Ana SayfaANALİZLERANALİZ | CHP’de vitrin “İmamoğlu dengesi”yle değişti

ANALİZ | CHP’de vitrin “İmamoğlu dengesi”yle değişti

Hem parlamento hem de cumhurbaşkanlığı seçim yenilgilerinin yarattığı rahatsızlıktan kurtulmaya çalışan CHP’de hem meclis grup yönetimi hem de CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun A takımı olarak bilinen MYK’da kapsamlı değişiklikler oldu. Bu değişiklikler öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu ile sık sık görüşen CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu’nun beklentilerine uygun hareket ettiği görüldü. CHP kurmayları, Kılıçdaroğlu’nun yerel seçime kadar partinin başında durmak istediğini söylüyor. Ancak çoğu CHP kurmayı, “Kurultay beklentisi parti tabanında çok yüksek, genel başkanımız Kılıçdaroğlu kurultayı yerel seçim öncesinde yapmak isteyebilir" değerlendirmesi de yapıyor.

Partisinin önce Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) ardından Parti Meclisi’ni (PM) toplayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçim yenilgisinin nedenleri ve parti örgütü ile tabanının beklentilerine ilişkin değerlendirmeleri aldıktan sonra hem partisinin meclis grup yönetiminde hem de MYK’da kapsamlı değişikliğe gitti.

Kılıçdaroğlu parti yönetimiyle yaptığı toplantılar öncesinde CHP’de liderden, örgüte büyük değişim isteyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile sık sık yüzyüze görüşmeler yaptı.

İmamoğlu’nun bu görüşmelerde parti yönetiminde değişiklik istediği mesajı verirken Kılıçdaroğlu’na belli isimler de ilettiği CHP kulislerinde gündem oldu. Hem CHP meclis grup yönetimi hem de yeni MYK’da değişiklikler kamuoyuna duyurulduğunda ise Kılıçdaroğlu’nun “İmamoğlu’nun beklentileriyle uyumlu” değişikliklere gittiği gözlemlendi.

Gökhan Günaydın CHP meclis grubu yönetiminde

Hafta sonu kapalı toplantı yapan CHP meclis grubunda, yeni grup yönetimi için seçim yapıldı. Seçimden önce grup başkanvekili olan Özgür Özel, grup başkanı seçilirken, grup başkanvekilliklerine Mersin milletvekili Ali Mahir Başarır, Afyonkarahisar milletvekili Burcu Köksal ve İstanbul milletvekili Gökhan Günaydın seçildi. CHP’nin meclis de başkanvekili Denizli milletvekili Gülizar Biçer Karaca oldu.

Gökhan Günaydın, Ekrem İmamoğlu’na yakınlığıyla bilinen bir isim. 2010’da CHP’de yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan Günaydın’nın, Kılıçdaroğlu’na muhalefet eden isimler arasındaydı. Günaydın, İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmasının ardından İmamoğlu’nun yardımcısı olmuştu.

Yeni MYK’da Salıcı, Erkek ve Seyit Torun’un yokluğu

Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu arasındaki ikili görüşmelerde İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’ndan örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Seyit Torun’u değiştirmesini istediği bilgisi kulislere yansımıştı.

Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’yı açıkladığında her iki ismin de listede olmaması dikkat çekti.

Önceki MYK 17 kişiyken, yeni MYK 15 kişiden oluştu.

Kılıçdaroğlu’nun bir yandan kendisine yakın isimleri korurken, yeni MYK’da İmamoğu’nun beklentilerine de uygun hareket ettiği gözlemlendi.

Kılıçdaroğlu parti örgütü, örgüt yönetimlerini Oğuz Kaan Salıcı’dan alıp, kendisine bağladı. Kılıçdaroğlu’nun bu hamlesinde parti kurultayını yerel seçim sonrasına taşıma isteğinde ısrar etmesinin rol oynadığı bilgisi CHP kulislerine yansıdı.

Yeni MYK’ya; beklendiği gibi Seyit Torun girmedi. Seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Muharrem Erkek’in yerini koruyup korumayacağı tartışma konusu oldu ancak onun da yeni MYK’ya girmemesinde İmamoğlu’nun etkili olduğu konuşuluyor. Yeni MYK’da onun yerine Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen Zeynel Emre yer aldı.

Ahmet Akın, Bülent Kuşoğlu, Lale Karabıyık, Faik Öztrak ve Devrim Barış Çelik MYK’daki yerini koruyan isimler oldu.

Ahmet Akın; Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığını kazanması ihtimalinde adı enerji bakanlığı için geçen isimdi. Kılıçdaroğlu’nun yeni dönemde onu Balıkesir belediye başkanlığına aday göstermesi bekleniyor.

Lale Karabıyık; partinin eğitim ve sosyal politikalarından sorumlu genel başkan yardımcılığını yapmış bir isim. 2015’ten beri vekildi ancak yeni dönemde vekil değil. CHP’nin yeni MYK’sında işveren örgütlerinden sorumlu olacak.

Aylin Yaman, CHP’nin yeni vekillerinden. Doktor kimliğiyle öne çıkan bir isim, sosyal politikalardan sorumlu olarak MYK’ya yeni giren isimlerden oldu.

CHP’nin yeni MYK’sına giren isimlerden Yunus Emre, CHP’nin eski gençlik kolları başkanlığındaki çalışmalarıyla hatırlanıyor. Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyası sırasında yurtdışı gezilerinde hep yanındaydı. Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu’ndan sorumlu genel başkan yardımcısı olacak.

Partinin genel sekreteri Selin Sayek Böke, yeni dönemde görev almak istemediğini daha önce Kılıçdaroğlu ile paylaşmıştı. Partinin yeni dönemdeki genel sekreteri CHP kadın kollarındaki çalışmalarıyla tanınan Neslihan Hancıoğlu oldu. Partinin yeni MYK’sında sözcülük görevi yine Faik Öztrak’a verildi.

Yeni genel başkanlık: Sosyal medya yönetimi

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı kampanyasında doğrudan rol üstlenen Eren Erdem’in yeni MYK’ya sosyal medya yönetiminden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak girmesi kimilerine sürpriz olsa da, Eren Erdem Kılıçdaroğlu’nun uzun süredir yanında yer almasını istediği bir isimdi. Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’dan hiç kıpırdatmak istemediği isim Bülent Kuşoğlu’ydu ki, o da MYK’daki yerini koruyabilen sayılı isimlerden oldu.

Yeni MYK’da en büyük değişikliğin tanıtım ve halkla ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığının partinin en genç vekilleri arasında gösterilen Bartın milletvekili Aysu Bankoğlu’na verilmesi olduğuna dair parti kulislerindeki yorumlar dikkat çekiyor. Bankoğlu hem Kılıçdaroğlu’na hem de partinin genç ve yenilikçi yüzü olarak İmamoğlu’na da yakın isimler arasında gösteriliyor.

Kılıçdaroğlu ne zamana kadar partinin başında?

Yeni MYK’da kapsamlı değişikliğe gitse de CHP’de asıl gündem; Kılıçdaroğlu’nun ne zamana kadar partinin başında kalacağı, yeni genel başkanın kim olacağı, kurultayın ne zaman toplanacağı soruları üzerinde gelişiyor. İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na “CHP’de değişimin öncülüğünü yapmaya hazırım. Yerel seçimden önce kurultaya gidilmeli” mesajını ilettiğini anlatan CHP kurmayları, Kılıçdaroğlu’nun ise yerel seçime kadar partinin başında durmakta ısrar ettiğini söylüyor.

Yeni kurultay süreci için hem MYK’da hem parti meclisinde takvim başlatılmış olsa da, Kılıçdaroğlu’nun bu süreçte sadece ilçe ve il kongrelerini tamamlayıp, büyük kurultayı yerel seçime bırakması mümkün. Ancak çoğu CHP kurmayının, “Kurultay beklentisi parti tabanında çok yüksek, genel başkanımız Kılıçdaroğlu kurultayı yerel seçim öncesinde yapmak isteyebilir” değerlendirmesi yapması dikkat çekiyor.

- Advertisment -