Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Hayır, Elazığ’daki yurt Yeni Asya grubuna ait değil

ANALİZ | Hayır, Elazığ’daki yurt Yeni Asya grubuna ait değil

Enes Kara’nın yaşamını yitirdiği yurt olarak kullanılan evin Nur cemaatinin Yeni Asya grubuna ait olduğunu zanneden TELE 1 televizyonunun haberi üzerine, iktidara yakın Akşam gazetesi yazarı Tacettin Kutay ve solhaber yazarı Fatih Yaşlı, Yeni Asya'nın muhalif çizgisi üzerinden CHP ve Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Yeni Asya gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz ise haberleri yalanladı. Yurt, Nur cemaati içinde hükümete en yakın olan Meşveret grubuna aitti.

Maruz kaldığı baskıları bir video ile anlattıktan sonra hayatına son veren Elâzığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’yla ilgili haberlerde; Enes Kara’nın kaldığı evin sahibi olan dini cemaatin belirli bir grubu ifade etmeyen “Nur Cemaati” olarak sunulması üzerine yaşanan bilgi kirliliği tuhaf analizlere de neden oldu.

TELE 1: “Nur Cemaati’nin evi”

Enes Kara’nın hayatını kaybetmesinden bir gün sonra (11 Ocak) babası Mehmet Kara’ya ulaşan TELE 1, internet sitesinde yer alan haberinde Mehmet Kara’nın “Ben 25 yıldır Risale-i Nur okuyorum. Ben bu cemaatin 25 yıldır içindeyim” ve bir görgü tanığının “15 yıldır Nur Cemaati burada bu çalışmaları yapıyor” sözlerine yer vererek olayın yaşandığı yerin “Nur Cemaati’nin evi” olduğunu duyurdu.

“Nur Cemaati’nin gazetesi Enes Kara’yı görmedi”

TELE 1, bu haberinden bir gün sonra (12 Ocak) internet sitesinden “Nur Cemaati’nin gazetesi Enes Kara’yı görmedi” başlıklı bir haber yayımladı. “Kara’nın kaldığı evin Nur Cemaati’ne ait olduğu ortaya çıktı” ifadesini önceki günkü haberinin linkiyle birlikte sunan TELE 1, başlıkta “Nur Cemaati’nin gazetesi” diye tanımladığı Yeni Asya Gazetesi’nin 1.sayfasında Enes Kara’yla ilgili bir haber bulunmamasına dikkat çekti.

Haberin içinde “Nur Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen ve kendilerini ‘Risale-i Nur’un medyadaki dili’ olarak tanımlayan Yeni Asya gazetesi, Kara’nın ölümüne yer vermedi. Nur Cemaati’ne yakın isimler sosyal medyada Kara ile ilgili haberleri hedef aldı” ifadeleri Yeni Asya’nın o günkü manşetiyle birlikte yer aldı. ‘Kara ile ilgili haberleri hedef alan Nur Cemaati’ne yakın isimler’ içinse bir başka bilgi bulunmadı.

“Yeni Asya’yı görenler var ama”

Solhaber yazarı Fatih Yaşlı sosyal medya hesabından, TELE 1’in “Nur Cemaati”nin gazetesi Enes Kara’yı görmedi” haberini alıntılayarak; Yeni Asya’nın 21 Şubat 2020 tarihli 50.yıl özel sayısının 1. sayfasını, “Yeni Asya’yı görenler var ama” mesajıyla paylaştı.

Yaşlı’nın paylaştığı Yeni Asya’nın 50. yıl özel sayısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener, DP lideri Gültekin Uysal, BBP lideri Mustafa Destici, CHP Milletvekili İsmet Tokdemir gibi siyasilerin gazeteye yolladıkları 50. Yıl tebrik demeçleri görülüyor.

“Enes’in intiharının mesuliyetini Kılıçdaroğlu’na kesin. Kazım Güleçyüz’e sorun”

İktidara yakın Akşam yazarı Taceddin Kutay ise bugünkü (13 Ocak) yazısında, Tele 1’den daha açık bir şekilde Enes Kara’nın yaşamına son verdiği evin Yeni Asya cemaatine ait olduğunu iddia etti ve konuyu Kılıçdaroğlu’na getirdi.

Kılıçdaroğlu’nun Enes Kara için “Bana kızanları anlıyorum ama etik sebeplerden dolayı paylaşım yapmayacağım” dediği sosyal medya mesajını hatırlatan Kutay, Kılıçdaroğlu’nun bu tutumu alma nedeninin Yeni Asya cemaatini incitmeme kaygısı olduğunu öne sürdü.

Cemaatin yayın organı Yeni Asya Gazetesi’nin, CHP’nin yayın organına dönüştüğünü söyleyen Kutay; gazetenin genel yayın yönetmeni Kazım Güleçyüz’ün Enes Kara’nın hayatını kaybetmesiyle ilgili yaptığı “münferit hadise üzerinden cemaatlere yüklenilmemeli” açıklamasını hatırlatarak, “Sanırım bu ricayı Kemal Kılıçdaroğlu’na da iletmiş ve yukarıdaki tivit atılmış” yorumunu yaptı.

Kutay, yazısının sonunda Enes Kara’nın hayatını kaybetmesinin sorumluları olarak Kılıçdaroğlu ve Güleçyüz’ü göstererek, “Azıcık dürüst olun ve Enes’in intiharının siyasal mesuliyetini, oy uğruna her türlü siyasi rüşveti veren Kılıçdaroğlu’na kesin. Kazım Güleçyüz’e sorun. Bize niye soruyorsunuz?” dedi.

Güleçyüz iddiaları yalanladı

Güleçyüz sosyal medya hesabından Kutay’ı hedef alarak, Enes Kara’nın hayatını kaybettiği evin kendileriyle bir ilgisi olmadığını duyurdu.

Güleçyüz’ün yalanlaması ve gün içinde gelen başka tepkilerden sonra Kutay, Akşam’ın internet sitesinde yazısının altına “okurlarından özür dileyen” bir not ekledi.

Kutay, eklediği notta evin Yeni Asya Cemaati’ne değil bir başka gruba ait olduğunu öğrendiğini belirterek, “Buna mukabil yazıdaki genel eleştirimin arkasında olduğumu ve Yeni Asya Cemaati başta olmak üzere bir takım başka cemaatlerin de siyasal sorumluluğunun, kendilerini angaje ettikleri siyasal yapılarda olduğunu vurgulamak isterim” dedi. Kutay öğrendiğini söylediği evin asıl sahiplerinin kim olduğunu ise açıklamadı.

Kutay yazısına eklediği notu, sosyal medya hesabından da paylaştı.

Halbuki, yurt Nur Cemaati içinde okuyucular olarak da bilinen Meşveret grubuna aitti. Cemaatin uzun yıllardır liderliğini yapan Hüsnü Bayramoğlu geçtiğimiz sene Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Grup, seçimler öncesinde Erdoğan ve AK Parti iktidarına destek açıklamaları yapan hükümete en yakın Nur cemaati olarak biliniyor.

Bayramoğlu, vefatından önce sık sık Erdoğan’la yapığı telefon görüşmelerindeki övgülerle gündeme gelmişti.

https://www.facebook.com/YeniSafak/videos/2563796040425668/

Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen bir resepsiyona da katılan Bayramoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisine şemsiye tuttuğu görüntülerle dikkat çekmişti.

Soylu, Bayramoğlu’nu “İşte Hüsnü Ağabey burada. Ağabey bize dua et, ağabey dua et. İşte Nur talebeleri, işte devletine hükümetine sahip çıkıyor, tankları durduranlar burada” diyerek karşılamıştı.

Bayramoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la da fotoğrafları var.

- Advertisment -