve Albayrak’ın avukatı İsa Sinan Göktaş.
Göktaş, istifasının ardından kayıp 130 milyar dolar iddialarıyla ilgili Berat Albayrak adına açıklama yapan avukattı.
MKYK’ya giren eski AK Partililerden biri, Twitter performansıyla dikkat çeken eski İstanbul İl başkanı ve milletvekili Metin Külünk.
Külünk, en son İstanbul Sözleşmesi’nin amacının “Satanizmin Büyük Anadolu Topraklarında insanımızı insansızlaştırmak ve böylece Satanizmin önünde küresel ölçekte hayır diyecek engel bırakmamak, Satanizmin emrinde Anadolu’yu tekrar Anatolia yapmak” olduğunu iddia etmişti.
Yine Twitter ve televizyonlardaki performansıyla parti MKYK’sına giren bir başka isim de Mücahit Birinci. Birinci, geçen aylarda vefat eden tarihçi Yavuz Bahadıroğlu’nun oğlu.
2012’de ölen ünlü şair Abdurrahim Karakoç’un oğlu Türk İslam Karakoç da AK Parti MKYK’ya giren yeni isimlerden biri oldu. Karakoç, daha önce BBP’de siyaset yapmıştı.
Rizeli, MTTB’nin ilk başkanlarından, eski Demokrat Partili Milli Eğitim Bakanı, darbenin ardından Kayseri Cezaevi’nde hastalanarak hayatını kaybeden Tevfik İleri’nin torunu Ömer İleri, siyasete hızlı başlayarak MKYK’dan sonra MYK’ya seçildi ve AK Parti’nin yeni kurulan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığına yani Genel Başkan Yardımcılığına getirildi.
MKYK listesinde uzun süredir AK Parti’den uzak olan Kürt siyasetçiler de dikkat çekiyor.
Bunlardan en sürprizi, partisiyle ilgili eleştirel görüşleri bilinen eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt. Kurt, sosyal medyada başkanlık sistemini eleştirmiş, Diyarbakır’da parti kurma çalışmaları yapan Davutoğlu’nun düzenlediği iftara katılmıştı.
Eski Van milletvekili Burhan Kayatürk, Diyarbakır’dan Alaattin Parlak, Şeyh Said ailesinden gelen Abdürrahim Fırat listede göze çarpan Kürt siyasetçiler.
MKYK’ya giren Arap kökenli eski Mardin Milletvekili hukuk profesörü Cüneyt Yüksel, Türkiye’nin AİHM yargıcı Saadet Yüksel’in de kardeşi. Mardin’den eski milletvekili Orhan Miroğlu da MKYK listesindeki yerini korudu.
Şenyaşar Ailesi’nin haftalardır Suruç Adliyesi önünde hukuk mücadelesi verdiği, 2018 genel seçimlerinde dört kişinin öldüğü olaylarda suçlamaların merkezinde olan AK Parti Şanlıurfa milletvekili İbrahim Halil Yıldız da MKYK’daki yerini koruyan isimlerden.
“Politik uzay zaman Erdoğan tarafından büküldü” gibi ilginç açıklamalarıyla bilinen, yine televizyon tartışmalarının tanıdık yüzü, eski MGV İstanbul başkanı ve eski MGV’lilerin kurduğu Cihannüma Derneği’nin kurucusu araştırmacı Mustafa Şen de AK Parti yönetimine hızlı bir giriş yaptı, MKYK’dan MYK üyeliğine ve AR-GE’den sorumlu başkanlığa seçildi.
AK Parti MKYK’da daha önce siyasette adı hiç duyulmamış bazı isimler de var.
Alevi Dernekleri Federasyonu sözcüsü ve Erikli Baba Kültür Derneği Başkanı Metin Tarhan, AK Parti‘de parti yönetimine giren ilk Alevi.
İstanbul Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji doktoru olarak çalışan Sevan Sıvacıoğlu da geçen yaz vefat eden Markar Esayan’dan sonra AK Parti MKYK’ya giren ikinci Ermeni oldu.
Eski Ensar Vakfı başkanı ve THY Yönetim Kurulu üyesi İsmail Cenk Dilberoğlu, MKYK’daki yeni isimlerden biri.
Listenin en ilginç isimlerinden biri 2006 yılında Türkiye güzeli seçilen, bir süre modellik yaptıktan sonra evlenip Aydın’a yerleşen ve akarkayıt istasyonları işleten, AK Parti Aydın Kadın Kolları başkanı Seda Sarıbaş.
Bir başka ilginç isim Sunay Karamık, eski KADER (Kadın Adayları Destekleme Derneği) başkanı. AK Parti’de İstanbul il başkan yardımcılığı da yapan Karamık, 2015 yılında Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda kendisini “Tabii ki feministim, kurucu Başkanımız Şirin Tekeli benim manevi annem gibiydi” diye anlatmıştı. Karamık, Aydın Çıldır Havalimanı ve Turkish Airlines Flight Academy Genel Müdürü’ydü.